Συμβουλές από έναν δισεκατομμυριούχο

Κατηγορία Πρόσωπα

ΠΡΟΣΩΠΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Συνδυάζοντας τη φύση του επιχειρηματία με του τυχοδιώκτη, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον εξακολουθεί να ακτινοβολεί στη διεθνή σκηνή.

 Στο άρθρο που ακολουθεί, μας ενημερώνει για τις έντεκα συνήθειες που έχουν υιοθετήσει οι επιτυχημένοι.

Ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον πιστεύει ότι το να έχεις σαφείς στόχους είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας. Image: Supplied
v

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΕΞΗΣ: Έχετε γνώσεις και το μυαλό σας ξεχειλίζει από καινοτόμες και λαμπρές ιδέες; Δεν θα έχετε κανένα όφελος αν τις κρατήσετε για τον εαυτό σας. Μπορεί να είναι εντυπωσιακές, αλλά αν δεν εξωτερικευθούν κανείς δεν θα τις εκτιμήσει.
Όλα έχουν να κάνουν με την προβολή. Όπως με τα προϊόντα. Θα τραβήξει την προσοχή σας εκείνο που είναι καλύτερα προβεβλημένο.
Υιοθετώντας τις παρακάτω συμπεριφορές, θα μπορέσετε να προβάλλετε τις ικανότητές σας (πάντα διακριτικά), αλλά και να τροποποιείτε τη συμπεριφορά σας, ανάλογα με το πώς οι άλλοι αντιδρούν απέναντί σας.
v

1. Προβληθείτε, αλλά διακριτικά

Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στη λέξη “διακριτικά”. Αν διαλαλείτε τα επιτεύγματα ή τα αποκτήματά σας, είναι βέβαιο ότι θα χάσετε το σεβασμό των άλλων. Το ζητούμενο είναι να μάθει ο άλλος για εσάς, χωρίς να σας θεωρήσει καυχησιάρη ή επαρμένο. Μπορείτε να πείτε αυτά που θέλετε, αναφέροντάς τα μέσα σε μια γενική συζήτηση με αδιάφορο ή ουδέτερο τρόπο.
Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Εφέτος πήγα στη Γαλλία για διακοπές, επειδή είχα κάποια επιπλέον χρήματα από το μπόνους που πήρα από την αύξηση των πωλήσεών μας αυτό το χρόνο». Ο τρόπος αυτός σου επιτρέπει να πεις αυτό που θέλεις (αύξηση των πωλήσεων), ενσωματώνοντάς το σε μια άλλη ιστορία (διακοπές).
Ο κόσμος όμως δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από εμάς. Πρέπει να αναγνωρίζουμε τα επιτεύγματα των άλλων και να τους απονέμουμε τον οφειλόμενο έπαινο. Το να πεις δυο καλά λόγια για τους άλλους, κάποια στιγμή στο μέλλον θα πουν και εκείνοι για σένα.
v

2. Γίνετε καλοί στην επικοινωνία

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί οι εταιρείες ξοδεύουν τόσα πολλά χρήματα στις δημόσιες σχέσεις; Ο λόγος είναι ότι η αποτελεσματική επικοινωνία είναι εξαιρετικά σημαντική. Δεν χρειάζεται να μιλάτε πολύ. Απλώς πρέπει να κάνετε τον κόπο να βρείτε τις σωστές λέξεις, εκείνες που θα μεταδίδουν το σωστό νόημα, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια ασάφειας, παρεξήγησης ή παρερμηνείας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν έχετε να κάνετε με στελέχη που ηδονίζονται στο να εντοπίζουν τις αδυναμίες των άλλων.
Ποια είναι η τακτική;
Επιλέξτε τις φράσεις σας προσεκτικά. Να είστε συγκεκριμένοι και να δίνετε αμέσως στον άλλον να καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Οι λέξεις μπορούν να διαστρεβλωθούν ή να παρερμηνευτούν, αν χρησιμοποιηθούν απρόσεκτα. Μιλήστε μόνο για τα απαραίτητα. Επίσης, αν δεν έχετε να πείτε κάτι καλό για τους άλλους, καλύτερα να μη μιλήσετε καθόλου.
Ακούστε τους άλλους. Ακούστε τους πραγματικά. Μην περιμένετε απλώς να τελειώσει ο άλλος για να μιλήσετε εσείς. Ποτέ δεν ξέρετε ποιες πολύτιμες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε ακούγοντας τον άλλον. Ακούστε τις συζητήσεις που γίνονται γύρω σας. Μερικές φορές μέσα στα κουτσομπολιά υπάρχουν ψήγματα χρυσού.
v

3. Αποχωρήστε ευγενικά

Μερικές φορές θα χρειαστεί να διακόψετε μια συζήτηση ή να φύγετε από μια συνάντηση. Θα μπορούσατε βέβαια να μείνετε ακούγοντας τους άλλους από ευγένεια, αλλά έχετε καλύτερα πράγματα να κάνετε. Ένας επιτυχημένος γνωρίζει πώς να κατευθύνει μια συζήτηση, αλλά και πώς να την τερματίσει. Μην δικαιολογηθείτε για την αναχώρησή σας, επειδή δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο.
Γενικά, να αποφεύγετε τις δικαιολογίες και τις προφάσεις. Μερικές φορές φαίνεται ανέντιμο, καθώς μοιάζει να κοροϊδεύετε τον άλλον. Αντίθετα, ευχαριστήστε την άλλη πλευρά για το χρόνο και την προσφορά της και αποχωρήστε ευγενικά. Όλο το θέμα έχει να κάνει με το να διατηρείς τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά με στυλ.
ν

4. Μάθετε για τα όμορφα πράγματα της ζωής

Ένα επιτυχημένο πρόσωπο γνωρίζει αρκετά για τα ωραία πράγματα της ζωής. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς bon viveur ή, ακόμη χειρότερα, να μεγαλοπιάνεται και να καυχιέται για τη δαπανηρή ζωή που έκανε ή κάνει. Το ζητούμενο εδώ είναι ο εκλεπτυσμένος άνθρωπος, του οποίου ο χαρακτήρας μπορεί να περιγραφεί μόνο με γαλλικές λέξεις.
Το να γνωρίζετε για τα όμορφα πράγματα της ζωής δείχνει καλλιέργεια και πολιτισμό. Δείχνει ότι μπορείτε να κινηθείτε σαν ισότιμος σε κύκλους πολιτικών ηγετών και επιχειρηματιών. Με τούτο δεν εννοώ να ξέρει κανείς τις καλές ετικέτες κρασιού ή σαμπάνιας. Μαζί με τις γνώσεις για το φαγητό, το κρασί και τα πούρα, χρειάζεται ευρεία και εκτεταμένη γνώση των τεχνών και της λογοτεχνίας. Διαβάστε κλασικά έργα, ιστορία της τέχνης, επισκεφθείτε μερικά μουσεία. Διευρύνετε τον κόσμο σας. Αυτό θα σας δώσει έναν αέρα αρχοντιάς.
Οι γνώσεις αυτές θα φανούν χρήσιμες αν κινείστε σε πολλούς κύκλους.
ν

5. Να έχετε πάντα καλούς τρόπους

Οι καλοί τρόποι δεν χρησιμοποιούνται μόνο όταν κάνουμε κάποια ζημιά ή γκάφα. Ατυχώς στις μέρες μας δεν υπάρχουν εγχειρίδια savoir vivre με κανόνες καλής συμπεριφοράς. Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον άξεστο από τον ευγενή και θα φερθούν αναλόγως. Ιδού μερικοί από τους βασικούς κανόνες που επιβάλλει το savoir sivre:
  • Πάντοτε να ανοίγετε την πόρτα στις γυναίκες.
  • Πάντοτε να αφήνετε τους άλλους να περάσουν πρώτοι.
  • Να λέτε “παρακαλώ” και “ευχαριστώ”.
  • Να κοιτάζετε τον άλλον στα μάτια όταν του μιλάτε.
  • Να ακολουθείτε τη σωστή εθιμοτυπία όπου κι αν είστε.
  • Μην διακόπτετε τους άλλους.
  • Μην ορκίζεστε.
  • Μην πιάσετε φιλενάδα τη γυναίκα του αφεντικού σας. (Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε ν’ αποφύγετε).

    v

6. Να κάνετε δημόσιες ομιλίες

Η αγοραφοβία είναι ένα σύνδρομο που το έχουν πολλοί άνθρωποι. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και μεγάλοι ηγέτες ίδρωναν από την αγωνία και το φόβο, όταν επρόκειτο να μιλήσουν μπροστά σε κοινό. Μπορείτε να ασκηθείτε, μιλώντας σε μια μικρή συντροφιά φίλων. Θα χρειαστεί βέβαια να προετοιμαστείτε, χρησιμοποιώντας όλες τις μνημονικές ικανότητές σας. Όταν μπορείτε να απευθύνεστε άνετα σε μια συγκέντρωση, αποκτάτε ένα νέο κοινό για να επιδείξετε τις γνώσεις σας. Οι καλοί ομιλητές είναι σπάνιοι, έτσι το να γίνετε καλός ρήτορας είναι φοβερό πλεονέκτημα.
ν

7. Δημιουργήστε ένα δίκτυο επαφών

Όσα περισσότερα άτομα γνωρίζετε, τόσες ευκαιρίες θα παρουσιαστούν στο μέλλον. Αυτό σχετίζεται και με το λεγόμενο “image”: γνωρίζοντας τα μέρη που συχνάζουν, δείχνετε ότι είστε αγαπητοί και έχετε μεγάλη ζήτηση.
Για να διατηρηθεί όμως μια βάση επαφών, χρειάζεται δουλειά. Θα πρέπει να θυμάστε ημερομηνίες και θέματα που αφορούν τους άλλους και να απαντάτε αμέσως στα τηλεφωνήματα και τα e-mails. Προσπαθήστε να φαίνεστε αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί.
Η καθημερινή επαφή κάνει θαύματα. Κανείς δεν είναι ασήμαντος. Ο άγνωστος που κάθεται δίπλα σας στο λεωφορείο ή ο ψητοπώλης της γειτονιάς σας είναι μια πιθανή σύνδεση με κάτι καλό. Από ’κει και πέρα, είναι θέμα ταλέντου να ανοίξετε μια μικρή συζήτηση, έχοντας ανοιχτό μυαλό και δείχνοντας ότι είστε πρόθυμοι να δεχτείτε νέα πράγματα και ιδέες. Δείχνετε επίσης ότι αντιμετωπίζετε κάθε άνθρωπο με σεβασμό.
Κάτι που είναι ζωτικής σημασίας: να είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε ή να εξυπηρετήσετε τους άλλους, χωρίς να περιμένετε κάποια ανταμοιβή γι’ αυτό. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν πώς να ανταποδώσουν μια καλοσύνη, έτσι το ευεργέτημά σας θα επιστρέψει σ’ εσάς μια μέρα, ίσως διπλό.
ν

8. Να κάνετε ταξίδια

Με αυτό δεν εννοώ τις διακοπές στην παραλία ή τις εκδρομές σε μέρη που έχετε πάει χίλιες φορές, αλλά ταξίδια σε μέρη που σας είναι άγνωστα και που θα διευρύνουν τη συνείδησή σας. Το να ταξιδεύετε δείχνει ότι είστε περίεργοι για τον κόσμο και ότι θέλετε να εντρυφήσετε σε άλλους πολιτισμούς.
Ένα πολυταξιδεμένο άτομο έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες. Και οι άνθρωποι γοητεύονται ακούγοντας ιστορίες για μέρη μακρινά και εξωτικά. Μοιραστείτε τις εμπειρίες, τις γεύσεις και τα αξιοθέατα της χώρας που επισκεφτήκατε με ανθρώπους που πιθανώς δεν θα πάνε εκεί ποτέ. Και κάτι άλλο: έτσι δείχνετε ότι είστε κοσμοπολίτες, δεκτικοί στο καινούριο και όχι δογματικοί.
ν

9. Να έχετε θετική στάση

Έχετε περάσει ποτέ ένα απόγευμα με ένα αντιπαθητικό άτομο, που σας χάλασε τη διάθεση και το οποίο δεν θα θέλατε να ξαναδείτε; Σε κάθε περίπτωση, δεν θα θέλατε να είστε εσείς το άτομο αυτό! Κανείς δεν θέλει να χάσει το χρόνο του μ’ ένα στραβόξυλο. Ακόμη κι αν έχετε ένα σωρό προβλήματα, εκπέμποντας θετική ενέργεια, θα κάνετε τους άλλους να νιώσουν άνετα και να ζητήσουν ξανά την παρέα σας. Ακόμη καλύτερα, αν γίνετε πηγή έμπνευσης για τους άλλους, δείχνοντας σίγουροι για τον εαυτό σας και ότι έχετε τον έλεγχο του πεπρωμένου σας.
Κάλλιστο θα ήταν να σταματήσετε γενικώς να ανησυχείτε. Φυσικά υπάρχει στρες και άγχος, όμως η ανησυχία δεν προσφέρει τίποτα. Αντίθετα το να έχετε θετική συμπεριφορά και να χαμογελάτε, φαίνεστε στους άλλους σαν ήλιος και σαν πηγή χαράς.
ν

10. Να είστε ευπαρουσίαστοι

Η εμφάνιση είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι άλλοι και το πρώτο στοιχείο από το οποίο θα σας κρίνουν και θα σας κατατάξουν. Μην περιμένετε ο άλλος να διακρίνει την ποιότητά σας κάτω από ένα κακό παρουσιαστικό. Αυτό δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς, υπάρχουν ωστόσο πολλοί που υιοθετούν μια άθλια εμφάνιση για να δείξουν ότι είναι σκληροί και ζόρικοι.
Μερικές βασικές οδηγίες: Να έχετε καλό ντύσιμο σε σύγχρονο στυλ. Να είστε καθαροί, περιποιημένοι και ξυρισμένοι. Να μυρίζετε ωραία, αλλά όχι σε βαθμό που να λιποθυμούν οι άλλοι γύρω σας από την ένταση του αρώματος.
ν

11. Να είστε οικουμενικοί

Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω του – πέρα απ’ όσα συμβαίνουν στην οικογένειά του, το χωριό του, την πόλη του και τη χώρα του. Αυτό βέβαια είναι δύσκολο, αλλά η προσπάθεια αξίζει. Το ζητούμενο εδώ είναι να σχηματίσετε τη δική σας γνώμη και να μην είστε απλοί αναμεταδότες ειδήσεων. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο πλανήτη κανείς δεν πρέπει να αδιαφορεί για όσα συμβαίνουν. Το να είστε ενημερωμένοι θα σας επιτρέψει να συμμετάσχετε με άνεση σε φιλικές συζητήσεις.
Καλές συνήθειες για να τις ακονίσετε
Κλείνω με αυτό που ανέφερα στην αρχή. Μπορεί να είστε άνθρωποι με ποιότητα και ιδέες, αλλά η επιτυχία έρχεται όταν τις προβάλλετε στους άλλους. Αυτό που χρειάζεται είναι μια καλή αλλά μετρημένη παρουσίαση στους κατάλληλους ανθρώπους, χωρίς περιαυτολογίες και τάση επίδειξης. Κάντε το αυτό καθημερινά με διακριτικό τρόπο και η επιτυχία δεν θα αργήσει να έρθει.

 


Translate this post