Ιός Έμπολα: Ποιοι τον κατασκεύασαν, ποια τα μέτρα προστασίας

Κατηγορία Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι τρεις τύποι του ιού Έμπολα. Ποιοι τους κατασκεύασαν και ο ρόλος της βιταμίνης C που είναι γνωστή ως «δολοφόνος των ιών».

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι θανατηφόρες ασθένειες όπως ο ιός Έμπολα και ο ιός του AIDS είναι βιολογικά όπλα που δοκιμάζονται σε Αφρικανούς για τη μείωση του πληθυσμού. Image: Supplied

ν

ΥΠΑΡΧΟΥΝ επιστήμονες που ισχυρίζονται ότι θανατηφόροι ιοί, όπως ο HIV που προκαλεί τη νόσο AIDS, έχουν κατασκευαστεί σε εργαστήρια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού.
Η εξάπλωση του HIV πήρε το χαρακτήρα πανδημίας, καθώς έχουν πεθάνει από AIDS περίπου 30 εκατομμύρια άτομα, ενώ άλλα 34 υπολογίζεται ότι είναι φορείς.
 Άλλες εκθέσεις έχουν συνδέσει την επιδημία του ιού Έμπολα σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο πληθυσμός της Αφρικής. Η Λιβερία, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε ο Έμπολα, τυχαίνει να είναι η χώρα με τον ταχύτερα αυξανόμενο πληθυσμό της μαύρης ηπείρου.
ν

Έμπολα: ένας γενετικά τροποποιημένος ιός

Ένας RNA ιός είναι ένας ιός που έχει ως γενετικό υλικό RNA (ριβονουκλεϊκό οξύ). Αυτό το νουκλεϊκό οξύ είναι συνήθως μονόκλωνο RNA (ssRNA). Αξιοσημείωτες ανθρώπινες ασθένειες που προκαλούνται από ιούς RNA είναι ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα, το Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), η γρίπη, η ηπατίτιδα C, ο πυρετός του Δυτικού Νείλου, η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά.
Η RNA πολυμεράση (RNAP ή RNApol) είναι ένα ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την αντιγραφή μιας ακολουθίας DNA ή RNA σε RNA. Με άλλα λόγια, ο ιός Έμπολα είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να μιμείται το ανθρώπινο RNA, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην αναπτύσσει αντισώματα.
ν

Ανατομία του ιού Έμπολα. Ο ιός είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να μιμείται το ανθρώπινο RNA, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην αναπτύσσει αντισώματα. Image: Supplied
ν

Τρεις τύποι ιών Έμπολα

1) Πυρετός της Λάσσα. Σήμερα στον κόσμο υπάρχουν τρεις τύποι ιών εσωτερικής αιμορραγίας. Ο κυριότερος από αυτούς είναι ο ιός του πυρετού της Λάσσα (Lassa fever virus). Ο πυρετός της Λάσσα είναι μια δυνητικά θανατηφόρος ίωση, η οποία χαρακτηρίζεται από αιμορραγία, ισχυρές μυαλγίες και σε κάποιες περιπτώσεις καταπληξία. Πρόκειται για έναν σύγχρονο τύπο πανώλης.
Ο υπεύθυνος παράγοντας, είναι ένας RNA ιός, που εξαπλώνεται στους ανθρώπους μετά από επαφή με μολυσμένα τρωκτικά ή τις απεκκρίσεις τους. Κάθε χρόνο, περίπου 500.000 άνθρωποι στην Κεντρική και Υποσαχάρια Αφρική μολύνονται από τον ιό.
Ο ιός είναι υπεύθυνος για το θάνατο του 20% όσων μολύνονται, και «ανακαλύφθηκε» το 1969, όταν δύο καλόγριες νοσοκόμες πέθαναν από αυτή την ασθένεια στη Νιγηρία. Ο συγκεκριμένος τύπος υπήρχε για πολλά χρόνια, αλλά δεν ορίστηκε ποτέ ως ένας συγκεκριμένος τύπος του ιού Έμπολα, καθώς ο κόσμος δεν νοιαζόταν για τους «θανάτους από πυρετό» του αφρικανικού πληθυσμού.
Ο ιός Λάσσα μεταδίδεται μέσω των ούρων ή κοπράνων των αρουραίων του γένους Mastomys, και αφ’ ης στιγμής εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να μεταδοθεί από τα αποβαλλόμενα σωματικά υγρά  περιπλέκοντας την κατάσταση, διότι τότε μπορεί να γίνει αερομεταφερόμενος. Φαίνεται ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί από τα τσιμπήματα εντόμων, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Οι χώρες που έχουν προσβληθεί από τον πυρετό της Λάσσα είναι: Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα, Μάλι, Νιγηρία, Κονγκό και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
2) Ιός του Μάρμπουργκ. Ο δεύτερος τύπος ιού που προκαλεί εσωτερική αιμορραγία είναι ο ιός Μάρμπουργκ. Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1967, όταν περιέργως εμφανίστηκαν ταυτόχρονα εστίες σε ερευνητικά εργαστήρια στο Μάρμπουργκ και στη Φρανκφούρτη (Γερμανία), καθώς και στο Βελιγράδι. Συνολικά 37 άνθρωποι, κυρίως εργαζόμενοι σε εργαστήρια παραγωγής εμβολίων, αρρώστησαν.
Ο ιός πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε σε αυτά τα εργαστήρια μέσω πιθήκων από την Ουγκάντα. Έκτοτε η επιδημία του ιού αυτού εξαφανίστηκε από την Ευρώπη για να επανεμφανιστεί ξαφνικά το 1974 στην Αφρική.
Όπως ο Έμπολα, έτσι και ο ιός του Μάρμπουργκ (Marburg) είναι ρετροϊός (RNA virus) και ανήκει και αυτός στην οικογένεια των filoviruses. Οι ιοί που ανήκουν σ’ αυτή την οικογένεια έχουν παρόμοια μορφολογία, πυκνότητα και το ίδιο ηλεκτροχημικό προφίλ (SDS-PAGE). Αν και είναι πολυμορφικοί, το πιο συνηθισμένο σχήμα τους μοιάζει με «U», το μήκος τους είναι 14,000 nm και η διάμετρός τους 80 nm.
Οι χώρες που έχουν προσβληθεί από τον ιό του Μάρμπουργκ είναι: Ουγκάντα, Ζιμπάμπουε, Κένυα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (DRC), Σουδάν και Ζαΐρ. Υπάρχουν δύο υποκατηγορίες του ιού, ο ιός του Ζαΐρ και ο ιός του Σουδάν.
3) Ιός του Έμπολα. Ο ιός του Έμπολα (Ebola HF) αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1976. Υπάρχουν τέσσερις υποκατηγορίες του ιού: ο Έμπολα-Ζαΐρ, ο Έμπολα-Σουδάν, ο Έμπολα-Ακτή Ελεφαντοστού και ο Έμπολα-Reston, ο οποίος προσβάλλει μόνον πρωτεύοντα θηλαστικά. Η μόλυνση με τον ιό του Έμπολα είναι έντονη.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Επειδή ο φυσικός φορέας της νόσου είναι κάποιο άγνωστο ζώο, δεν μπορεί να προληφθεί η μετάδοση στους ανθρώπους. Ο ιός μεταδίδεται από το αίμα και τις απεκκρίσεις ενός ανθρώπου που μολύνθηκε. Στα νοσοκομεία μπορεί να μεταδοθεί με μολυσμένα εργαλεία και γι’ αυτό απαιτείται επίπεδο βιοασφάλειας BSL-4.
ν

Ο ιός του Έμπολα πρωτοεμφανίστηκε στο Ζαΐρ το 1976, απ’ όπου άρχισε να διαδίδεται στις γειτονικές χώρες. Image: Supplied
ν

Η περίοδος επώασης του ιού Έμπολα κυμαίνεται από 2-21 μέρες. Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με εκείνα του αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό του Μάρμπουργκ. Στο τελικό στάδιο τα μάτια των ασθενών κοκκινίζουν, το σώμα γεμίζει πληγές και ο θάνατος προέρχεται από ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι αναρρώνουν έπειτα από προσβολή με τον ιό, ενώ οι περισσότεροι όχι. Η αιτία είναι ίσως ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα πρόλαβε να ανταποκριθεί στην επίθεση του ιού.
Οι χώρες που έχουν προσβληθεί από τον ιό του Έμπολα είναι: Ζαΐρ, Κονγκό, Σουδάν, Γκαμπόν, Ακτή Ελεφαντοστού και Ουγκάντα.
ν

Ποιοι κατασκεύασαν και διέδωσαν τους ιούς

Το να πιστεύει κανείς ότι οι ιοί τύπου Έμπολα είναι αποτέλεσμα «φυσικής μετάλλαξης» είναι σαν να πιστεύει ότι η Γη είναι επίπεδη. Όπως δείχνουν τα ατυχήματα που έγιναν, ο ιός του Μάρμπουργκ κατασκευάστηκε σε ευρωπαϊκά εργαστήρια και δη γερμανικά, στα τέλη της δεκαετίας του ’60.
Παραδόξως, ο ιός του Μάρμπουργκ επανεμφανίστηκε στην Αφρική το 1976, όταν το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών του Στρατού των ΗΠΑ (USAMRIID) κατασκεύασε ένα εργαστήριο βιολογικών όπλων στην πόλη Κένεμα (Kenema) της Σιέρα Λεόνε, στη Δυτική Αφρική. Ήταν η εποχή του Ψυχρού Πολέμου και οι δύο τότε υπερδυνάμεις συναγωνίζονταν στο ποια θα φτιάξει πρώτη ένα θανατηφόρο βιολογικό όπλο.
ν

Αμερικανοί επιστήμονες στο βιολογικό εργαστήριο του αμερικανικού στρατού στη Σιέρα Λεόνε μελετούν τον ιό της Λάσσα τον Ιούλιο του 2014. Πηγή: USAMRIID
ν

Αυτή η «βιολογική βόμβα» αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Τουλέιν (Tulane) της Νέας Ορλεάνης στη Λουιζιάνα.
Το USAMRIID πάντα ψάχνει για κάποιο είδος οπλικού συστήματος το οποίο να προκαλεί άμεσα το θάνατο και την καταστροφή στον εχθρό, και αυτός ο νέος τύπος ιού φάνηκε το τέλειο είδος όπλου. Στη συνέχεια, όπως συχνά συμβαίνει στο στάδιο έρευνας και ανάπτυξης, ο ιός «δραπέτευσε» και ξαφνικά έγινε απειλή για τον ανυποψίαστο πληθυσμό της Αφρικής και τελικά για τους λαούς όλου του κόσμου.
ν

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουεαρ, Σύριλ Μπρόντερικ. Πηγή: Youtube
ν

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σύριλ Μπρόντερικ (Cyril Broderick) του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουεαρ, στην υπόθεση της εξάπλωσης του ιού εμπλέκονται οι κάτωθι οργανισμοί (μεταφέρουμε τα στοιχεία με κάθε επιφύλαξη):
(α) Το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών του Στρατού των ΗΠΑ (USAMRIID). Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό κέντρο έρευνας για βιολογικούς πολέμους. Το κύριο ερευνητικό εργαστήριο βρίσκεται στο Φορτ Ντέτρικ (Fort Detrick) του Μέριλαντ.
(β) Το Πανεπιστήμιο Τουλέιν στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο έχει λάβει πολλές ερευνητικές επιχορηγήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας επιχορήγησης άνω των 7.000.000 δολαρίων από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) για τη χρηματοδότηση της έρευνας σχετικά με τον ιογενή αιμορραγικό πυρετό Λάσσα.
(γ) Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC).
(δ) Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (γνωστοί επίσης με την γαλλική ονομασία Medicins Sans Frontiers).
(ε) Η Tekmira (Tekmira Pharmaceuticals Corporation), μια καναδική φαρμακευτική εταιρεία η οποία ειδικεύεται στις επεμβάσεις στο RNA (RNA interference). Η Tekmira υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 140.000.000 δολαρίων με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, για μια ερευνητική εργασία που απαιτεί ενέσιμη έγχυση σε υγιείς «εθελοντές» του θανατηφόρου ιού Έμπολα. Οι κλινικές δοκιμές (με τον κωδικό NCT02041715), ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2014, λίγο πριν ξεσπάσει η επιδημία στη Δυτική Αφρική το Μάρτιο.
 (στ) Η GlaxoSmithKline της Μ. Βρετανίας, η οποία ελπίζει ότι θα έχει παρασκευάσει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του Έμπολα μέχρι το τέλος του έτους.
(ζ) Το Κρατικό Νοσοκομείο Kenema στην πόλη Κένεμα της Σιέρρα Λεόνε.
Τονίζουμε ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις του καθηγητή Μπρόντερικ, τις οποίες απλώς αναδημοσιεύουμε βάσει του δικαιώματος πληροφόρησης του κοινού.
ν

Μαρτυρίες και αναφορές

Όπως αναφέρει η Washington Post, το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουεαρ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δεν σκοπεύει να εμποδίσει τον καθηγητή στο να αναπτύξει «θεωρίες συνωμοσίας» σχετικά με τη διάδοση του ιού Έμπολα.
Ο καθηγητής Μπρόντερικ θεωρεί τέλος υπεύθυνο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και άλλες οργανώσεις του ΟΗΕ, ότι δελεάζουν τις αφρικανικές χώρες, προωθώντας εμβόλια διαφόρων τύπων, στο να συμμετάσχουν άθελά τους σε βιολογικά πειράματα και δοκιμές.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο ABC, σε «θέσεις μάχης» βρίσκονται μικρές και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες για το ποια θα ανοίξει πρώτη τον χορό των δισεκατομμυρίων για φάρμακα και εμβόλια κατά του Έμπολα. Και είναι χορός δισεκατομμυρίων για τι ένα εμβόλιο δεν έχει διάρκεια ζωής πέραν του ενός έτους.
Αναμένεται ότι διεθνείς ομάδες (όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα) και οι πλουσιότερες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία, θα αγοράσουν εμβόλια Έμπολα και φάρμακα σε μαζικές ποσότητες για να τα αποθηκεύσουν για μελλοντική χρήση.
Και το ABC αναφέρει τα ονόματα των διαγωνιζόμενων εταιρειών: Johnson & Johnson, New Brunswick (η οποία έχει δαπανήσει 200.000.000 δολάρια για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, ελπίζοντας σε μεγάλες κλινικές δοκιμές το Μάιο του 2015), GlaxoSmithKline (που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα), και NewLink Genetics.
ν

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014. Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανοίγει ένα πακέτο με φιαλίδια με το πειραματικό εμβόλιο VSE-EBOV σε νοσοκομείο της Γενεύης, Το εμβόλιο έχει ήδη δοκιμαστεί σε εθελοντές στο Μάλι, τη Μ. Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πηγή: Associated Press
ν

Η δολοφόνος των ιών βιταμίνη C

Απέναντι στα πανάκριβα εμβόλια και φάρμακα στέκεται μια ταπεινή οργανική ένωση, η βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι μια δοκιμασμένη δολοφόνος όλων των γνωστών ιών. Είναι φθηνή και δεν υπόσχεται κέρδη για τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Έτσι, οι εταιρείες αυτές δεν κάνουν καμία έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητά της.
Προσοχή όμως. Αυτό δεν σημαίνει πως όποιος έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, λαμβάνοντας μερικά δισκία βιταμίνης C στο σπίτι θα γίνει καλά. Χρειάζονται μεγάλες δόσεις της βιταμίνης αυτής, και θα πρέπει να χορηγείται και να παρακολουθείται από γιατρούς. Η δόση θα πρέπει να είναι προσεκτικά καθορισμένη ώστε να μην προκαλέσει διάρροια στον ασθενή, κάτι που θα χειροτέρευε την κατάστασή του.
Όμως η βιταμίνη C είναι αποτελεσματική, επειδή ο πυρετός Λάσσα, ο ιός Μάρμπουργκ και ο Έμπολα δεν είναι τίποτε άλλα από μεταλλάξεις της κοινής νόσου που ονομάζεται σκορβούτο.
Το σκορβούτο, μια πάθηση που μάστιζε τους ναυτικούς σε περασμένες εποχές, οφείλεται σε μακροχρόνια, κυρίως διαιτητική, ανεπάρκεια της βιταμίνης C (ασκορβικού οξέος). Απαντάται σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συχνότερα στα παιδιά (ιδιαίτερα βρέφη) και είναι αποτέλεσμα κυρίως κατανάλωσης παστεριωμένου ή βρασμένου γάλακτος. Το βρασμένο γάλα στερείται βιταμίνης C, επειδή η βιταμίνη καταστρέφεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Επιρρέπεια σε σκορβούτο έχουν οι ηλικιωμένοι, οι καπνιστές και οι αλκοολικοί, όπως και άτομα που έχουν αποκλείσει από το διαιτολόγιό τους φρέσκα φρούτα και λαχανικά και βρέφη που ακολουθούν περιορισμένες δίαιτες για ιατρικούς, οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους.
Οι ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις του σκορβούτου είναι αποτέλεσμα καταστολής της φυσιολογικής κυτταρικής δραστηριότητας, η οποία εξασθενεί σημαντικά την ικανότητα των υποστηρικτικών ιστών να παράγουν και να διατηρήσουν τα ενδοκυττάρια συστατικά. Η καταστολή της κυτταρικής δραστηριότητας αφορά και τους οστεοβλάστες, οδηγώντας σε ελάττωση της παραγωγής οστίτη ιστού, ενώ η οστική απορρόφηση συνεχίζεται και αναπτύσσεται οστεοπόρωση.
ν

The Fight Against Ebola (Full Length) | VICE News
ν

ν

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος

Η κλινική εικόνα όσων πάσχουν από σκορβούτο είναι παρόμοια με αυτή των ασθενών με αιμορραγικό πυρετό. Οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν:
Ουλορραγίες. Παρατηρούνται μετά την ανατολή των οδόντων, συνήθως γύρω από τους ανώτε­ρους κοπτήρες. Τα ούλα αποκτούν κυανο-ιώδη χροιά και σπογγώδη υφή.
Υποπεριοστικές αιμορραγίες. Είναι τυπική εκδήλωση του βρεφικού σκορβούτου. Παρατηρείται συχνότερα στο κάτω πέρας του μηριαίου και της κνήμης, και συχνά είναι ψηλαφητή και ευαίσθητη στην οξεία φάση.
Πετεχειώδεις αιμορραγίες δέρματος και βλεννογόνων.
Αιματουρία, αιματοχεσία και μέλαινα (σπάνια).
Αιμορραγία οφθαλμικών κόγχων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόπτωση του οφθαλμού.
Υποσκληρίδιες αιμορραγίες.
Ασθένειες από παθογόνους ιούς, όπως π.χ. της γρίπης Η1Ν1, αναπτύσσονται όταν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα βιταμίνης C στον οργανισμό. Και επειδή η βιταμίνη αυτή είναι υδατοδιαλυτή, αποβάλλεται δηλαδή με τα ούρα, πρέπει να αντικαθίσταται στο σώμα καθημερινά.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι εσωτερικές αιμορραγίες από ιούς χρειάζονται τεράστιες ποσότητες βιταμίνης C, ώστε να μπορέσει ο ασθενής να ανακάμψει.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μόνο οι άνθρωποι και τα πρωτεύοντα θηλαστικά χρειάζονται ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης C, γιατί σχεδόν όλα τα άλλα θηλαστικά την παράγουν μόνα τους.
Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνει κάθε ιό γνωστό στον άνθρωπο. Αυτό το πετυχαίνει παράγοντας υπεροξείδιο τού υδρογόνου στο σώμα που συλλαμβάνει όχι μόνο τους ιούς, αλλά τους σκοτώνει μαζί με τυχόν βακτήρια που βρίσκονται στο αίμα.
Τέλος, το ασκορβικό οξύ έχει ισχυρές επιδράσεις στον μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων. Έχει φανεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη διαφόρων καρκινικών κυττάρων και την ανάπτυξη όγκων σε πειράματα σε ζώα. Η βιταμίνη C σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα με τον ίδιο τρόπο που κάνει και με τους ιούς, δηλαδή με την οξείδωση και ειδικότερα παράγοντας υπεροξείδιο τού υδρογόνου μέσα στο σώμα τού κυττάρου.
Παρ’ όλα αυτά, θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κάποιος πως η βιταμίνη C μπορεί μόνη της να θεραπεύσει τον ιό του Έμπολα.
ν

World health officials struggle to control Ebola outbreak | CBS Sunday Morning
ν

ν

 


Translate this post