Μια μαύρη τρύπα που μπορεί και σύρει πίσω της χώρο και χρόνο

Κατηγορία Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια τεράστια μαύρη τρύπα στον αστερισμό του Κύκνου έχει τέτοια βαρυτική έλξη που μπορεί και σύρει τον κοντινό χώρο πίσω της!

Καλλιτεχνική απεικόνιση του περιβάλλοντος της μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο σύστημα V404 του αστερισμού του Κύκνου. Image: ICRAR. Πηγή: Supplied

ν

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ που βρίσκεται στο σύστημα V404 του αστερισμού του Κύκνου, 8.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη και η οποία είναι εννέα φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, έχει τέτοια τρομακτική δύναμη που, στρεβλώνοντας χώρο και χρόνο, μπορεί και τους σύρει πίσω της!
Την εκτίμηση αυτή κάνουν επιστήμονες του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών Ραδιο-Αστρονομίας (ICRAR) στη δυτική Αυστραλία, μελετώντας τη μαύρη τρύπα V404 Cygni, η οποία αντλεί ενέργεια από ένα κοντινό της άστρο.
Καθώς το υλικό του άστρου ρέει προς τη μαύρη τρύπα, σχηματίζει έναν περιστρεφόμενο δίσκο γύρω της, πλάτους περίπου 10 εκατομμυρίων χιλιομέτρων!
ν

Καλλιτεχνική απεικόνιση του συστήματος V404 Cygni. Το σύστημα αποτελείται από ένα κανονικό άστρο, όπως ο Ήλιος, σε τροχιά γύρω από μια μαύρη τρύπα που ρουφάει την ενέργειά του. Λόγω της ταχύτητας περιστροφής, δημιουργείται ένας πίδακας που εκτινάσσει υλικά στο διάστημα.  Image: ICRAR. Πηγή: Supplied
ν

«Αυτό το δυαδικό σύστημα, με τη μαύρη τρύπα και το άστρο του οποίου απομυζά την ενέργεια, είναι κάτι εντελώς απροσδόκητο», λέει ο Greg Sivakoff, συνεργάτης του Παρατηρητηρίου της Ανατολικής Ασίας που συμμετείχε στην έρευνα.
Εξαιτίας της τρομακτικής δύναμης και ταχύτητας περιστροφής της μαύρης τρύπας, δημιουργείται ένας πίδακας που εκτοξεύει διάφορα υλικά στο διάστημα.
Ο πίδακας κινείται επίσης με απίστευτα γρήγορη ταχύτητα, για ένα σώμα τέτοιων τεραστίων διαστάσεων, ώστε η περιστροφή ολόκληρου του πίδακα δεν παίρνει περισσότερο από λίγα λεπτά.
νν
«Το περίεργο φαινόμενο της ταλάντωσης του πίδακα με τα υλικά που “ξερνά”», λέει ο ο James Miller-Jones, ο οποίος ηγείται της ομάδας ICRAR, «είναι απόδειξη μιας από τις συνέπειες που προβλέπονται από τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, σύμφωνα με την οποία τεράστια αντικείμενα όπως οι μαύρες τρύπες μπορούν στρεβλώνουν το χώρο και το χρόνο γύρω τους, αλλά η ταχύτητά τους να συνεχίσει να είναι το ίδιο εντυπωσιακή».
Επειδή η τροχιά της μαύρης τρύπας δεν είναι ευθυγραμμισμένη με αυτήν του γειτονικού άστρου, σημαίνει ότι καθώς η τρύπα τραβάει τον (διαστημικό) χώρο και το χρόνο κοντά της, στρεβλώνει το εσωτερικό μέρος του δίσκου γύρω της. Αυτό το παραμορφωμένο ή στρεβλωμένο τμήμα τραβιέται στη συνέχεια γύρω με την περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα, η οποία δημιουργεί αυτόν τον ταλαντευόμενο πίδακα που εκτινάσσει υλικά στο διάστημα.

ν


Translate this post