Άρχισε η αντιστροφή των πόλων της Γης; (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Φυσική-Κοσμολογία

ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Άρχισε η αντιστροφή των πόλων της Γης; Αυτό εικάζουν κάποιοι επιστήμονες ερευνώντας μια σειρά ανωμαλιών στο μαγνητικό πεδίο της Γης.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης μας προστατεύει από την κοσμική ακτινοβολία και τα φορτισμένα σωματίδια που εκπέμπονται από τον Ήλιο. Πηγή: European Space Agency (ESA)

ν

ΣΕ ΜΙΑ μεγάλη περιοχή, που εκτείνεται από την Αφρική έως τη Νότια Αμερική, το μαγνητικό πεδίο της Γης σταδιακά εξασθενεί. Αυτή η παράξενη συμπεριφορά προβληματίζει τους γεωφυσικούς, καθώς προκαλεί διαταραχές στους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον μηχανισμό Swarm της ESA, εντόπισαν αυτή τη μαγνητική εξασθένιση σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως «Ανωμαλία του Νοτίου Ατλαντικού».

Το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή στον πλανήτη μας. Είναι μια πολύπλοκη και δυναμική ασπίδα που μας προστατεύει από την κοσμική ακτινοβολία και τα φορτισμένα σωματίδια που έρχονται από τον Ήλιο. Το μαγνητικό πεδίο παράγεται σε μεγάλο βαθμό από έναν ωκεανό θερμού, στροβιλισμένου υγρού σιδήρου που αποτελεί το περίβλημα του πυρήνα της Γης, περίπου 3.000 χλμ κάτω από τα πόδια μας. Ενεργώντας ως αγωγός περιστροφής όπως το δυναμό στα ποδήλατα, δημιουργεί ηλεκτρικά ρεύματα, τα οποία με τη σειρά τους, δημιουργούν το συνεχώς μεταβαλλόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που μας προστατεύει.
ν

Το μαγνητικό πεδίο της Γης. Στο σχέδιο είναι σημειωμένη η διαφορά των 11,5ο μεταξύ μαγνητικού και γεωγραφικού πόλου. Image: Supplied
ν

Επειδή το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο απέχει πολύ από το να είναι στατικό, διαφέρει τόσο στη δύναμη όσο και στην κατεύθυνση. Για παράδειγμα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η θέση του βόρειου μαγνητικού πόλου αλλάζει συνεχώς και γρήγορα, «τρέχοντας» με 50 χιλιόμετρα το χρόνο.

Τα τελευταία 200 χρόνια, το μαγνητικό πεδίο της Γης έχει χάσει περίπου το 9% της ισχύος του σε παγκόσμιο μέσο όρο. Τελευταία εντοπίστηκε μια μεγάλη περιοχή μειωμένης μαγνητικής έντασης μεταξύ της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής, γνωστή ως «Νότια Ατλαντική Ανωμαλία».
ν

Η περιοχή μεταξύ Νότιας Αμερικής και Αφρικής όπου συμβαίνει η Νότια Ατλαντική Ανωμαλία. Πηγή: European Space Agency (ESA)
ν

Στη σημείο αυτό, σχηματίστηκε ένα κέντρο ελάχιστης μαγνητικής έντασης σε διάστημα μόλις πέντε ετών! Τι συμβαίνει;

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η αποδυνάμωση αυτή δείχνει ότι η Γη κατευθύνεται προς μια αντιστροφή των πόλων, η οποία συμβαίνει όταν ο βόρειος και ο νότιος πόλος αλλάζουν θέσεις. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν πριν από 780.000 χρόνια, σύμφωνα με το γεωλογικό «αρχείο» της Γης με καταστροφικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα.

Κατά την αντιστροφή των πόλων, συμβαίνουν κατακλυσμιαία γεγονότα, όπως τεραστίων διαστάσεων σεισμοί και πλημμύρες, εκρήξεις ηφαιστείων, αναδιατάξεις θαλασσών και ηπείρων με ακραία βίαιο τρόπο και φυσικά, αλλαγή του κλίματος, σε σημείο που να ανακατανέμεται ολόκληρος ο κύκλος της ζωής στον πλανήτη.

Υπάρχει, ωστόσο, και η αντίθετη άποψη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τις Γεωεπιστήμες και το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας εξέτασαν προηγούμενες διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου της Γης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα εξασθενημένο μαγνητικό πεδίο δεν σημαίνει πάντα ότι οι πόλοι πρόκειται να αντιστραφούν.

Πολύ συχνά, το εξασθενημένο πεδίο ανακτά την αρχική του δομή και αυτή η περίοδος εξασθένησης είναι γνωστή ως «γεωμαγνητική εκδρομή» (geomagnetic excursion).
ν

What Happens When Earth’s Magnetic Poles Reverse? | Seeker
v

v

 


Translate this post