Τουταγχαμών: άτυχος στη ζωή, άτυχος και στο θάνατο (vid)

Κατηγορία Αρχαία Μυστήρια

ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το σώμα του νεκρού φαραώ αποτεφρώθηκε μέσα στη σαρκοφάγο του, ύστερα από μια κακότεχνη ταρίχευση, ενώ ο ίδιος σκοτώθηκε από συντριβή του άρματός του.

Η περίφημη νεκρική μάσκα του Τουταγχαμών. Αιγυπτιακό Μουσείο, Κάιρο. Photo: AFP. Πηγή: Supplied

ν

Ο ΦΑΡΑΩ της 18ης δυναστείας, που βασίλευσε στην Αίγυπτο από το 1332 έως το 1323 π.Χ. υπήρξε εξαιρετικά άτυχος τόσο στη ζωή όσο στο θάνατο. Αφενός πέθανε 18 ετών, αφετέρου τα αίτια του θανάτου του παραμένουν έως σήμερα αδιευκρίνιστα. Μια κρανιο-εγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή για ατύχημα.
Επιπλέον, το άνοιγμα του τάφου του έγινε αφορμή να δημιουργηθεί ο θρύλος της «κατάρας του φαραώ», αφού όσοι συμμετείχαν στην ανασκαφή πέθαναν κάτω από λίγο-πολύ ανεξήγητες συνθήκες.
Η ζωή και ο θάνατος του νεαρού φαραώ έχουν εξάψει τη φαντασία εκατοντάδων ερευνητών, από τότε που ανακαλύφθηκε ασύλητος ο βασιλικός τάφος του (4 Νοεμβρίου 1922), από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.
Τώρα μια νέα εξέταση των λειψάνων του διάσημου φαραώ, προσθέτει δύο νέα γοητευτικά στοιχεία που ρίχνουν φως στο μυστήριο του θανάτου του.
Το πρώτο είναι ότι ο Τουταγχαμών πέθανε στη διάρκεια μιας μάχης, όταν το άρμα στο οποίο επέβαινε οδηγώντας το στρατό του, συντρίφτηκε και ο πολεμιστής βασιλιάς σκοτώθηκε.
Το δεύτερο είναι ότι το σώμα του νεκρού φαραώ υπέστη αστραπιαία καύση μέσα στη σαρκοφάγο του, ύστερα από μια κακότεχνη και βιαστική μουμιοποίηση.
Την έρευνα διεξήγαγε ο αιγυπτιολόγος δρ Κρις Νότον και τα στοιχεία συμπεριλήφθηκαν σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το Κανάλι 4 της Βρετανίας.
ν

Η 3.300 ετών μούμια του φαραώ Τουταγχαμών στο Λούξορ της Αιγύπτου. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Ο δρ Νότον, διευθυντής της Αιγυπτιακής Ερευνητικής Εταιρείας, θέλησε να επιβεβαιώσει κάποιες αναφορές που βρήκε στα αρχεία του Χάουαρντ Κάρτερ, σύμφωνα με τις οποίες το σώμα του νεκρού φαραώ βρέθηκε καμένο.
Η ανακάλυψη από τον Κάρτερ του βασιλικού τάφου, μέσα στον οποίο υπήρχε η περίφημη χρυσή μάσκα του Τουταγχαμών, έδωσε νέα ώθηση στην αιγυπτιολογία, η δε γοητεία του μυστηριώδους νεαρού βασιλιά ενισχύθηκε περισσότερο από τις φήμες για μια κατάρα που στοίχισε τη ζωή του χορηγού του Κάρτερ, λόρδου Κέρναρβον.
ν

Ο αιγυπτιολόγος Κρις Νότον με φόντο τη μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας. Image: Supplied
ν

Η νέα έρευνα, που έγινε σαν συνέχεια εκείνης στα τέλη της δεκαετίας του 1960, που περιλάμβανε εξέταση με ακτίνες Χ και ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, έδειξε ότι πράγματι η σορός είχε καεί.
Σύμφωνα με τον δρα Νότον, τα έλαια της ταρίχευσης σε συνδυασμό με το οξυγόνο και τα πανιά με τα οποία ήταν τυλιγμένη η μούμια, προκάλεσαν χημική αντίδραση με αποτέλεσμα το σώμα του νεαρού βασιλιά να ψηθεί κυριολεκτικά σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.
Η ερευνητική ομάδα προέβη επίσης σε «εικονική αυτοψία» που έδειξε ότι υπήρχαν κακώσεις στην αριστερή πλευρά του σώματος του φαραώ, πράγμα που επιβεβαιώνει την υποψία ότι ο Τουταγχαμών πέθανε σε ατύχημα, όταν συνετρίβη το άρμα του την ώρα της μάχης

ν

ν

 


Translate this post