Άνοιξε ξανά το Εθνικό Ηλιακό Παρατηρητήριο (vid)

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Τη Δευτέρα το πρωί άνοιξε ξανά το Εθνικό Ηλιακό Παρατηρητήριο στο Νέο Μεξικό, ύστερα από το ανεξήγητο κλείσιμό του από το FBI.

Το Εθνικό Ηλιακό Παρατηρητήριο (NSO) στο Νέο Μεξικό. Πηγή: Wikimedia Commons

ν

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ξανά από σήμερα το αμερικανικό αστεροσκοπείο Sunspot Solar Observatory στο Νέο Μεξικό, το οποίο –για άγνωστους λόγους– είχε ξαφνικά εκκενώσει και αποκλείσει προ ημερών το FBI.
Το «λουκέτο» είχε προκαλέσει σωρεία συνωμοσιολογικών θεωριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι κάτι είχε βρεθεί (π.χ. εξωγήινα σκάφη), που έπρεπε να σκεπαστεί άμεσα.
Τελικά, η υπόθεση είχε πιο πεζό χαρακτήρα, αν και ακόμη παραμένει ένα μυστήριο για το τι ακριβώς συνέβη.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Αμερικανική Ένωση Πανεπιστημίων για την Έρευνα στην Αστρονομία (AURA) και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ αναφέρουν ότι η απόφαση για του κλείσιμο του Ηλιακού Παρατηρητηρίου στο Σακραμέντο Πικ του Νέου Μεξικού ελήφθη ως «προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση ενός θέματος ασφαλείας».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το FBI ερευνούσε «εγκληματική δραστηριότητα που συνέβη στο Σακραμέντο Πικ» και κατά την έρευνα αυτή έγινε αντιληπτό ότι «ένας ύποπτος πιθανώς αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια του προσωπικού του αστεροσκοπείου».
Γι’  αυτό το λόγο και επειδή το τηλεσκόπιο ήταν γεωγραφικά απομονωμένο, διατάχθηκε η εκκένωσή του, ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι σε αυτό, ενώ τώρα κρίθηκε ότι ο κίνδυνος πέρασε και έτσι μπορεί να λειτουργήσει ξανά.
Το Sunspot Solar Observatory είχε αρχίσει να κατασκευάζεται το 1947 σε υψόμετρο 2.800 μέτρων, εποχή που τα UFO μπήκαν επίσημα στη ζωή μας, καθώς μεταξύ άλλων περιστατικών έλαβε χώρα το περίφημο συμβάν του Ρόσγουελ.

ν

ν

 


Translate this post