Αγγελικής ομορφιάς μαρμάρινη κεφαλή παιδιού από τις στάχτες της Σμύρνης

Κατηγορία NEWS, Αρχαία Ελλάδα, Ιστορία

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Για πρώτη φορά εκτίθεται η άγνωστη «μαρμάρινη κεφαλή παιδιού από τις στάχτες της Σμύρνης».

Η αγγελικής ομορφιάς μαρμάρινη κεφαλή παιδιού (αρ. κατ. ΕΑΜ Γ 3616) από το Μουσείο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

v

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, στο πλαίσιο της επιτυχημένης δράσης του «Αθέατου Μουσείου», που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, φιλοξενεί ένα αναπάντεχο εύρημα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2022.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την κατάρρευση του μετώπου και την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, παρουσιάζεται μια μαρμάρινη κεφαλή παιδιού που ήταν αρχικά εκτεθειμένη στο αρχαιολογικό Μουσείο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, το οποίο κάηκε ολοσχερώς μαζί με την πόλη.

Η Σμύρνη είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις και λιμάνια της Μεσογείου και της αρχαίας Ιωνίας. Ιδρύθηκε περί το 3000 π.Χ. και επέζησε μέχρι σήμερα.

Στη μακραίωνη ιστορία της έχει αλλάξει δύο φορές θέση. Η πρώτη των προϊστορικών χρόνων που αναφέρει ο Στράβων είναι γνωστή ως «Παλαιά Σμύρνη», ενώ η δεύτερη που έκτισε ο Μέγας Αλέξανδρος και οι επίγονοι αυτού κατά την ελληνιστική περίοδο είναι η σημερινή.

Την ρωμαϊκή εποχή η Σμύρνη απέκτησε αίγλη με τις ρητορικές σχολές της. Οι Ρωμαίοι την τίμησαν τρεις φορές με τον εγκωμιαστικό τίτλο της ”νεωκόρου” λόγω της εκπληκτικής της ευημερίας.
ν

Η Σμύρνη πριν από την καταστροφή του 1922. Image: Supplied
ν

Το γλυπτό που παρουσιάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ανασύρθηκε από τις στάχτες του Μουσείου της Σμύρνης, εστάλη στη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα και δωρίθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας τον Αύγουστο του 1926.

Η μαρμάρινη κεφαλή, που διατηρεί εμφανή τα ίχνη από τη φωτιά, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην καρδιά του Μουσείου («Αίθουσα του Βωμού»/αίθουσα 34), έως την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022.
ν

Η μαρμάρινη κεφαλή παιδιού (αρ. κατ. ΕΑΜ Γ 3616) από το Μουσείο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
ν

Στις 14 Αυγούστου, στις 4 και 18 Σεπτεμβρίου και στις 2 Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 10 και 17 Αυγούστου και στις 7 και 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στον χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τις ανασκαφές των Ελλήνων αρχαιολόγων στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Διοίκησης Σμύρνης, τη δημιουργία αρχαιολογικών αποθηκών και Μουσείων, αλλά και για την τύχη των σπουδαίων Συλλογών στις μέρες της Καταστροφής.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τηλ. επικοινωνίας: 213-2144856, 213-2144889, 213-2144838.
ν

Άποψη των εγκαταστάσεων της Νέας Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης το 1922. Πηγή: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
ν

Σημειώνεται ότι φέτος το «Αθέατο Μουσείο» είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μέσα από 23 θαυμάσια αντικείμενα, η δράση προσκαλεί όλους στην παρουσίαση σπάνιων και άγνωστων αρχαιοτήτων από τη Μικρά Ασία, που αναδύονται από τις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
ν

Απόσπασμα έγγραφης αναφοράς του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Κουρουνιώτη προς το Υπουργείο Παιδείας με ημερομηνία 8 Μαρτίου 1923. Σε αυτήν αναφέρει πως το «παγκοσμίως γνωστόν διά τον πλούτον των σπουδαιότατων μικρασιατικών αρχαιοτήτων Μουσείον της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης δυστυχώς εκάη». Πηγή: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
ν

Το Αθέατο Μουσείο είναι φέτος αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Image: Supplied
ν

 


Translate this post