Μαθήματα ζωής και διακυβέρνησης από τον Κομφούκιο

Κατηγορία Ιστορίες Σοφίας

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 20/7/15

Posted by Youmagazine Staff

 

Μεγάλος διανοητής, κοινωνικός φιλόσοφος και πολιτικός, ο Κομφούκιος είναι ο κορυφαίος εκπρόσωπος της κινεζικής σκέψης.

ν

Ο ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ είναι ο πιο διάσημος δάσκαλος, φιλόσοφος και πολιτικός θεωρητικός στοχαστής της Κίνας, οι ιδέες του οποίου επηρέασαν βαθιά όχι μόνο τη ζωή και τη σκέψη της ανατολικής Ασίας, αλλά ολόκληρου του κόσμου.
Ήταν κυβερνητικός υπάλληλος και κατά τη διάρκεια της ζωής του (551-479 π.Χ.) έζησε πολλές ταραχές και χαώδεις καταστάσεις στη διακυβέρνηση της χώρας του.
Ίσως λόγω των αναταραχών και των αδικιών που είδε, αποφάσισε να αναπτύξει ένα νέο κώδικα ηθικής που να βασίζεται στο σεβασμό, την ειλικρίνεια, την εκπαίδευση, την ευγένεια και τους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς.
Οι διδασκαλίες του αργότερα έγιναν η βάση για την θρησκευτική και ηθική ζωή σε ολόκληρη την Κίνα.
ν

25 αποφθέγματα από το έργο αυτού του μεγάλου σοφού της Κίνας
ν


Ποτέ μην επιβάλλεις στους άλλους αυτό που δεν θα επέλεγες για τον εαυτό σου.
ν

Όταν βλέπεις και ακούς κάτι φαύλο, έχεις μπει ήδη ο μισός μέσα στην φαυλότητα.
ν

Πριν ξεκινήσεις να πάρεις εκδίκηση, σκάψε δύο τάφους.
ν

Το να αδικηθείς δεν είναι τίποτα αν δεν συνεχίσεις να το σκέφτεσαι.
ν

Ξέχασε εκείνους που σε έχουν αδικήσει, αλλά ποτέ εκείνους που σου έχουν δείξει καλοσύνη.
ν

Αν η καρδιά σου είναι καθαρή, γιατί ν’ ανησυχείς; Για ποιο λόγο να φοβάσαι;
ν

Ο ανώτερος άνθρωπος έχει επίγνωση της Δικαιοσύνης, ο κατώτερος άνθρωπος έχει επίγνωση του πλεονεκτήματος. (Με άλλα λόγια, ο ενάρετος άνθρωπος οδηγείται από το αίσθημα της ευθύνης, αλλά ένας μη ενάρετος άνθρωπος οδηγείται από το κέρδος).
ν

Ο ανώτερος άνθρωπος μπορεί να μην γνωρίζει τα ασήμαντα θέματα, αλλά μπορούν να του ανατεθούν τα μεγάλα ζητήματα. Ο μικρός άνθρωπος δεν μπορεί να αναλάβει ζητήματα μεγάλης σημασίας, αλλά μπορεί να γνωρίζει τα λιγότερο σημαντικά θέματα.
ν

Όταν βλέπεις ένα άξιο άτομο, προσπάθησε να το μιμηθείς. Όταν βλέπεις ένα ανάξιο άτομο, τότε εξέτασε τον εσωτερικό εαυτό σου.
ν

Όπου κι αν πας, πήγαινε με όλη σου την καρδιά.
ν

Αυτός που θέλησε να εξασφαλίσει το καλό των άλλων, έχει ήδη εξασφαλίσει το δικό του καλό.
ν

Η μάθηση χωρίς σκέψη είναι χαμένος κόπος. Η σκέψη χωρίς μάθηση είναι επικίνδυνη.
ν

Υπάρχουν τρεις μέθοδοι με τις οποίες μπορούμε να αποκτήσουμε σοφία: Πρώτον, με την ενδοσκόπηση, η οποία είναι και η πιο εξευγενισμένη μέθοδος. Δεύτερον, μέσω της μίμησης, η οποία είναι η πιο εύκολη. Και τρίτον, από την εμπειρία που είναι και η πιο πικρή.
ν

Αυτό που αναζητά ο ανώτερος άνθρωπος βρίσκεται μέσα του. Αυτό που αναζητά ο μικρός άνθρωπος το έχουν οι άλλοι.
ν

Η δύναμη ενός έθνους προέρχεται από την ακεραιότητα του σπιτιού. (Ο Κομφούκιος πίστευε ότι οι ισχυρές οικογενειακές αξίες και σχέσεις ήταν το κλειδί για μια σταθερή κοινωνία).
ν

Για να βάλουμε τον κόσμο σε τάξη, θα πρέπει πρώτα να βάλουμε το έθνος σε τάξη. Για να μπει το έθνος σε τάξη, πρέπει να βάλουμε την οικογένεια σε τάξη. Για να μπει η οικογένεια σε τάξη, πρέπει να καλλιεργήσουμε τον εαυτό μας. Και για να καλλιεργήσουμε τον εαυτό μας, θα πρέπει πρώτα να ορίσουμε σωστά τις καρδιές μας.
ν

Σε μια χώρα που κυβερνάται καλά, η φτώχεια είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται κανείς. Σε μια χώρα που κυβερνάται άσχημα, ο πλούτος είναι αυτό για το οποίο πρέπει να ντρέπεται κανείς.
ν

Μην επιθυμείς να γίνονται τα πράγματα γρήγορα. Μην κοιτάς τα μικρά πλεονεκτήματα. Όταν θέλεις να γίνουν τα πράγματα γρήγορα, τα εμποδίζεις από το να γίνουν προσεκτικά. Όταν σε ενδιαφέρουν μόνο τα μικρά πλεονεκτήματα εμποδίζεις την επίτευξη σπουδαίων πραγμάτων.
ν

Όσο περισσότερο ο άνθρωπος στοχάζεται πάνω σε καλές σκέψεις, τόσο καλύτερος θα είναι ο κόσμος του και ο κόσμος γενικότερα. (Ή αλλιώς, η ευτυχία στη ζωή εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεών μας).
ν

Όταν γίνεται διερεύνηση των πραγμάτων, τότε επιτυγχάνεται η αληθινή γνώση. Όταν επιτυγχάνεται αληθινή γνώση, τότε η θέληση γίνεται ειλικρινής. Όταν η βούληση είναι ειλικρινής, τότε η καρδιά έχει ρυθμιστεί σωστά. Όταν η καρδιά έχει ρυθμιστεί σωστά, τότε η προσωπική ζωή καλλιεργείται. Όταν η προσωπική ζωή καλλιεργείται, τότε η οικογενειακή ζωή ρυθμίζεται. Όταν η οικογενειακή ζωή ρυθμίζεται, τότε η ζωή του έθνους είναι ομαλή. Και όταν η ζωή του έθνους είναι ομαλή, τότε υπάρχει ειρήνη σε αυτόν τον κόσμο.
ν

Επέλεξε μια δουλειά που αγαπάς και δεν θα χρειαστεί να εργαστείς ούτε για μια μέρα στη ζωή σου.
ν

Πραγματική γνώση είναι να γνωρίζουμε το μέγεθος της άγνοιάς μας.
ν

Όταν γνωρίζεις κάτι, να ξέρεις ότι το γνωρίζεις και όταν δεν ξέρεις κάτι, να αναγνωρίζεις ότι δεν το γνωρίζεις – αυτό είναι η γνώση.
ν

Δεν έχει σημασία πόσο αργά πηγαίνεις, εφόσον δεν σταματάς.
ν

Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση.
ν

© 2015-19 Youmagazine.gr

 


Translate this post