Την Τρίτη η δεύτερη Υπερπανσέληνος του 2019 (vid)

Κατηγορία Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σύμφωνα με τους στίχους του Van Morrison, το βράδυ της Τρίτης θα είναι μια «θαυμάσια βραδιά για χορό στο φεγγαρόφωτο», καθώς η Σελήνη θα είναι πιο μεγάλη και πιο φωτεινή από κάθε άλλη φορά.

Η Υπερπανσέληνος θα φωτίζει αυτή την εβδομάδα τον νυχτερινό ουρανό. Photo: AAP / Sam Mooy. Πηγή: Supplied

ν

Η ΔΕΥΤΕΡΗ Υπερπανσέληνος του 2019 θα εμφανιστεί στον ουρανό την Τρίτη (19 Φεβρουαρίου), στις 17:53 ώρα Ελλάδας. Η πρώτη Υπερπανσέληνος είχε συμβεί στις 21 Ιανουαρίου, ενώ φέτος θα υπάρξει μόνο άλλη μια στις 21 Μαρτίου.
Ωστόσο, η Πανσέληνος στις 19 Φεβρουαρίου θα είναι η μεγαλύτερη και λαμπρότερη ολόκληρου του 2019.
Υπερ-Σελήνη ή Υπερπανσέληνος συμβαίνει, όταν υπάρχει πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερος και κατά 30% πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως στο νυχτερινό ουρανό.
Αν και θα είναι πολύ κοντά στη Γη, η Υπερπανσέληνος αυτής της εβδομάδας δεν θα είναι τόσο πολύχρωμη όπως η Σελήνη κατά την έκλειψη του περασμένου μήνα, που φαινόταν σαν να στάζει αίμα.
Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

ν

ν

 


Translate this post