Εκπληκτικά ψηφιδωτά από έναν ξεχασμένο κόσμο

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαιολογία

ΒΙΒΛΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας εικόνες των σπάνιων ψηφιδωτών που ανακαλύφθηκαν σε βιβλική τοποθεσία στο Βόρειο Ισραήλ.

Λεπτομέρεια ενός από τα βιβλικά ψηφιδωτά που ανακαλύφθηκε στο χώρο μιας αρχαίας τοποθεσίας συναγωγών στο Βόρειο Ισραήλ. Η επιρροή από το πλοίο του Οδυσσέα, τις Σειρήνες και τις Άρπυιες είναι φανερή. (Jim Haberman / UNC Chapel Hill)

ν

ΤΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ψηφιδωτά που ανακαλύφθηκαν σε μια αρχαία τοποθεσία συναγωγών στο Βόρειο Ισραήλ, απεικονίζουν βιβλικές σκηνές όπως η Κιβωτός του Νώε, η διέλευση της Ερυθράς Θάλασσας, ο Ιωνάς και το κήτος και ο θρυλικός Πύργος της Βαβέλ – αν και διαφορετικός από αυτόν που έχουμε συνηθίσει.
Στις συνθέσεις, που ορισμένες φορές έχουν κάτι από τον εφιαλτικό χαρακτήρα των έργων του Μπρέγκελ, εικονίζονται διάφορα ζώα πραγματικά και μυθικά, διαμάχες και εκτελέσεις ανθρώπων, θαλάσσια κήτη που καταπίνουν οπλισμένους πολεμιστές με μια εύγλωττη όπως καθαρότητα και ευκρίνεια, που κάνει τα ψηφιδωτά αυτά μοναδικά.
Σε όλα σχεδόν κυριαρχεί το υδάτινο στοιχείο, δείγμα ότι ο αρχαίος καλλιτέχνης πίστευε ότι ο ανθρώπινος κόσμος κυριαρχείται από τα νερά και ανήκει στη δικαιοδοσία του Ποσειδώνα.
ν

Ελληνικές επιρροές

Αυτή δεν είναι η μόνη ελληνική επιρροή. Οι πολεμιστές στα ψηφιδωτά απεικονίζονται με την ενδυμασία των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ σε ένα τουλάχιστον ψηφιδωτό εικονίζεται ο ίδιος ο Μακεδόνας στρατηλάτης.
Η ελληνική παράδοση, ως πρότυπη στάση ζωής, ήταν πολύ διαδεδομένη στην περιοχή του Ισραήλ, όπου υπήρχε η αρχαία Δεκάπολη.
ν

Οι πολεμιστές στα ψηφιδωτά απεικονίζονται με την ενδυμασία των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. (Jim Haberman, Courtesy UNC-Chapel Hill)
ν

Ο Πύργος της Βαβέλ όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί. Οικοδομείται με ελληνικές τεχνικές κατασκευής, με τροχαλίες και γερανούς. (Jim Haberman, Courtesy UNC-Chapel Hill)
ν

Σκηνή από τα ψηφιδωτά του Χούκοκ. Η συνάντηση ενός Έλληνα στρατηγού, πιθανώς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τον ηγέτη μιας εβραϊκής συναγωγής. (Photo: Mark Thiessen, National Geographic)
ν


ν

Τα ψηφιδωτά, που κοσμούσαν μια συναγωγή του 5ου αιώνα, ανακαλύφθηκαν στο σημερινό Χούκοκ (Huqoq), μια ιουδαϊκή κοινότητα 12 χλμ. βόρεια της Τιβεριάδας. Η αρχαία τοποθεσία μνημονεύεται στον Ιησού του Ναυή στην Παλαιά Διαθήκη ως “Αζανώθ Θαβώρ” (19:34).
Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ.
ν

 


Translate this post