Επαναπατρίστηκαν πέντε σπάνια αρχαία ελληνικά νομίσματα (vid)

Κατηγορία Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Πέντε σπάνια αργυρά νομίσματα που είχαν εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα, επαναπατρίστηκαν από το Μόναχο.

ν

ΠΕΝΤΕ σπάνια αργυρά νομίσματα, τα οποία επρόκειτο να δημοπρατηθούν σε οίκους του Μονάχου και της Ζυρίχης, επαναπατρίστηκαν, πληροφορεί με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα τρία, από αυτά τα νομίσματα, τα οποία είχαν εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα, επαναπατρίστηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 από το Μόναχο.

Πρόκειται για έναν στατήρα Λίνδου του πρώτου μισού του 5ου αιώνα π.Χ., ένα οκτάδραχμο του βασιλιά των Ηδονέων Γέτα, με χρονολογία κοπής γύρω στα 480-460 π.Χ., και έναν στατήρα Ήλιδας του 328 π.Χ. περίπου.

Τα νομίσματα παραδόθηκαν από τις βαυαρικές αστυνομικές Αρχές στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο, επέστρεψαν στην Αθήνα και φυλάσσονται στο Νομισματικό Μουσείο, το οποίο συνέδραμε στην ταύτισή τους.

Στην αρχαιότητα ένας στατήρας ισοδυναμούσε με δύο ή τρεις αττικές δραχμές, ανάλογα με την εποχή, ή με 40 αρχαία βρετανικά χρυσά νομίσματα.ν

Στατήρας από την Λίνδο της Ρόδου (515 π.Χ. – 475 π.Χ.). Ένας στατήρας ισοδυναμούσε με δύο αττικές δραχμές (ή τρεις ανάλογα με την εποχή), ή με 40 αρχαία βρετανικά χρυσά νομίσματα. Image: Supplied
ν

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, ο επαναπατρισμός των νομισμάτων συνδέεται με την εξάρθρωση, τον Οκτώβριο του 2016, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που είχε έδρα την Ελλάδα και πλοκάμια σε πολλές άλλες χώρες και σχετιζόταν με την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών.

«Εις χείρας των εμπλεκομένων στην οργάνωση είχαν κατασχεθεί, εντός Ελλάδας, 126 αρχαία αντικείμενα και 2.024 νομίσματα, ενώ τον Μάρτιο του 2017 επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία 33 αγγεία Μυκηναϊκής εποχής, 600 αρχαία νομίσματα και άλλα αρχαία αντικείμενα διαφόρων εποχών, τα οποία οι αρχαιοκάπηλοι είχαν εξαγάγει παρανόμως από τη χώρα», σημειώνει το ΥΠΠΟΑ.
ν

Ασημένια αττική δραχμή (454-404 π.Χ.). Ένα τάλαντο (από τη λέξη τάλαντο βγήκε η μεταγενέστερη λέξη talent = ταλέντο), ισοδυναμούσε με 6.000 αττικές δραχμές. Image: Supplied
ν

«Χάρη στις πληροφορίες που αντλήθηκαν από τη δικογραφία της υπόθεσης, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός από την αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών αρχαίων ελληνικών νομισμάτων που είχαν διοχετευτεί από την εγκληματική οργάνωση προς πώληση σε οίκους δημοπρασιών με έδρα τη Ζυρίχη και το Μόναχο. Σε συνεργασία με την Εισαγγελία Εφετών Πατρών έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες προς τις αρμόδιες ελβετικές και γερμανικές δικαστικές Αρχές, ώστε να παραδοθούν τα παρανόμως διακινηθέντα πολιτιστικά αγαθά», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Αποτέλεσμα των ανωτέρω ενεργειών ήταν και η επιστροφή στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 δύο ακόμη αργυρών νομισμάτων από τη Ζυρίχη.
ν

Χρυσό οκτάδραχμο του Πτολεμαίου Δ΄ Φιλοπάτορα, 221-205 π.Χ. Image: Supplied
v

Ασημένιο τετράδραχμο του Πτολεμαίου Α΄ Σωτήρος, 367-282 π.Χ. Image: Supplied
ν

Πρόκειται για ένα τετράδραχμο Αθηνών “Νέας Τεχνοτροπίας”, με χρονολογία κοπής το 136 π.Χ., και ένα τετράδραχμο Πτολεμαίου Δ΄ Φιλοπάτορα νομισματοκοπείου Σιδώνας, με χρονολογία κοπής περί τα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. Τα δύο νομίσματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
ν

Χρυσό νόμισμα του Φίλιππου Β΄, βασιλιά της Μακεδονίας που αποτέλεσε το πρότυπο για την κοπή βρετανικών νομισμάτων. Image: Supplied
ν

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές δραχμές, που τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο είχαν σημαντική αξία, αποτέλεσαν το πρότυπο για την κοπή αργότερα βρετανικών νομισμάτων. Οι Βρετανοί πήραν αυτά τα νομίσματα από τους Βέλγους, μια κελτική φυλή στη Βόρεια Γαλλία. Αυτά ήταν αντίγραφα του χρυσού νομίσματος του Φίλιππου Β΄, βασιλιά του αρχαίου ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας (382 π.Χ. Πέλλα – 336 π.Χ. Βεργίνα). Τις δύο όψεις του υπέροχου αυτού χρυσού νομίσματος τις βλέπουμε στη φωτογραφία eπάνω.
ν

Τρεις τύποι μνων. Από αριστερά προς τα δεξιά: μνα από την Αττική, μνα από τη Χίο και μνα του Αντίοχου Δ΄ (216 π.Χ. – 164 π.Χ.). Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Το βασικό νόμισμα συναλλαγής στον αρχαίο κόσμο ήταν η δραχμή σε διάφορους τύπους (2 δραχμές = 1 στατήρας, τετράδραχμο, οκτάδραχμο και δεκάδραχμο). Μια δραχμή είχε 6 οβολούς και κάθε οβολός 8 χαλκούντες (σημ. δεκάρες). Εκατό δραχμές έκαναν 1 μνα. Η μνα ήταν υποδιαίρεση του ταλάντου. Το τάλαντο (απ’ όπου βγήκε η μεταγενέστερη λέξη talent = ταλέντο) είχε 60 μνες ή 6.000 αττικές δραχμές.
ν

Ancient Coins: Affordable Greek Coins | Classical Numismatics
ν

ν

 


Translate this post