Η νέα ποιητική συλλογή του Θεόδωρου Ζαφειρίου «Η ανορθογραφία των τραίνων»

Κατηγορία NEWS, Book Corner

BOOK CORNER  | Ενημ. 07/11/2023, 07:33

Posted by Youmagazine Staff

 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Andy’s Publishers η νέα ποιητική συλλογή του Θεόδωρου Ζαφειρίου «Η ανορθογραφία των τραίνων».

Ποιήματα του Θεόδωρου Ζαφειρίου έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά και αλβανικά. Image: Supplied

v

ΤΟ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών στις 23:21 της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στιγμάτισε, εκτός από την ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων, επίσης και την ποιητική συλλογή (2020) «Τα τραίνα ταξιδεύουν ακόμα». Σ’ αυτόν όμως τον τότε τίτλο έπρεπε να τεθεί ερωτηματικό: ταξιδεύουν τα τραίνα ακόμα; Και πώς; Με αι ή με ε;

Φυσικά δεν πρόκειται για την ανορθογραφία μιας λέξης, που γράφαμε για χρόνια με –αι και πλέον, επίσης από χρόνια, την βλέπουμε με ε. Η δύναμη της συνήθειας καταλύει και τα ορθογραφικά λάθη, πόσο μάλλον τις έτσι ή αλλιώς διαφορετικές μεταγραφές μιας προερχόμενης από ξένη γλώσσα λέξης.

Τρένο το γράφει και ο Σεφέρης στο ποίημά του «Αφήγηση»:

σαν τις ιτιές στην ακροποταμιά
που βλέπεις απ’ το τρένο
ξυπνώντας άσκημα κάποια
συννεφιασμένη αυγή.
…γιατί δε βρίσκω
τίποτε που να μην το συνηθίσατε·
προσκυνώ.

Το βιβλίο αυτό προσκυνά τη μνήμη των «Τεμπών» του 2023. Προηγήθηκαν τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στον Δοξαρά το 1972 και στο Δερβένι το 1968.

Προηγήθηκαν επίσης οι ζωές, που δεν κινδύνευσαν στα σιδηροδρομικά ταξίδια, αλλά άφησαν ένα κομμάτι του «ανορθόγραφου» εαυτού τους σε αυτά.
ν


ν

Θ.Π. Ζαφειρίου
Η ανορθογραφία των τραίνων
ISBN: 978-960-565-455-9
Σελίδες: 52
Τιμή: 7,00 ευρώ
Έτος Έκδοσης: 2023
Εξώφυλλο: Έλλη Ρόκκα και Άλκηστις Μιχαηλίδου
Εκδόσεις Andy’s Publishers
ν

Και αφήνουν τώρα στα «ανορθόγραφα τραίνα» 24 πρωτο-δημοσιευόμενα ποιήματα μαζί με άλλα 3 προερχόμενα από παλαιότερες συλλογές.

Βιογραφικό

Ο Θεόδωρος Π. Ζαφειρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Κατάγεται από τη Λάρισα. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας. Εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει εκδώσει 21 ποιητικές συλλογές. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά και αλβανικά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του: zaphirioutheodoros.com

Andy’s publishers, Σόλωνος 43, Αθήνα 106 72, Τηλ: 210-3390232, andyspublishers.com
ν

 


Translate this post