Smartphone σε παλιά γαλλική ταινία του 1947 (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Σύγχρονα Μυστήρια

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια γαλλική ταινία που κυκλοφόρησε το 1947 προέβλεπε αρκετές σύγχρονες καινοτομίες σε ένα αξιοσημείωτο επίπεδο ακρίβειας.

Η κυρία που κάθεται στο καφέ έχει «κολλήσει» στο κινητό με την κεραία που κρατάει στο χέρι της. Πηγή: PrtScn/YouTube

ν

ΣΤΑ χρόνια αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγιναν αρκετές αξιοσημείωτες προσπάθειες και προβλέψεις που αφορούσαν την τεχνολογία του μέλλοντος, και αρκετές από αυτές υλοποιήθηκαν τις επόμενες δεκαετίες.

Το 1943 κατασκευάστηκε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το 1947 υπήρξε πρόβλεψη για την τοποθέτηση καμερών στους δρόμους για την πρόληψη του εγκλήματος, το 1965 υπήρξε πρόβλεψη για την καθοδήγηση των αυτοκινήτων με GPS, καθώς και για οδικούς χάρτες σε κινητά τηλέφωνα, το 1947 μια ταινία έδειχνε την επικοινωνία δύο ανθρώπων μέσω τηλεφώνων που είχαν οθόνες, προφήτευε δηλαδή το Skype.

Οι πιο αξιοσημείωτες όμως προβλέψεις είναι αυτές που περιέχονται σε ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ του 1947, δύο μόλις χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τίτλο “Television: Oeil de Demain” ή “Τηλεόραση του Αύριο”, εμπνευσμένο από ένα δοκίμιο του René Barjavel και παραγωγή του πρωτοπόρου κινηματογραφιστή JK Raymond-Millet.
ν

Ταινία στο κινητό τηλέφωνο από το YouTube της εποχής. Πηγή: PrtScn/YouTube
ν

Τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόγονο του Skype. Πηγή: PrtScn/YouTube
v

Πολλαπλές οθόνες για την παρακολούθηση περιστατικών από τις δημόσιες κάμερες ασφαλείας. Πηγή: PrtScn/YouTube
v

Στην ταινία βλέπουμε όχι απλώς τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, αλλά να είναι «κολλημένοι» σε αυτά σε σημείο που να πέφτει ο ένας πάνω στον άλλον, να μην βλέπουν πού πηγαίνουν, ή να κινδυνεύουν να τους πατήσουν αυτοκίνητα.

Οι οθόνες είναι όπως σήμερα, ενώ βλέπει κανείς τον πρόγονο του YouTube να προβάλλει ταινίες στα κινητά. Οθόνες τηλεόρασης υπάρχουν επίσης και στα ταμπλό των αυτοκινήτων.

Η τηλεόραση φυσικά είναι πανταχού παρούσα, ακόμη και μέσα σε μια… σουπιέρα, ενώ μια ακόμη πρωτοτυπία της ταινίας είναι η εμφάνιση του ολογράμματος μιας καλλίγραμμης χορεύτριας, σε μια εποχή που τα ολογράμματα δεν υπήρχαν ούτε ως φαντασία.
ν

La Télévision, œil de demain (1947) – J.K Raymond Millet [Extrait] | Les Documents Cinematographiques
ν

ν

 


Translate this post