Χρυσό βυζαντινό νόμισμα με τη μορφή του Χριστού ανακαλύφθηκε στη Νορβηγία

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ  | Ενημ. 06/12/2023, 09:12

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένας ανιχνευτής μετάλλων έπεσε πάνω σε ένα σπάνιο χρυσό νόμισμα από τον καιρό του Βυζαντίου, καθώς εξερευνούσε τα βουνά στη νότια Νορβηγία.

Ο Χριστός απεικονίζεται στη μια όψη του χρυσού νομίσματος. Image: Martine Kaspersen, Innlandet Fylkeskommune

v

ΧΡΥΣΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΧΙΛΙΩΝ ΕΤΩΝ ανακαλύφθηκε από ανιχνευτή μετάλλων στα βουνά Vestre Slidre της Νότιας Νορβηγίας. Πρόκειται για έναν τύπο μικρού νομίσματος που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη βυζαντινή αυτοκρατορία το έτος 960 μ.Χ.

Το νόμισμα φέρει στη μια πλευρά την εικόνα του Ιησού Χριστού, ο οποίος κρατά μια Βίβλο, ενώ στην άλλη πλευρά τις μορφές των αυτοκρατόρων Βασιλείου Β΄ και Κωνσταντίνου Ζ΄, δύο αδελφών που κυβέρνησαν μαζί τη βυζαντινή αυτοκρατορία.

Το δυτικό τμήμα της πάλαι ποτέ κραταιάς ρωμαϊκής αυτοκρατορίας κατέρρευσε το 476, ενώ η Βυζαντινή ή Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συνέχισε για άλλη μια χιλιετία.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το νόμισμα κόπηκε κάποια στιγμή μεταξύ των ετών 977 και 1025, κατά τη διάρκεια της βασιλείας των δυο αδελφών, με βάση τις τρεις διακεκομμένες γραμμές που κυκλώνουν το περίγραμμα του νομίσματος ‒ ένα στοιχείο σχεδίασης που χρησιμοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.
ν

Η άλλη όψη του νομίσματος έχει τις εικόνες του Βασιλείου Β΄ και του Κωνσταντίνου Ζ΄, δύο αδελφών που κυβέρνησαν μαζί τη βυζαντινή αυτοκρατορία. Image: Martine Kaspersen, Innlandet Fylkeskommune
ν

Το τεχνούργημα περιέχει επίσης δύο επιγραφές. Η πρώτη, γραμμένη στα λατινικά, γράφει «Ιησούς Χριστός, Βασιλεύς των Βασιλέων» και η δεύτερος, στα ελληνικά, γράφει «Βασίλειος και Κωνσταντίνος, αυτοκράτορες των Ρωμαίων», σύμφωνα με δήλωση των αρχαιολόγων.

Πώς βρέθηκε το νόμισμα στη Νορβηγία; Το πιθανότερο είναι ότι ανήκε στον Χάραλντ Σίγκουρντσον, περισσότερο γνωστό ως Χάραλντ Γ΄, ο οποίος κυβέρνησε τη Νορβηγία από το 1045 έως το 1066. Πριν γίνει βασιλιάς, ο Χάραλντ υπηρέτησε ως φρουρός του Βυζαντινού αυτοκράτορα. Ήταν κοινή πρακτική για τους φρουρούς να παίρνουν άδεια για να «λεηλατήσουν» το παλάτι μετά τον θάνατο ενός αυτοκράτορα.

Οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην περιοχή του βουνού το 2024 για να πραγματοποιήσουν περαιτέρω ανασκαφές.
ν

 


Translate this post