Υπολογιστές θα προβλέπουν το όριο της ζωής μας

Κατηγορία Μακροβιοτική, Τεχνολογία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff
ν

 

Υπολογιστές θα είναι σύντομα σε θέση να σας πουν πόσο χρόνο έχετε ακόμη στη διάθεσή σας για να απολαύσετε τον μάταιο τούτο κόσμο.

123GHGHGLHJ55235
v

ΟΠΩΣ αναφέρει η βρετανική Telegraph, ασφαλιστές, με τη συνδρομή επιστημόνων, αναπτύσσουν το «ρολόι του θανάτου» που θα προβλέπει πότε θα πεθάνουν οι πελάτες τους. Πρόκειται για ένα ειδικό λογισμικό, που αναπτύσσει η ασφαλιστική εταιρεία Aviva, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου East Anglia και του Institute and Faculty of Actuaries, που θα μπορεί να καθορίσει το προσδόκιμο ζωής οποιουδήποτε ατόμου χρησιμοποιώντας μια μεγάλη βάση προσωπικών και ιατρικών δεδομένων.
Η τετραετής έρευνα, η οποία χρηματοδοτείται από τον ασφαλιστικό κλάδο (έχει κοστίσει έως τώρα 800.000 λίρες στερλίνες ή 1.000.000 ευρώ, ελπίζει να κάνει πραγματικότητα τη δυνατότητα πρόβλεψης του πότε κάποιος πρόκειται να πεθάνει, χρησιμοποιώντας απλώς ένα δείγμα αίματος ή DNA.
«Έχει αλλάξει το προσδόκιμο ζωής και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν περισσότερο», δήλωσε στην εφημερίδα η καθηγήτρια στατιστικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia, Elena Kulinskaya. «Θέλουμε να αναπτύξουμε ένα λογισμικό το οποίο θα επεξεργάζεται πολλά δεδομένα που θα συλλέγονται από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για την πρόβλεψη της μακροζωίας».
«Θέλουμε να προσδιοριστούν και να ποσοτικοποιηθούν οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη θνησιμότητα και τη μακροζωία, όπως η επιλογή του τρόπου ζωής, οι ιατρικές καταστάσεις και οι ιατρικές επεμβάσεις».
Αλλά ενώ το να καθορίσεις το πόσο καιρό κάποιος πρόκειται να ζήσει είναι σίγουρα εντυπωσιακό από τεχνικής άποψης, είναι θεμιτό να γνωρίζουν κάποιοι –ακόμη και εσύ ο ίδιος– το πότε πρόκειται να πεθάνεις;
Για μερικούς, όπως η καθηγήτρια Kulinskaya, είναι: «Για να μπορεί κάποιος να προγραμματίσει τη συνταξιοδότησή του, αλλά και για να ξέρει πόσα μπορεί να ξοδέψει, είναι καλό να έχει κάποια ιδέα για το προσδόκιμο της ζωής του. Είναι επίσης σημαντικό για τους γιατρούς προκειμένου να αποφασίσουν αν και πότε πρέπει να συνταγογραφούν συγκεκριμένα φάρμακα ή πώς να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους».
Φυσικά οι πρώτες που θα εκμεταλλευτούν έναν τέτοιο αλγόριθμο θα είναι οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να αυξήσουν τα ασφάλιστρα σε όποιον δεν είναι διατεθειμένος να αποχωρήσει για έναν καλύτερο κόσμο.
Πέρα από το ότι η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς θα προτιμούσαν να μην ξέρουν πότε θα πεθάνουν, φαίνεται μάλλον απίθανο ότι θα μπορέσει να τελικά να γίνει δυνατό να καθοριστεί με ακρίβεια πότε κάποιος πρόκειται να πεθάνει. Το μόνο που θα συμβεί είναι το να έχει κανείς μια χονδρική ιδέα, βασισμένη στον μέσο όρο. Άλλωστε το πότε θα αποχωρίσει κανείς εξαρτάται από μύριους παράγοντες, που δεν μπορούν να σταθμιστούν από τον άνθρωπο, γιατί όπως λέει ο Αισχύλος:
…ποτέ κανένας δεν πεθαίνει,
όσες λαβωματιές κι αν θα τον βρούνε
στο στήθος, αν δεν έρθει της ζωής του
το τέρμα, ούτε κι αν κάθεται στο σπίτι,
ήσυχος δίπλα στη φωτιά, ξεφεύγει
το θάνατο που του ’χει γράψει η μοίρα
.

ν

 


Translate this post