Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ (vid)

Κατηγορία NEWS, Παραδόσεις

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η μεγάλη εορτή της χριστιανοσύνης γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στη Βηθλεέμ που βρίσκεται στα εδάφη της Παλαιστίνης.

ν

Η ΒΗΘΛΕΕΜ (αραβ. Μπαΐτ-Λαμ, εβρ. Μπέιτ-Λεχέμ, δηλ. «Οίκος Άρτου»), είναι πόλη νοτίως της Ιερουσαλήμ και ανήκει στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής.
Η Βηθλεέμ υπήρξε πόλη του Ισραήλ, επονομαζόμενη άλλοτε Εφραθά (δηλ. «γόνιμος»), ενώ σήμερα από τους Άραβες ονομάζεται Μπέιτ-ουλ-λαμ (δηλ. «Οίκος κρέατος») λόγω της ανεπτυγμένης κτηνοτροφίας. Η πόλη απέχει 10 χλμ. από την Ιερουσαλήμ και 110 χλμ. από τη Ναζαρέτ. Θεωρείται τόπος γέννησης του βασιλιά Δαβίδ.
Σε αυτή την πόλη, σύμφωνα με τις αφηγήσεις του Λουκά και του Ματθαίου στην Καινή Διαθήκη, γεννήθηκε σε φάτνη ο Ιησούς Χριστός.
Κάθε χρόνο συρρέουν από όλο τον κόσμο χριστιανοί για να προσκυνήσουν το μέρος της γέννησης του Θεανθρώπου.
Παρ’ όλα αυτά ελάχιστοι από τους περίπου 22.000 κάτοικους της Βηθλεέμ είναι χριστιανοί. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά στο πέρασμα του χρόνου και υπολογίζεται ότι σήμερα ανέρχεται σε 2.000 κατοίκους.
Η πόλη πολλές καταστροφές στη διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1948  από το πυροβολικό, αλλά και άλλες μικρότερης κλίμακας καταστροφές το 1967 και το 1973.
Στη πόλη υφίστανται εκτός του Ιερού Ναού της Γέννησης με το «Θεοδέγμον Σπήλαιον» και άλλα προσκυνήματα όπως το χωριό των Ποιμένων, το οποίο σήμερα είναι συνδεδεμένο με την πόλη, το κάθισμα της Παναγίας, καθώς και άλλες μικρότερες τοποθεσίες που συσχετίζονται παραδοσιακά με την νηπιακή ζωή του Ιησού.
Η Καθολική Εκκλησία  έχει ιδρύσει στην πόλη Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Βηθλεέμ, στο οποίο φοιτούν ετησίως πάνω από 2.000 φοιτητές από 80 χώρες του κόσμου, προερχόμενοι από όλα τα χριστιανικά δόγματα.
Επίσης στη Βηθλεέμ υπάρχουν πνευματικά ιδρύματα του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων όπως Ναοί και Εκπαιδευτική Σχολή (από Νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο).
ν


ν

 


Translate this post