Μυστηριώδη σύμβολα ενός χαμένου πολιτισμού βρέθηκαν στη Σκωτία (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ανακαλύφθηκαν μυστηριώδη σύμβολα στη Σκωτία, χαραγμένα σε πέτρα, από τη χαμένη φυλή των «στικτών ανθρώπων» (Πίκτες).

Ένα από τα μυστηριώδη πετρογλυφικά που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στη Σκωτία. (Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν)

v

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΌΓΟΙ στη Σκωτία δάκρυσαν από συγκίνηση όταν ανακάλυψαν μια μεγάλη πέτρα καλυμμένη με γεωμετρικά σύμβολα που σχεδίασαν οι Πίκτες, οι ιθαγενείς της περιοχής, πριν από περίπου 1.500 χρόνια.

Πρόκειται για έναν πολιτισμό, ο οποίος χάθηκε. Οι Πίκτες ή Πίκτοι, δηλαδή οι «στικτοί άνθρωποι» –ονομάστηκαν έτσι επειδή διακοσμούσαν τα σώματά τους με στίγματα– έζησαν στη σημερινή ανατολική και τη βόρεια Σκωτία κατά τα τέλη της εποχής του Σιδήρου και την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο. Πιστεύεται ότι η καταγωγή τους ήταν εθνογλωσσικά Κελτική, χωρίς αυτό να είναι απολύτως βέβαιο.

Οι Πίκτες εμφανίζονται σε γραπτά αρχεία πριν από τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Βρετανίας μέχρι τον 10ο αιώνα, περίοδο κατά την οποία θεωρείται ότι συγχωνεύθηκαν με το γαελικό στοιχείο.

Οι Πίκτες θεωρούνται ότι ήταν απόγονοι των Καληδονίων με βάση όσα αναφέρονται από Ρωμαίους ιστορικούς και απεικονίζονται στον παγκόσμιο χάρτη του Πτολεμαίου.

Η ομάδα των αρχαιολόγων βρήκε τυχαία μια λαξευμένη πέτρα μήκους περίπου 2 μέτρων, ενώ έκανε μια γεωφυσική έρευνα στο Aberlemno, έναν αρχαίο οικισμό των Πικτών.

Η πέτρα έχει πολλά γεωμετρικά σχήματα που δείχνουν αφηρημένα σύμβολα, όπως ομόκεντρους κύκλους, σαν αυτούς των αγρογλυφικών, είδος χτένας και καθρέφτη, μια ημισέληνο και διπλούς δίσκους. Μερικά από τα σκαλισμένα σύμβολα επικαλύπτονται, υποδηλώνοντας ότι σκαλίστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
ν

Η πέτρα του Ερπετού. Ανακαλύφθηκε στο Aberlemno το Σεπτέμβριο του 2008 και δείχνει (από πάνω προς τα κάτω) ένα φίδι, έναν διπλό δίσκο, τη ράβδο Z, έναν καθρέφτη και μια χτένα. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Εικόνα του νέου ευρήματος. Τα γεωμετρικά ανάγλυφα σε αυτήν την πέτρα τοποθετούνται χρονολογικά στον πέμπτο ή έκτο αιώνα μ.Χ. (Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν)

ν

Δεν είναι σαφές τι σημαίνουν όλα τα σύμβολα, αλλά «η καλύτερη εικασία είναι ότι πρόκειται για ένα σύστημα ονοματοδοσίας που αντιπροσωπεύει ονόματα Πικτών», είπε στο Live Science ο Γκόρντον Νομπλ (Gordon Noble), επικεφαλής της ανασκαφής και καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν.

Το νέο εύρημα είναι ένα από τα 200 περίπου παρόμοια πετρογλυφικά που είναι γνωστές στους αρχαιολόγους. Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να αποκωδικοποιήσει τα σύμβολα που φέρουν.

Το Aberlemno είναι γνωστό για τις μοναδικές όρθιες πέτρες του, με σύμβολα των Πικτών, συμπεριλαμβανομένης μιας πλάκας που μπορεί να απεικονίζει σκηνές από τη μάχη του Nechtansmere, μια νίκη των Πικτών επί του αγγλοσαξονικού βασιλείου της Νορθούμπρια το 685 μ.Χ.
ν

Rare Pictish symbol stone found near site of famous ancient battle | University of Aberdeen
ν

ν

Ο πολιστισμός των Πικτών φαίνεται να σχετίζεται με την «Πέτρα των Δρυίδων», έναν μεγάλο βράχο με σκαλισμένα σύμβολα, που βρέθηκε στην περιοχή Cochno της Σκωτίας και χρονολογείται από την εποχή του Χαλκού, δηλαδή γύρω στο 3.300 π.Χ.

Η πέτρα αυτή, διαστάσεων 42 επί 26 πόδια (12,8 επί 7,9 μέτρα) ανακαλύφθηκε το 1887. Έχει περίπου 90 σκαλιστά σχέδια και θεωρείται ένα από τα καλύτερα σύνολα βραχογλυφικών στη Σκωτία.

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα σύμβολα αυτά είναι αστρονομικά.

Η πέτρα θάφτηκε ξανά το 1965 για να προστατευθεί από τους βανδαλισμούς. Το 2015 επανεκτέθηκε εν μέρει για έρευνα κατά τη διάρκεια μιας τριήμερης ανασκαφής από μια ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και αποκαλύφθηκε πλήρως ένα χρόνο μετά.
ν

A 5000 Year Old Cosmic Map The mysterious symbols of the Cochno Stone! | The Unknown List
v

ν

 


Translate this post