Πού πηγαίνει το λίπος όταν χάνουμε βάρος;

Κατηγορία Διατροφή

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Από την Ελευθερία Καλλέρη

 

Έχετε αναρωτηθεί πού πηγαίνει το σωματικό λίπος όταν χάνουμε βάρος; Είναι βέβαιο ότι η απάντηση θα σας εκπλήξει!

Κάνατε δίαιτα και χάσατε βάρος. Πού πήγε όμως όλο αυτό το λίπος που χάσατε; Πηγή: News media
ν

ΑΚΟΜΗ και οι γιατροί –οι περισσότεροι τουλάχιστον– δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει με το λίπος που χάνουμε. Σύμφωνα πάντως με μια νέα μελέτη, το περισσότερο από το λίπος γίνεται καπνός!
Ναι, σωστά διαβάσατε. Το 84 τοις εκατό του λίπους που χάνουμε διαχέεται στον αέρα με τη μορφή του διοξειδίου του άνθρακα.
Το υπόλοιπο 16 τοις εκατό αποβάλλεται με τα σωματικά υγρά, δηλαδή τα ούρα, τον ιδρώτα, τα δάκρυα κτλ.
«Το λίπος μετατρέπεται σε αέρα», λέει ο Ρούμπεν Μέρμαν, φυσικός και επικεφαλής της σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2014 στο British Medical Journal. Ο Μέρμαν, μαζί με τον καθηγητή Άντριου Μπράουν του Πανεπιστημίου New South Wales της Αυστραλίας (UNSW), είναι οι πρώτοι που ερεύνησαν πού πηγαίνει το χαμένο σωματικό λίπος.
Στην εργασία τους δείχνουν ότι για κάθε 10 κιλά λίπους, τα 8,4 κιλά αποβάλλονται σαν διοξείδιο του άνθρακα (CO2) με την αναπνοή, ενώ τα υπόλοιπα κιλά γίνονται νερό (H2O).
ν

Πριν και μετά τη δίαιτα. Πηγή: News media
ν

«Βασικά στα λιπίδια υπάρχουν τρεις τύποι χημικών στοιχείων – άνθρακας, υδρογόνο και οξυγόνο», εξηγεί ο Άντριου Μπράουν, διευθυντής της Σχολής Βιοτεχνολογίας και Βιομοριακών Επιστημών του UNSW. «Όταν αποβάλλονται από τον οργανισμό, ο άνθρακας αποβάλλεται σαν διοξείδιο του άνθρακα, ενώ το υδρογόνο και το οξυγόνο σαν νερό».
Τα λιπίδια είναι βιολογικές οργανικές ενώσεις που προέρχονται από την αντίδραση γλυκερόλης και λιπαρών οξέων και περιέχουν άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο, μαζί με κάποια άλλα στοιχεία όπως άζωτο και φώσφορο. Τα λιπίδια, που ορισμένες φορές λέγονται και λίπη, αποτελούν τα δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών καθώς και του νευρικού ιστού. Πρόκειται για πολύ σημαντικές πηγές ενέργειας, που αποθηκεύονται σε διάφορα μέρη του σώματος, καθώς και σπουδαίους μονωτές.
Σε γενικές γραμμές, τα λιπίδια είναι λιποδιαλυτά μόρια που απαντώνται φυσιολογικά σε έναν ζωντανό οργανισμό, όπως τα λίπη, τα έλαια, οι κηροί, η χοληστερίνη, οι στερόλες, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E και K), τα μονογλυκερίδια, διγλυκερίδια, φωσφολιπίδια κ.ά. Τα λιπίδια είναι αναγκαία δομικά συστατικά των κυττάρων, αλλά χρησιμεύουν και ως αποθήκες ενέργειας σε πολλούς οργανισμούς, επειδή κατά την διάσπασή τους απελευθερώνεται μεγάλο ποσό ενέργειας, διπλάσιο από αυτό που απελευθερώνεται από τους υδατάνθρακες.
Με βάση τα παραπάνω, ο Μέρμαν ρώτησε στο πλαίσιο της έρευνας 150 γιατρούς, διαιτολόγους και φυσιοθεραπευτές πού πηγαίνει το λίπος που χάνεται. Οι περισσότεροι πίστευαν εσφαλμένα ότι το λίπος χάνεται καθώς μετατρέπεται σε ενέργεια ή θερμότητα.
Μόνο τρεις από τους ερωτηθέντες ήξεραν τη σωστή απάντηση. Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που έκαναν στο Μέρμαν ήταν αν η γρήγορη αναπνοή μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους.
«Η απάντηση είναι όχι», λέει ο Μέρμαν. «Με τις αναπνευστικές ασκήσεις δεν χάνεις βάρος, εκτός και αν ταυτόχρονα ασκείσαι. Αναπνέοντας γρήγορα ενόσω είσαι στατικός, κινδυνεύεις να πάθεις υπεραερισμό. Ο υπεραερισμός προκαλεί μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στους πνεύμονες, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία».
Πόσες θερμίδες χρειάζονται καθημερινά για τη διατήρηση της φόρμας;
«Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν πρέπει να ξεπερνά κανείς τις 1.200 θερμίδες τη μέρα», λέει ο Μέρμαν. «Χρειάζεται βέβαια και κάποιου είδους άσκηση, ακόμη κι αν είναι μια ώρα περπάτημα τη μέρα».

 


Translate this post