Ο Στήβεν Χόκινγκ ψάχνει για ευφυή ζωή στο σύμπαν!

Κατηγορία Εξωγήινη Έρευνα

ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ

Youmagazine Newsroom

 

Με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Στήβεν Χόκινγκ ρίχνεται στην αναζήτηση ευφυούς εξωγήινης ζωής!

Ο διάσημος Βρετανός θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος Στήβεν Χόκινγκ. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

ΣΑΝ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΣ και κοσμολόγος ο Στήβεν Χόκινγκ δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω από τα ενδιαφέροντά του τους… εξωγήινους! Έτσι, σε συνεργασία με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ, ξεκινά μια επιχείρηση έρευνας για την αναζήτηση ευφυούς εξωγήινης ζωής. Το εγχείρημα, με βάθος δεκαετίας, θα κοστίσει 100 εκατομμύρια δολάρια (κάτι παραπάνω από 92 εκατομμύρια ευρώ).
Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο εγχείρημα που έχει γίνει μέχρι σήμερα για να εντοπιστεί κάποιο ίχνος “ευφυούς ζωής” στο σύμπαν.
Ο Μίλνερ, ένας επιχειρηματίας ο οποίος έκανε την τύχη του μέσω επενδύσεων σε εταιρείες όπως το Facebook, είπε ότι θα αξιοποιήσουν τις καινοτομίες της Σίλικον Βάλεϊ για να σαρώσουν τους ουρανούς για σημάδια ευφυούς ζωής, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του Γαλαξία μας, καθώς και των 100 πλησιέστερων γαλαξιών.
ν

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ερώτημα από αυτό. Ένα ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί». Ο δισεκατομμυριούχος Γιούρι Μίλνερ και ο φυσικός Στήβεν Χόκινγκ κατά την ανακοίνωση της από κοινού αναζήτησης εξωγήινης ζωής. Πηγή: Supplied
ν

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν τα καλύτερα ραδιοτηλεσκόπια του κόσμου για να αναζητήσουν χαρακτηριστικά ραδιοσήματα που θα μπορούσαν να σημαίνουν την ύπαρξη ζωής στο σύμπαν. Προς το παρόν πάντως δεν σχεδιάζεται κάποια “αμφίδρομη” επικοινωνία, αφού δεν πρόκειται να σταλούν σήματα στο διάστημα από τη Γη.
«Σε ένα απέραντο σύμπαν, θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη ζωής. Ίσως σε κάποιο σημείο του σύμπαντος μια έξυπνη ζωή μας παρακολουθεί. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένα μεγαλύτερο ερώτημα. Ήρθε ο καιρός να βρούμε την απάντηση, να αναζητήσουμε ζωή πέρα από τη Γη. Πρέπει να μάθουμε», είπε ο Χόκινγκ εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα χθες στη Βασιλική Εταιρεία Επιστημών του Λονδίνου.
ν

Η μεγάλη αναζήτηση αρχίζει… Ο Γιούρι Μίλνερ παρουσιάζει το πιο φιλόδοξο εγχείρημα που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τον εντοπισμό ευφυούς ζωής στο σύμπαν. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Ο Βρετανός φυσικός πιστεύει πως όπως η ζωή προέκυψε αυθόρμητα στη Γη, έτσι σε ένα άπειρο σύμπαν, πρέπει να υπάρχουν και άλλα γεγονότα ζωής.
Από την πλευρά του ο Μίλνερ είπε ότι τον γοήτευσε η πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής όταν διάβασε το βιβλίο “Ευφυής ζωή στο σύμπαν” του αστροφυσικού Καρλ Σαγκάν όταν ήταν 10 ετών. Πιστεύει ότι άλλοι πολιτισμοί θα μπορούσαν να μας διδάξουν πώς να αντιμετωπίσουμε διάφορες προκλήσεις, όπως την κατανομή των φυσικών πόρων. Ακόμη και αν δεν βρεθεί τίποτα, η ανθρωπότητα θα έχει πάρει ένα μάθημα:
«Αν είμαστε μόνοι, θα πρέπει να φροντίσουμε αυτό που έχουμε. Το μήνυμα θα είναι ότι το σύμπαν δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο», τόνισε.
ν

Κάπου εκεί έξω υπάρχει μια δεύτερη Γη, η Γη Νο2, που περιμένει να ανακαλυφθεί. Και όπως όλα δείχνουν, αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Πηγή: Supplied
ν

 


Translate this post