Έντονες αντιδράσεις για την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων

Κατηγορία NEWS, Εκπαίδευση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Youmagazine Newsroom

 

Οι αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα απομακρύνουν το Λύκειο από τη Γενική Παιδεία, αναφέρει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών.

ν

ΜΕΓΑΛΕΣ αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα ‒και όχι μόνο‒ η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για κατάργηση των Καλλιτεχνικών μαθημάτων και της Μουσικής στις τάξεις του Λυκείου.

Μετά την κατάργηση της Κοινωνιολογίας, την υποτίμηση των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών και τη μείωση ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της Πολιτικής Παιδείας το υπουργείο τα «βάζει» με τα Καλλιτεχνικά.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που ίσχυε μέχρι τώρα, διδάσκονταν στο Λύκειο τα Καλλιτεχνικά Μαθήματα: Ελεύθερο Σχέδιο, Γραμμικό Σχέδιο, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Ιστορία Τέχνης, ενώ στο Γυμνάσιο διδασκόταν το μάθημα των Καλλιτεχνικών σε όλες τις τάξεις.

Στη νέα πρόταση του υπουργείου Παιδείας, αφαιρείται το μάθημα επιλογής της Α΄ Λυκείου της Καλλιτεχνικής παιδείας, και το μάθημα κατεύθυνσης του Ελεύθερου η Γραμμικού σχεδίου στην Γ΄ Λυκείου. Συνολικά δε, η καλλιτεχνική παιδεία, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση περιορίζεται.

Εκτός από την καλλιέργεια και τη γνώση που θα στερείται ο μαθητής, στερείται και την διδασκαλία μαθημάτων που εξετάζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και η επίδοση σε αυτά είναι βασική προϋπόθεση για την εισαγωγή του σε πολλά Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, όπως η Καλών Τεχνών και η Αρχιτεκτονική.

Όπως επισημαίνει η ΟΛΜΕ και η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, οι αλλαγές αναμένεται επίσης να οδηγήσουν στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς των καλλιτεχνικών μαθημάτων, της Μουσικής, της Κοινωνιολογίας κ.ά., καθώς δεν θα γίνουν προσλήψεις σε συγκεκριμένες ιδιότητες, εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο τον στόχο και της σημερινής, αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης για μη πρόσληψη εκπαιδευτικών. 

Εμείς από την πλευρά μας θα προσθέσουμε ότι στόχος και μόνιμη επιδίωξη όλων των κομμάτων εξουσίας όταν γίνονται κυβέρνηση, όχι μόνο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, είναι η υποβάθμιση της παιδείας για να μην βγαίνουν από τα σχολεία πλήρως μορφωμένοι και ολοκληρωμένοι άνθρωποι με ανεξαρτησία σκέψης και πρωτοβουλίες, γιατί τέτοιοι άνθρωποι είναι για τα κόμματα εξουσίας και τις μετριότητες που προωθούνται απειλή.
ν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ 902.gr ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ν

ν

 


Translate this post