Βρέθηκε το πιο αρχαίο οξυγόνο στο σύμπαν

Κατηγορία Αστρονομία, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Επιστήμονες από το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο στη Χιλή ανακάλυψαν το πιο αρχαίο οξυγόνο του σύμπαντος.

42HJ54JH54JH543HJ43

Καλλιτεχνική απεικόνιση του μακρινού γαλαξία SXDF-NB1006-2. Photo: Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (European southern Observatory)
v

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ τα «μάτια» που βρίσκονται παρατεταγμένα υπό μορφή κεραιών και τηλεσκοπίων στα βουνά της Χιλής, οι επιστήμονες ανίχνευσαν την παρουσία οξυγόνου το οποίο υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, σε έναν γαλαξία, μακριά, πολύ μακριά από εμάς.

Ο γαλαξίας, ο οποίος απέχει 13.100.000.000 χρόνια φωτός από τη Γη, ήταν μόλις 700 εκατομμυρίων ετών, όταν έγινε η παρατήρηση.

Με δεδομένο ότι από τη Μεγάλη Έκρηξη που δημιούργησε το σύμπαν έχουν περάσει μέχρι σήμερα 13 δισεκατομμύρια 798 εκατομμύρια έτη, ±37 εκατομμύρια έτη ή (4.354±0.012)×1017 δευτερόλεπτα, μπορούμε να πούμε ότι ο γαλαξίας αυτός όταν παρατηρήθηκε ήταν μόλις 18 ετών – μεταφερόμενος στην κλίμακα της ανθρώπινης ηλικίας.

Επειδή το φως από τα πολύ μακρινά ουράνια σώματα παίρνει πολύ χρόνο μέχρι να φτάσει στη Γη, παρατηρώντας το φως αυτό είναι σαν να κάνεις ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο, όπου βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα και πλέον προηγμένα τεχνολογικά τηλεσκόπια στον κόσμο, λέει ότι αυτή η ανακάλυψη αποτελεί «σαφή απόδειξη για την παρουσία του οξυγόνου στο πρώιμο σύμπαν, μόλις 700 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη».

Το οξυγόνο που ανιχνεύθηκε ήταν ιονισμένο από την ισχυρή υπεριώδη ακτινοβολία των τεράστιων νεαρών άστρων του εν λόγω γαλαξία, η οποία διασπούσε τα άτομα του οξυγόνου.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης μια μικρή ποσότητα σκόνης.

Να σημειωθεί ότι το οξυγόνο στον αρχαίο αυτό γαλαξία, που έχει το όνομα SXDF-NB1006-2, είναι δέκα φορές λιγότερο σε σχέση με αυτό που υπάρχει στον γαλαξία μας σήμερα.

 


Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Translate this post