Η Γαλλία στρέφεται στην Αρχαία Ελλάδα για να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της άγνοιας (vid)

Κατηγορία MAGAZINE, Αρχαία Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας ανακοίνωσε σχέδια για ενίσχυση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στον πόλεμο κατά της άγνοιας και του σκοταδισμού.

Ο Παρθενώνας, ναός αφιερωμένος στη θεά της σοφίας, την Αθηνά, που κοσμεί την Ακρόπολη της Αθήνας, είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά σύμβολα του ανώτερου πνευματικά πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων. Πηγή: Wikimedia Commons

ν

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Παιδείας της Γαλλίας ανακοίνωσε την ενίσχυση της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γραμματείας στα σχολεία σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η εξάπλωση της άγνοιας και του δηθεν-ισμού και να «αναπτυχθεί ο πολιτισμός» των νεότερων γενεών της χώρας σε στέρεες βάσεις.

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ (Jean-Michel Blanquer), ηγετική φυσιογνωμία στη μάχη της πνευματικής αφύπνισης των νέων της Γαλλίας, είπε ότι τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά θα είναι διαθέσιμα στους φοιτητές του επόμενου έτους, καθώς και στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Ο Μπλανκέ θέλει οι φοιτητές του πρώτου εξαμήνου να έχουν την ευκαιρία να «αναπτύξουν τον δικό τους πολιτισμό» μελετώντας αρχαίους φιλοσόφους, ταυτόχρονα με τα τεχνικά προσόντα που απαιτεί η σύγχρονη οικονομία.

Η στροφή στον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό κρίνεται απαραίτητη αφενός επειδή αποτελούν την κληρονομιά και το υπόβαθρο της Ευρώπης, αφετέρου επειδή προσφέρουν ουσιαστικές γνώσεις, με διαχρονική αξία, ακονίζουν το μυαλό και το πνεύμα του ανθρώπου κάνοντάς τον πιο έξυπνο και του παρέχουν εφόδια για να μπορέσει να επιβιώσει.

Η Γαλλία, όπως και πολλά άλλα κράτη, αντιμετωπίζουν σήμερα έλλειψη γνώσεων και πνεύματος, επειδή οι νέοι τα μόνα «βιβλία» που ανοίγουν είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το Instagram και το Facebook, ενώ τα χειρότερα ακολουθούν.

Οι Αμερικανοί με τον Zάκερμπεργκ επιδιώκουν μέσα από την εικονική πραγματικότητα του Metaverse να αποβλακώσουν τελείως τους νέους, πουλώντας του το πρώτο στον κόσμο ψηφιακό ναρκωτικό, που θα τους καρτά καθηλωμένους σε μια καρέκλα όλη μέρα, έτσι που δεν θα μπορούν πλέον να ξεχωρίζουν το όνειρο από την πραγματικότητα, το ψέμα από την αλήθεια.

Το μοναδικό ανάχωμα στην μεθοδευόμενη επίθεση των δυνάμεων του σκότους και της άγνοιας είναι ο ελληνικός κλασικός πολιτισμός, που διδάσκει αλήθειες και αποτελεί τη βάση του οικουμενικού ανθρώπου.
v

Ancient Greece 101 | National Geographic
v

ν

Συνομιλώντας με ομολόγους τους από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Γάλλος υπουργός υποστήριξε ότι η κοινή τους δέσμευση για την προώθηση των κλασικών γραμμάτων γίνεται σε μια εποχή που οι αρχαίες γλώσσες απειλούνταν από τον αμερικανικό δηθεν-ισμό.

Ο εξοστρακισμός των κλασικών σπουδών, που μεθοδεύεται εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ ώστε να αποφοιτούν «βλήτα», έγινε πλέον οριστικός με το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον να ανακοινώνει αυτό το καλοκαίρι ότι στις κλασικές σπουδές δεν θα χρειάζεται πλέον η γνώση αρχαίων ελληνικών και λατινικών.

Τώρα, τι είδους κλασικές σπουδές θα είναι αυτές, μόνο οι Αμερικανοί το ξέρουν.

Ο λόγος που το Πρίνστον καταργεί αρχαία ελληνικά και λατινικά είναι ότι –άκουσον, άκουσον– οι αρχαίες αυτές γλώσσες χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογία της σκλαβιάς, της αποικιοκρατίας και του φασισμού για 2.000 χρόνια!

Κάποιος θα έπρεπε να πει στους αλαζόνες και υπερφίαλους Αμερικανούς, πως όταν αδειάζεις τη σκάφη, μαζί με τα βρωμόνερα δεν πετάς και το παιδί.
ν

Μάθημα στην Ακαδημία του Πλάτωνα. Ψηφιδωτό από την Πομπηία. (Villa T. Siminius Stephanus). 1ος αιώνας μ.Χ. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Σε μια παρόμοια κίνηση σκοταδισμού, ένα γυμνάσιο της Μασαχουσέτης καυχήθηκε ότι αφαίρεσε την Οδύσσεια του Ομήρου από το σχολικό πρόγραμμα, επειδή, λέει, ερχόταν σε αντίθεση με την αντιρατσιστική ατζέντα που ήθελε να διδάξει!

«Είμαι πολύ περήφανος που αφαιρέσαμε την Οδύσσεια από το πρόγραμμα σπουδών φέτος», έγραψε ένας δάσκαλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ξέραμε ότι το Αμερικανός είναι συνώνυμο της βλακείας, αλλά δεν περιμέναμε να είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Αυτό αποδεικνύει πόσο δίκαιο είχε ο Βρετανός ιστορικός και καθηγητής στο London School of Economic, Άρνολντ Τόινμπι, όταν είπε: «Από τους είκοσι δύο πολιτισμούς που εμφανίστηκαν στην ιστορία, οι δεκαεννέα από αυτούς κατέρρευσαν όταν έφτασαν στην ηθική κατάπτωση στην οποία βρίσκονται τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες».
ν

Ο κορυφαίος Βρετανός ιστορικός και καθηγητής κλασικών σπουδών Άρνολντ Τόινμπι. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Ο Μπλανκέ είπε στη Le Point ότι τέτοιες ερμηνείες των κλασικών (ως φασίστες, καπιταλιστές, ιμπεριαλιστές και αποικιοκράτες) είναι «εντελώς απαράδεκτες».

«Το να κολλάμε ετικέτες και χαρακτηρισμούς από μια σύγχρονη κοσμοθεωρία σε γραπτά που χρονολογούνται πριν από δύο χιλιετίες είναι ένας απύθμενος παραλογισμός», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι είναι αυτοί οι πολιτισμοί που μας πρόσφεραν «διαύγεια και οικουμενικό πνεύμα».
ν

 


Translate this post