Ο βασιλιάς των φεγγαριών: Ο Κρόνος έχει συνολικά 145 δορυφόρους (vid)

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μετά την ανακάλυψη 62 νέων δορυφόρων που περιστρέφονται γύρω του ακανόνιστα, ο Κρόνος ανακηρύχτηκε βασιλιάς των φεγγαριών.

Κρόνος: ο βασιλιάς των φεγγαριών. Πηγή: YouTube

v

Ο ΚΡΟΝΟΣ έχει τα περισσότερα φεγγάρια από κάθε άλλον πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα. Η ανακάλυψη 62 «ακανόνιστων» φεγγαριών που περιφέρονται γύρω του, ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των δορυφόρων του σε 145, ενώ υπαινίσσεται ένα χαοτικό παρελθόν.

Η ανακάλυψη των 62 νέων φεγγαριών γύρω από τον Κρόνο οφείλεται σε παρατηρήσεις που έγιναν το διάστημα 2019-2021 με το γαλλο-καναδικό τηλεσκόπιο που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Μαούνα Κέα της Χαβάης.

Η ομάδα των επιστημόνων εντόπισε 62 φεγγάρια γύρω από τον Κρόνο, που προηγουμένως ήταν είτε πολύ μικρά είτε πολύ αμυδρά για να εντοπιστούν. Μερικά από τα μικρότερα φεγγάρια έχουν πλάτος μόλις 2,5 χιλιόμετρα.

Και τα 62 φεγγάρια που εντοπίστηκαν πρόσφατα είναι «ακανόνιστα», που σημαίνει ότι ακολουθούν μακρινές, ελλειπτικές τροχιές γύρω από τον πλανήτη και συχνά κινούνται ανάδρομα, δηλαδή προς την αντίθετη κατεύθυνση της περιστροφής του Κρόνου. 

Πολλά από αυτά τα μικροσκοπικά, περίεργα φεγγάρια έχουν παρόμοιες ανάδρομες τροχιές, υποδηλώνοντας ότι πιθανόν να προήλθαν από ένα μεγαλύτερο φεγγάρι που διαλύθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Οι πλανήτες και τα φεγγάρια τους

Μετά από αυτή την σημαντική ανακάλυψη, που ανακηρύσσει τον Κρόνο «βασιλιά των φεγγαριών», στο ηλιακό μας σύστημα υπάρχουν συνολικά 286 γνωστά φεγγάρια που περιστρέφονται γύρω από τους πλανήτες.

Γη ‒ 1
Σελήνη

Άρης ‒ 2
Δείμος
Φόβος

Δίας ‒ 95 φεγγάρια. Τα πιο γνωστά είναι:
Αμάλθεια
Καλλιστώ
Ευρώπη
Γανυμήδης
Ιώ

Κρόνος ‒ συνολικά 145 φεγγάρια. Τα πιο γνωστά είναι:
Διώνη
Εγκέλαδος
Υπερίων
Ιαπετός
Μίμας
Φοίβη
Ρέα
Τηθύς
Τιτάνας

Ουρανός ‒ 27 φεγγάρια. Τα πιο γνωστά είναι:
Άριελ
Μιράντα
Όμπερον
Τιτάνια
Ουμβριήλ

Ποσειδώνας ‒ 14 φεγγάρια. Τα πιο γνωστά είναι:
Τρίτωνας
Νηρηίδα

Πλούτωνας ‒ 2
Χάρων
Ύδρα
ν

Δείτε το βίντεο κλιπ:
ν

ν

 


Translate this post