Πώς να προφυλαχτείτε από τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (vid)

Κατηγορία MAGAZINE, Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Κύμα λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού σαρώνει τη χώρα μας, πλήττοντας κυρίως μικρά παιδιά, χωρίς να εξαιρεί και τους μεγάλους.

ν

ΚΥΜΑ λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας, πλήττοντας κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς να κάνει εξαίρεση και σε μεγαλύτερους.

Βασική αιτία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνεπικουρούμενη και από τους ιούς, είναι η συχνή και απότομη μεγάλη αλλαγή του καιρού που επικρατεί στην Ελλάδα από τις πρώτες ημέρες του 2020.

Μηνάς Ν. Αρτόπουλος

Για το λόγο αυτό οι Ω.Ρ.Λ. εκπέμπουν σήμα κινδύνου στους γονείς μικρών παιδιών προκειμένου να γνωρίζουν τα συμπτώματα και να οδηγήσουν έγκαιρα το παιδί στον παιδίατρο ή στον ωτορινολαρυγγολόγο.

«Η αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού στα παιδιά μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα στην αρχή, αλλά και πολύ δύσκολα αν υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας», τονίζει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της Ω.Ρ.Λ. κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».

Σύμφωνα με του ειδικούς οι λοιμώξεις αυτές είναι νόσος με πολλές αιτιολογίες και χρειάζεται εμπειρία τόσο στη σωστή και έγκαιρη διάγνωση, όσο και στην κατάλληλη θεραπεία. Είναι δε σημαντική η άμεση παραπομπή από τον παιδίατρο στον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο.
ν

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ

Ιγμορίτιδα

Η ιγμορίτιδα είναι φλεγμονή των κόλπων της μύτης και εμφανίζεται με δύο μορφές, την οξεία και την χρόνια. Επηρεάζει όμως όλο το πρόσωπο (μετωπιαίοι, σφηνοειδείς και ηθμοειδείς) και γι’ αυτό το λόγο συνήθως μιλάμε για ρινοκολπίτιδα.

Οξεία ιγμορίτιδα

Κάνει την εμφάνιση της συνήθως μετά από ένα κοινό κρυολόγημα. Είναι ιογενούς αιτιολογίας, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε βακτηριδιακή και να διαρκέσει 10-14 ημέρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 παχύρευστες βλεννοπυώδεις εκκρίσεις από τη μύτη,

μπούκωμα στη μύτη,

πυρετό,

βήχα,

πονοκέφαλο.

Χρόνια ιγμορίτιδα

Εμφανίζεται 4-6 φορές το χρόνο και η διάρκειά των συμπτωμάτων της ξεπερνά συνολικά τις 12 εβδομάδες. Μπορεί να συνοδεύεται από:

ρινικούς πολύποδες (σπάνιοι στα παιδιά),

αλλεργίες, άσθμα,

ανοσοανεπάρκεια,

κυστική ίνωση,

γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, και

άλλες σπανιότερες παθήσεις.

«Η αντιμετώπιση της χρόνιας ιγμορίτιδας απαιτεί τη στενή συνεργασία του ωτορινολαρυγγολόγου και του παιδιάτρου σε επίπεδο τόσο διάγνωσης όσο και θεραπείας της νόσου που ταλαιπωρεί το παιδί και τους γονείς του», αναφέρει ο κ. Αρτόπουλος.
ν

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τρία είναι τα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν για την πρόληψη των λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού:

1. Η υγιεινή της μύτης θα πρέπει να αποτελεί καθημερινή υπόθεση, με τη χρήση του φυσιολογικού ορού σε πρώτο πλάνο.

2. Το σπίτι θα πρέπει να μην έχει οσμές από τσιγάρο. Οι καπνιστές γονείς θα πρέπει να βρουν κάποιον τρόπο ώστε η ατμόσφαιρα στο σπίτι να παραμένει καθαρή.

3. Η ανακάλυψη των αλλεργιογόνων αυτών που πιθανώς να ευθύνονται για την ανάπτυξη της αλλεργικής ρινίτιδας με ειδικά τεστ.

Στη θεραπεία για οξεία ιγμορίτιδα χορηγούνται:

Πολλά υγρά, ούτως ώστε να ρευστοποιούνται και να αποβάλλονται οι βλέννες ευκολότερα.

Φυσιολογικός ορός και αποσυμφορητικά από τη μύτη. ώστε να παραμείνει ανοικτή και να μην αναπνέει το παιδί από το στόμα.

Αντιβιοτικά φάρμακα από του στόματος για 10-14 ημέρες.

Σε περίπτωση γνωστής αλλεργικής ρινίτιδας θα πρέπει να χορηγηθεί συμπληρωματικά και ένα αντιισταμινικό φάρμακο.

Στη χρόνια ιγμορίτιδα:

Αντιβιοτικά από 2 μέχρι 6 εβδομάδες.

Ισότονα και υπέρτονα διαλύματα ορού (πλύσεις) μπορούν να μειώσουν τις ρινικές εκκρίσεις και το οίδημα.

Τοπικά κορτικοστεροειδή και συμφορητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 7-10 ημέρες, όχι όμως για μεγαλύτερο διάστημα.

Η αντιμετώπιση τόσο της αλλεργικής ρινίτιδας όσο και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ως αιτιών της νόσου, αποτελεί το σημείο κλειδί για την αντιμετώπιση της χρόνιας ιγμορίτιδας.

Τέλος, η χειρουργική αντιμετώπιση αφορά στις περιπτώσεις εκείνες όπου αποτυγχάνει η συντηρητική φαρμακευτική αγωγή.

Περισσότερες πληροφορίες: www.artopoulos.com.gr. Τηλ. 6937-673736.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι επιβοηθητικό και δεν υποκαθιστά τις ιατρικές οδηγίες. Η διακοπή του καπνίσματος είναι από τα πρώτα μέτρα που πρέπει να πάρουμε, ενώ οι φυσικοί χυμοί (λεμόνι, πορτοκάλι, ανανά, γκρέιπφρουτ, καρότα) περιέχουν φυσικά αντιοξειδωτικά για καθαρισμό και αποτοξίνωση του οργανισμού.

Με άλλα λόγια, χρειάζεται αλκαλική διατροφή, δηλαδή περισσότερα φρούτα, χόρτα και λαχανικά. Προσθέστε στη διατροφή σας μαϊντανό, ντομάτες, μπανάνες, μέλι, χουρμάδες και σύκα. Επίσης χυμό από Φίγγι (Cranberry). Μερικές σταγόνες ευκαλύπτου σε ζεστό νερό, που το αναπνέουμε, καθαρίζει τους πνεύμονες. Μια κούπα πράσινο τσάι, πριν πέσετε για ύπνο, ηρεμεί το λαιμό και το αναπνευστικό σύστημα. Ένα βραστό αυγό το πρωί, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
ν

Clean Your Lungs Easily In Just 3 Days | Health news
ν

ν

 


Translate this post