Ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος ο δημιουργός της Σάνγκρι-Λα, της Πόλης των Αθανάτων;

Κατηγορία NEWS, Αρχαία Μυστήρια

ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ  | Ενημ. 14/01/2024, 18:36

Από τον Αναστάσιο Ν. Πανά

 

Α΄ Μέρος

Ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος υπεύθυνος για τη δημιουργία της Σάνγκρι-Λα στην κοιλάδα Χούντζα στο βόρειο Πακιστάν;

Κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η Σάνγκρι-Λα, η μυστική πόλη των αθανάτων. Image: Supplied

v

Η ΣΑΝΓΚΡΙ-ΛΑ έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της το 1933, στο μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα Τζέιμς Χίλτον, Χαμένος Ορίζοντας (Lost Horizon). Η Πόλη των Αθανάτων βρίσκεται στην κρυμμένη κοιλάδα Χούντζα, εκεί όπου τα βόρεια σύνορα του Πακιστάν συναντούν την Κίνα (Θιβέτ), το Αφγανιστάν και το Τατζικιστάν.

Με μέγεθος 160 χιλιόμετρα μήκος και μόλις 1,6 χιλιόμετρα πλάτος, η κοιλάδα Χούντζα προστατεύεται στο βόρεια από το βουνό Τιεν-Σαν (Tien-Shan), στα δυτικά από τον Ινδοκαύκασο, στα ανατολικά από το Καρακορούμ και στα νότια από την επιβλητική οροσειρά των Ιμαλαΐων.

Οι κάτοικοι της Σάνγκρι-Λα, μακριά από τους άλλους ανθρώπους, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τους θησαυρούς τους και να προστατεύσουν τον πολιτισμό τους, καθώς και το μυστικό της μακροζωίας, από τα άπληστα βλέμματα του σύγχρονου κόσμου.
ν

Προστατευμένη από τέσσερις οροσειρές, η κρυμμένη κοιλάδα Χούντζα (Hunza), αποτέλεσε την έμπνευση για τον μύθο της Σάνγκρι-Λα. Image: Supplied
ν

Πανοραμική θέα του οχυρού Baltit. Το οχυρό, που δεσπόζει στην κοιλάδα Χούντζα, το έχτισαν οι μηχανικοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όταν στην περιοχήεγκαταστάθηκαν οι μουσουλμάνοι, το φρούριο έγινε το παλάτι των ηγεμόνων Μιρ. Image: Supplied
ν

Οι αρχαίες θιβετανικές γραφές αναφέρουν την ύπαρξη επτά τέτοιων μυστικών τόπων, στους οποίους κατοικούν οι προχωρημένοι πνευματικά άνθρωποι. Οι κάτοικοι αυτών των τόπων είναι σχεδόν αθάνατοι, ζουν εκατοντάδες χρόνια πέρα ​​από την κανονική διάρκεια ζωής και γερνούν πολύ αργά στην εμφάνιση.

Ένας τέτοιος τόπος είναι το Nghe-Beyul Khembalung. Οι Θιβετανοί Βουδιστές πιστεύουν ότι ο Πάντμα Σαμπάβα (Padma sambhava), ένας αρχαίος δάσκαλος του Βουδισμού από την Ινδία, μετέτρεψε τον 9ο αιώνα μ.Χ. αυτό το ειδυλλιακό μέρος σε ιερό τόπο, στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο οι άγιες ψυχές.
ν

Πετρογλυφικό με έφιππους πολεμιστές στην κοιλάδα Χούντζα. Στην κοιλάδα υπάρχουν περισσότερα από 50.000 πετρογλυφικά. Image: Supplied
ν

Ωστόσο, ο θρύλος της Σάνγκρι-Λα είναι πολύ πιο παλιός. Η μυθική αυτή πολιτεία αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Ηρόδοτο. Σύμφωνα με τον πατέρα της Ιστορίας, εκεί βρίσκεται η Πηγή της Νεότητας, που αντιστρέφει την διαδικασία γήρανσης και θεραπεύει όλες τις ασθένειες.

Σάνγκρι-Λα και Σαμπάλα

Πολλές φορές η Σάνγκρι-Λα συγχέεται με μια άλλη μυθική πολιτεία, τη Σαμπάλα. Ουσιαστικά πρόκειται για τον ίδιο τόπο. Σύμφωνα με το όσα αναφέρει ο Φιλόστρατος (160/170 – 244/249 μ.Χ.), τον τόπο αυτόν επισκέφθηκε στην αρχή της χρονολογίας μας ο Απολλώνιος Τυανέας, ενώ στον εικοστό αιώνα τη Σαμπάλα επισκέφθηκαν ο Νίκολας και η Έλενα Ραίριχ.

Το πνευματικό βασίλειο της Σαμπάλα ήταν άγνωστο με αυτό το όνομα στη Δύση. Πρώτος μίλησε γι’ αυτό ο Ούγγρος λόγιος Σάντορ Κιουρούσι Τσόμα το 1833 και το έκανε ευρέως γνωστό στο πλατύ κοινό η Έλενα Μπλαβάτσκυ, που ίδρυσε την Θεοσοφική Εταιρεία.
ν

Ο Ηρόδοτος (484 π.Χ. – 410 π.Χ.) και δεξιά ο Απολλώνιος Τυανέας (15 μ.Χ. 98 μ.Χ.). Image: Supplied

ν

Η ίδρυση της Σαμπάλα από Ινδο-Έλληνες

Τη Σαμπάλα κυβερνά ο Μαϊτρέγια. Μια παράδοση αναφέρει ότι ο Μανού-Σρι-Κίρτι, το 159 π.Χ., κυβερνούσε ένα βασίλειο από 300.510 Ινδοέλληνες, που λάτρευαν τον Ήλιο (Σαμάντι). Ο βασιλιάς έδιωξε 20.000 από αυτούς, επειδή αρνήθηκαν να ασπαστούν τον βουδισμό Καλατσάκρα (Τροχός του Χρόνου). Όταν συνειδητοποίησε ότι αυτοί που έδιωξε ήταν οι πιο σοφοί και οι καλύτεροι από τους ανθρώπους του βασιλείου του κι ότι τους είχε ανάγκη, τους ζήτησε να επιστρέψουν. Κάποιοι δέχτηκαν. Εκείνοι που αρνήθηκαν, ίδρυσαν μια πολιτεία αμύθητου πλούτου και ομορφιάς, τη Σαμπάλα.

Η πιο σύγχρονη αναφορά για τη Σάνγκρι-Λα (ή Σαμπάλα) προέρχεται από τον Γουίλεμ Ντάφιου, κτηνίατρο και οικολόγο από τη Νότια Αφρική. Ενώ έψαχνε για την καφέ αρκούδα των Ιμαλαΐων το 2010, ο Ντάφιου βρέθηκε σε δυσμενή θέση, καθώς η ορειβατική αποστολή στην οποία συμμετείχε αποκλείστηκε στο βόρειο Πακιστάν από τις πλημμύρες. Καθηλωμένος στην κοιλάδα Χούνζα, ισχυρίζεται ότι συνάντησε αυτούς τους αξιόλογους ανθρώπους, τους οποίους οι θρύλοι αναφέρουν ότι έφτασαν σε ηλικίες πολλών εκατοντάδων ετών.
ν

Ο δρ Γουίλεμ Ντάφιου (Willem Daffue) από τη Νότια Αφρική ισχυρίζεται ότι επισκέφθηκε τη Σάνγκρι-Λα. Image: Supplied
ν

Είναι γνωστό ότι στην περιοχή του Ινδοκαύκασου, από τους λαούς της Δύσης, έφτασαν πρώτοι εκεί οι Έλληνες υπό την ηγεσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πριν από 2.300 χρόνια. Οι Έλληνες ανήγειραν οχυρά και ήρθαν σε επιμειξία με τους ντόπιους, όπως αποδεικνύει η φυλή των Καλάς. Όπως αποκάλυψε μελέτη γενετιστών που δημοσίευσαν οι New York Times, το DNA των Καλάς έχει αναμειχθεί με ευρωπαϊκό αίμα. Αυτός ο απομονωμένος λαός, είναι πιθανότατα οι άμεσοι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων στρατιωτών που έστησαν φυλάκια και ίδρυσαν πόλεις στην περιοχή αυτή στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.

Είναι γνωστό ότι ο Αλέξανδρος πάντρεψε 10.000 στρατιώτες του με Περσίδες και κανόνισε ώστε 30.000 έφηβοι, απόγονοι των βετεράνων στρατιωτών του, να «εκπαιδευτούν» ως Μακεδόνες στρατιώτες. Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι υπήρχαν τουλάχιστον άλλα τόσα κορίτσια.

Επίσης, ο Αλέξανδρος, στο διάστημα που έμεινε στην Ανατολή ίδρυσε τουλάχιστον είκοσι (2ο) πόλεις (ο Πλούταρχος μιλά για εβδομήντα πόλεις, αλλά προφανώς περιλαμβάνει σε αυτές τα ιερά, τους βωμούς, τα στρατιωτικά φυλάκια, καθώς και όσες πόλεις άλλαξαν το όνομά τους σε Αλεξάνδρεια).

Τις περισσότερες πόλεις ο Αλέξανδρος τις ίδρυσε στο σημερινό Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στην Ινδία, στο Τατζικιστάν και στο Τουρκμενιστάν. Δεν αποκλείεται μια από αυτές να ήταν η Σάνγκρι-Λα.
ν

Υπολογίζεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος (356 π.Χ. – 323 π.Χ.) ίδρυσε πάνω από είκοσι πόλεις, τις περισσότερες στον Ινδοκαύκασο και στα Ιμαλάια στα βάθη της Ανατολής. Image: Supplied

ν

Το μυστηριώδες χωριό Μαλάνα των Ιμαλαΐων

Μια άλλη μελέτη DNA έδειξε ότι οι κάτοικοι ενός χωριού στα Ιμαλάια, που ονομάζεται Μαλάνα (Malana), είναι απόγονοι Μακεδόνων στρατιωτών.

Σύμφωνα με την ιστορία, το 326 π.Χ. ο Αλέξανδρος εισέβαλε στην Ινδία, όπου νίκησε σε μάχη τον Πώρο, έναν Ινδό βασιλιά στην Πενταποταμία (σημ. Παντζάμπ), στη μάχη του ποταμού Υδάσπη. Οι στρατιώτες του αρνήθηκαν να προχωρήσουν πιο ανατολικά και τελικά ο Αλέξανδρος επέστρεψε στον ποταμό Ύφαση. Αλλά μερικοί από τους στρατιώτες του έμειναν πίσω και εγκαταστάθηκαν σε ένα μέρος ψηλά στα βουνά των Ιμαλαΐων.
ν

Το χωριό Μαλάνα σε υψόμετρο 2.600 μέτρων στα Ιμαλάια. Image: Supplied
ν

Το χωριό Μαλάνα, τελευταίος σταθμός του Αλέξανδρου, πριν από 200 χρόνια. Image: Supplied
ν

Το χωριό Μαλάνα βρίσκεται στην κοιλάδα Παρβάτι στην περιοχή Κούλλου του κρατιδίου Αρουνάτσα Πραντές (ορεινή ανατολή) και περιβάλλεται από ψηλά βουνά. Οι περίπου 2.000 κάτοικοι του χωριού μιλούν κανάσι, μια σινο-θηβετιανή γλώσσα που είναι υπό εξαφάνιση, έχουν τις δικές τους παραδόσεις, το δικό τους σύστημα διακυβέρνησης και είναι μια από τις αρχαιότερες δημοκρατίες στον κόσμο.

Θα μπορούσε αυτό το ασήμαντο και χωρίς αίγλη χωριό να είναι η Σάνγκρι-Λα; Ή μήπως η μυθική αυτή πόλη δεν βρίσκεται στη γη, αλλά σε άλλον πλανήτη στο αιθερικό πεδίο;

Ο Αλέξανδρος γνώριζε τις ιστορίες του Ηρόδοτου για την Πόλη των Αθανάτων, έναν τόπο αγίων, στον οποίο βρίσκεται η Πηγή της Αιώνιας Νεότητας. Ο Ηρόδοτος έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ., αλλά στη λεγόμενη Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου, έργο του 3ου αιώνα μ.Χ., αναφέρεται ότι ο Αλέξανδρος πήγε τόσο ανατολικά, γιατί έψαχνε για την Πόλη των Αθανάτων και για την Πηγή της Αθανασίας.
ν

Το χωριό Μαλάνα σκεπασμένο από χιόνια. Image: Supplied

ν

Η πρώτη εφημερίδα στον κόσμο ήταν ελληνική

Να σημειωθεί ότι τον Αλέξανδρο στην Ανατολή δεν τον ακολούθησαν μόνο στρατιώτες, αλλά και πλήθος σοφών και φιλοσόφων της εποχής. Ανάμεσά τους ο Πύρρων από την Ηλεία, καθώς και οι φιλόσοφοι Ευμένης Καρδιανός και Διόδοτος από τις Ερυθρές, Οι δύο τελευταίοι είναι οι εφευρέτες της εφημερίδας.

Οι Εφημερίδες, που αναφέρουν ο Πλούταρχος, ο Αρριανός, ο Αθήναιος και ο Αιλιανός, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στον κόσμο από το επιτελείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάθε φύλλο ήταν γραμμένο στις γλώσσες των λαών της αχανούς αυτοκρατορίας που είχε ιδρύσει ο Έλληνας στρατηλάτης και γνωστοποιούσε τους νόμους και τις εντολές του Αλέξανδρου στους υπηκόους του, για την εύρυθμη λειτουργία της αυτοκρατορίας.

Επικεφαλής της ομάδας των συντακτών ήταν ο Ευμένης, ο οποίος έφερε τον τίτλο του Αρχιγραμματέα, ή Αρχισυντάκτη, όπως θα λέγαμε σήμερα. Ο Ευμένης διατήρησε τις Εφημερίδες έως το 324 π.Χ. Μέσω αυτών αποκάλυψε πολλά μυστικά του Αλέξανδρου, ο οποίος πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ.

Αργότερα, οι Εφημερίδες ή βασιλικά ημερολόγια περιήλθαν στην κατοχή του Πτολεμαίου Α΄ και ήταν διαθέσιμες στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
ν

Η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου. Σελίδες από σωζόμενο αραβικό αντίτυπο του μεσαίωνα. Image: Supplied
ν

Η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου, έργο πολύ δημοφιλές, γνώρισε μέσα στους αιώνες πολλές εκδόσεις σε πολλές γλώσσες και ενέπνευσε εξερευνητές και τυχοδιώκτες. Αυτήν είχαν ως οδηγό οι Σταυροφόροι, στους οποίους το Άγιο Δισκοπότηρο πήρε τη θέση της Πηγής της Αθανασίας.

Ο θρύλος της μυθικής πολιτείας γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση τον 16ο αιώνα, όταν συνδέθηκε με τον Ισπανό εξερευνητή Χουάν Πόνσε δε Λεόν (Juan Ponce de León), τον πρώτο Κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο. Ο Πόνσε δε Λεόν αναζητούσε την Πηγή της Αθανασίας όταν ταξίδεψε στη Φλόριδα το 1513. Ο θρύλος λέει ότι οι ιθαγενείς της Αμερικής είπαν στον Πόνσε δε Λεόν ότι η Πηγή της Νεότητας βρισκόταν στο Μπίμινι.

Ύστερα από αυτό, η μυθική πολιτεία έγινε στόχος των άξεστων Ισπανών κονκισταδόρων και των Ιησουιτών, οι οποίοι οργάνωσαν αποστολές αναζητώντας την Χρυσή Πόλη ή Ελδοράδο, προξενώντας μεγάλες βλάβες στους τοπικούς πληθυσμούς. Όλες οι αποστολές απέτυχαν και ελάχιστοι από τους χιλιάδες που πήραν μέρος επέζησαν.

Η μυθική Σάνγκρι-Λα, όποια κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκεται, κρατά μέχρι σήμερα καλά φυλαγμένα τα μυστικά της.
ν

Are people of Malana village the descendants of Alexander the Great?
ν


ν

© 2024 Youmagazine.gr
ν

Β΄ Μέρος: Η ίδρυση της Σαμπάλα >
ν

 


Translate this post