Κλεοπάτρα: Ανακαλύφθηκε ο χαμένος τάφος της Ελληνίδας βασίλισσας; (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ  | Ενημ. 27/05/2025, 08:38

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια απρόσμενη ανακάλυψη φέρνει τους αρχαιολόγους πιο κοντά στον χαμένο τάφο της θρυλικής Κλεοπάτρας.

Ανακάλυψε η αρχαιολόγος Κάθλιν Μαρτίνεζ (αριστερά) τον χαμένο τάφο της τελευταίας Ελληνίδας βασίλισσας; Image: Supplied

v

ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ αρχαιολογική ανακάλυψη είναι πιθανό να φέρει στο «φως» τον χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας, τον οποίο αναζητά εδώ και σχεδόν 20 χρόνια η Κάθλιν Μαρτίνεζ (Kathleen Martinez), αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Santo Domingo (Άγιος Δομίνικος).

Το 2022, δήλωσε ότι η ομάδα της είχε ανακαλύψει μια σήραγγα 1.305 μέτρων που βρίσκεται στην Μεγάλη Ταπόσιρη, 13 μέτρα κάτω από το έδαφος και πιστεύει ότι θα την οδηγήσει στον τάφο της τελευταίας μεγάλης Ελληνίδας βασίλισσας.

Η Κλεοπάτρα ανήκε στη δυναστεία των Πτολεμαίων που είχαν καταγωγή από την Εορδαία της Δυτικής Μακεδονίας. (Η ίδια κυβέρνησε από το 51 π.Χ. μέχρι τον θάνατό της από αυτοκτονία το 30 π.Χ.).

Η σήραγγα ύψους 2 μέτρων έχει λαξευτεί μέσα από ένα απίστευτο στρώμα ψαμμίτη πάχους 1.305 μέτρων. Ο σχεδιασμός της, σύμφωνα με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, είναι αξιοσημείωτα παρόμοιος με το Ευπαλίνειο Όρυγμα, μια σήραγγα μήκους 1.036 μέτρων του 6ου αιώνα π.Χ. στο νησί της Σάμου, η οποία έπαιζε ρόλο υδραγωγείου. Αναμφίβολα ένα θαύμα της μηχανικής.

Η Μεγάλη Ταπόσιρις ιδρύθηκε γύρω το 280 π.Χ. από τον Πτολεμαίο Β΄, γιο του Πτολεμαίου Α΄, Μακεδόνα στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κατοχή του οποίο περιήλθε η Αίγυπτος μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου.

Πιστεύεται ότι στο μέρος αυτό θάφτηκε η Κλεοπάτρα.

Η πόλη, στις ακτές της Μεσογείου κοντά στο σημερινό Αμπού Σιρ, ήταν αφιερωμένη στον θεό Όσιρι και τη βασίλισσά του, τη θεά Ίσιδα – μια θεότητα με την οποία η Κλεοπάτρα είχε ισχυρή σχέση. Νομίσματα με τα ονόματα και τις κεφαλές της Κλεοπάτρας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχουν βρεθεί στο μέρος αυτό, μαζί με ειδώλια της Ίσιδας.
ν

Αρχαίο ελληνικό νόμισμα με τη μορφή της Κλεοπάτρας. Image: Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων
ν
Αυτή η προτομή βρέθηκε το 2024 από την αρχαιολόγο Κάθλιν Μαρτίνεζ, η οποία αναζητά τον τάφο της Κλεοπάτρας Ζ΄ εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Ωστόσο, άλλοι ειδικοί λένε ότι η προτομή δεν μοιάζει καθόλου με την Κλεοπάτρα. Image: Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων
ν
Αυτή η τεράστια, εντυπωσιακή σήραγγα ανακαλύφθηκε το 2022 κάτω από έναν ναό στην ερειπωμένη αρχαία πόλη Μεγάλη Ταπόσιρις. Image: Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων
ν
Η Σήραγγα, λαξευμένη στον σκληρό αιγυπτιακό ψαμμίτη, βρίσκεται 13 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Image: Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων
ν

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, η Μαρτίνεζ βρήκε έναν ναό αφιερωμένο στην Αιγύπτια θεά Ίσιδα – πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι βρίσκεται στο σωστό μέρος. Όπως δήλωσε στο CNN, η Κλεοπάτρα θεωρούνταν «η ανθρώπινη ενσάρκωση της θεάς Ίσιδας».

Η Ίσιδα ήταν μια από τις σημαντικότερες θεότητες της αρχαίας Αιγύπτου. Παντρεμένη με τον Όσιρι, θεωρούνταν μια βασιλική μορφή όπως και η ίδια η Κλεοπάτρα.

Και δεν είναι μόνο το τούνελ που έχει ανακαλυφθεί και πιθανόν να οδηγεί στον τάφο της Κλεοπάτρας. Είναι και άλλα ευρήματα που σύμφωνα με την Mαρτίνες θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την εύρεση αυτού που ψάχνει όλα αυτά τα χρόνια.

Και όπως δήλωσε στο CNN, αν τη βοηθήσουν να βρει τον τάφο της Κλεοπάτρας, αυτή «θα είναι η πιο σημαντική ανακάλυψη του αιώνα».

ν

ν

 


Translate this post