Ελληνοϊταλικoύ πολιτιστικού διαλόγου συνέχεια…

Κατηγορία Τέχνες

ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

«Tempo Forte»: Η Αθήνα φιλοξενεί έναν πολιτιστικό διάλογο μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας με πλήθος εκδηλώσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ένα αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του Πιέρ Πάολο Παζολίνι θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Image: Supplied

 

Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ εμπειρία και το ενδιαφέρον του κοινού που συνάντησαν οι πολιτιστικές πρωτοβουλίες του πρώτου εαρινού προγράμματος του Tempo Forte, πρωτοβουλίας της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα, είχαν σαν αποτέλεσμα το νέο «Θερινό Πρόγραμμα» του «Τempo Forte Italia – Grecia 2018».

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Η Ιταλία, εφέτος επιστρέφει στην Επίδαυρο μετά από πολλά χρόνια απουσίας, με τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου · παραγωγή του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος της Ιταλίας (INDA). Αναμένεται να ανεβεί στην Επίδαυρο 17 και 18 Αυγούστου.
Οι πολιτιστικές δράσεις του Θερινού Προγράμματος “Cartellone d’Estate” θα ταξιδέψουν όμως σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών: η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών θα παρουσιάσει τις ερευνητικές της δραστηριότητες στις ανασκαφές, σε όσους τουρίστες επιλέξουν φέτος να περάσουν τις διακοπές τους στα νησιά της Κρήτης (σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους) αλλά και της Λήμνου (στην Ηφαιστεία).
Μια ελληνοϊταλική γιορτή για τα γενέθλια της Ειρήνης Παππά, της εμβληματικής ηθοποιού που οι Ιταλοί έχουν αποκαλέσει με πολύ αγάπη «Irene nostra».
Τουριστικές ξεναγήσεις από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή στις ερευνητικές δραστηριότητές της στην Κρήτη, αλλά και στα ηφαίστεια της Λήμνου. Ιταλικός κινηματογράφος και άλλες πολλές εκδηλώσεις συσφίγγουν το ελληνοϊταλικό «Tempo Forte» πολιτισμού το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης ένα Αφιέρωμα στο Σύγχρονο Ιταλικό Κινηματογράφο, προτείνοντας ένα ιδεατό ταξίδι από το Νότο προς τον Βορρά της Ιταλίας, ένα Αφιέρωμα στις Ιταλικές Ταινίες Μήκους, συναυλίες κλασικής μουσικής αλλά και εκθέσεις κόμιξ:  πρόκειται για περιοδεύουσες εκδηλώσεις που θα διασχίσουν από άκρη σ’άκρη την Ελλάδα.
Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών θα συμμετάσχει και πάλι, με φιλοξενούμενος από την Ιταλία, στο ΑnimaSyros, το Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation της Σύρου και στο νέο φεστιβάλ εικονογράφησης ΙllustraSyros, στα πλαίσια του οποίου θα παρουσιαστεί η έκθεση «Εικονογράφηση για παιδιά – Ιταλικές Αριστείες»  του Bologna Children’s Book Fair.
Εφέτος γιορτάζει μαζί με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας και το ίδρυμα Κακογιάννη τα γενέθλια της Ειρήνης Παπά, μιας ηθοποιού πολύ γνωστής και ιδιαίτερα αγαπητής στην Ιταλία: το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο διοργανώνει στο θέατρο «Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά», την προβολή της «Οδύσσειας» του Franco Rossi, του 1968, μια ιστορική παραγωγή της Rai (με ελληνικούς υπότιτλους).
Επιστρέφοντας στην Αθήνα, η Εθνική Λυρική Σκηνή διοργανώνει ένα «Rossini Gala», για να τιμήσει την Επέτειο των 150 χρόνων από τον θάνατο του φημισμένου συνθέτη από το Πέζαρο. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Rossini Opera Festival που θα δώσει το παρών στο θέατρο της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με τον μαέστρο Σεμπαστιάνο Ρόλι, ο οποίος διευθύνει την Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής και με την συμμετοχή του βαρύτονου Πάολο Μπορντόνα.
Τέλος, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στις 12 Σεπτεμβρίου αρχίζει το Αναδρομικό Αφιέρωμα στον μεγάλο Ιταλό διανοούμενο Πιέρ Πάολο Παζολίνι σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας: 20 ταινίες και ντοκιμαντέρ θα προβληθούν για πρώτη φορά  από τις αποκατεστημένες κόπιες 35 mm από την Ταινιοθήκη της Μπολόνια.
ν

 


Translate this post