Οι ηλικιωμένοι κρατούν όρθια την παραγωγική διαδικασία

Κατηγορία NEWS, Κοινωνία

ΕΡΓΑΣΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Στην Αμερική και δευτερευόντως στην Ευρώπη, οι μεγαλύτερες ηλικίες –και όχι οι νέοι– είναι αυτοί που κρατούν ζωντανή την παραγωγική διαδικασία.

ν

ΣΥΜΦΩΝΑ με νέα μελέτη της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων United Income, το ποσοστό των Αμερικανών που εργάζονται σε ηλικία άνω των 65 ετών έχει υπερβεί το όριο του 20% για πρώτη φορά μετά 57 χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, είναι διπλάσιο σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1985, και τη μεγαλύτερη αύξηση σημειώνει ο αριθμός των εργαζομένων άνω των 65 ετών που είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου. Μεταξύ των εργαζομένων ηλικίας άνω των 65 ετών, το ποσοστό των πτυχιούχων πανεπιστημίου ανέρχεται πλέον στο 53%, ενώ το 1985 ήταν μόλις 25%.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο λόγος που πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να εργάζονται σε ηλικία άνω των 65 ετών, είναι γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους αν συνταξιοδοτηθούν. Οι συντάξεις τους είναι χαμηλές, οι ίδιοι δεν έχουν αποταμιεύσει αρκετά και το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
Το ίδιο αρχίζει να γίνεται και στην Ευρώπη. Τα στοιχεία της Eurostat που έγιναν γνωστά πριν από λίγες ημέρες, δείχνουν ότι την τελευταία πενταετία στην Ευρώπη έχει αυξηθεί δυσανάλογα το ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας άνω των 55 ετών.
Σχολιάζοντας την αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων που εργάζονται στις ΗΠΑ, η Ελίζαμπεθ Κέλι, υψηλόβαθμο στέλεχος της United Income και πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, τονίζει πως «πλειοψηφούν μεν οι εργαζόμενοι υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου που έχουν περισσότερα χρήματα και καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά μάλλον οι λιγότερο μορφωμένοι είναι εκείνοι που έχουν πραγματικά ανάγκη την εργασία».
Ως κυριότερη αιτία που οι Αμερικανοί παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο φαίνεται να είναι το χαμηλό επίπεδο των συντάξεων ακόμη και για τους καλά αμειβόμενους εργαζομένους.
Μιλώντας στο Bloomberg, η Τερέζα Γκιλαρντούντσι, καθηγήτρια Οικονομικών στο New Shcool for Social Research, ανέφερε ότι οι συντάξεις ανέρχονται σε ποσοστό από 40% έως 50% των αποδοχών που είχε ένας εργαζόμενος προτού συνταξιοδοτηθεί. Συνήθως, όμως, οι άνθρωποι χρειάζονται περίπου το 80% του μισθού τους για να ζήσουν σχετικά καλά όταν σταματήσουν να εργάζονται.
ν

ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ

Την ίδια στιγμή, στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν πως την τελευταία πενταετία η συνολική απασχόληση στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 8,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αλλά από αυτές τα 6,4 εκατομμύρια καταλαμβάνουν εργαζόμενοι από 55 έως και 74 ετών.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η αύξηση της απασχόλησης στις ηλικίες από 25 έως 54 ετών δεν υπερβαίνει τα 1,9 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.
Σε ό,τι αφορά δε την αύξηση στις νεότερες ηλικίες, τις κάτω των 24 ετών, η αύξηση περιορίζεται μόλις σε 500.000 νέες θέσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας οφείλονται στις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοσθεί τα τελευταία χρόνια στα συνταξιοδοτικά συστήματα ευρωπαϊκών χωρών, στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και στους αυστηρότερους όρους που συνοδεύουν την πρόωρη συνταξιοδότηση.
Πρόσθετος παράγων είναι, σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, καθώς οι άνθρωποι «αποφασίζουν να εργαστούν περισσότερα χρόνια ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο να βρεθούν σε ένδεια σε προχωρημένη ηλικία».
Υπάρχει όμως κι ένας πρόσθετος παράγοντας που απουσιάζει από τις σχετικές εκθέσεις: ότι οι νέοι με πτυχίο δεν εντάσσονται σήμερα στην παραγωγή σε μικρότερη ηλικία από αυτή των 30 ετών. Έτσι, οι μέσης ηλικίας και οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που κρατούν ζωντανοί την παραγωγική διαδικασία.
Λόγω του ανταγωνισμού και με την ελπίδα μιας καλύτερης αμοιβής, οι νέοι σήμερα δαπανούν πολλά χρόνια σπουδάζοντας – προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, master, δοκτορά κτλ. Όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές, δυσκολεύονται να βρουν δουλειά λόγω έλλειψης εργασιακής εμπειρίας.
Αλλά ακόμη κι αν βρουν μια καλή δουλειά, και όχι κάποια του ποδαριού, αργούν να ενταχθούν στην παραγωγή, γιατί χρειάζονται 1-2 χρόνια μαθητείας για να αρχίσουν να αποδίδουν.
Αντίθετα με τους νέους, οι ηλικιωμένοι εξαιτίας της μεγάλης εμπειρίας που διαθέτουν είναι πιο ευπρόσδεκτοι στην παραγωγή και είναι αυτοί μέχρι στιγμής που συντηρούν την παραγωγική διαδικασία.
ν

 


Translate this post