Γάτες vs σκύλων: Ποιος είναι πιο έξυπνος; (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον, Αστεία Βίντεο

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια νέα επιστημονική έρευνα μπόρεσε επιτέλους να απαντήσει στο κλασικό ερώτημα: ποιος είναι πιο έξυπνος από τους δύο, ο σκύλος ή η γάτα;

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν 19 διαφορετικούς κώδικες που χρησιμοποιούν οι σκύλοι για να επικοινωνήσουν με τ’ αφεντικά τους. Πηγή: News Media

ν

ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ να σας πει ο σκύλος σας όταν γαυγίζει; Γιατί η γατούλα σας έχει αυτή την παράξενη συμπεριφορά; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ στο Μάντσεστερ κατάφεραν να καταλάβουν τι προσπαθούν να μας πουν όλα αυτά τα χρόνια οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Animal Cognition.
Κατ’ αρχήν, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γαύγισμα των σκυλιών είναι μόνο ένα μέσο για επικοινωνία. Από την άλλη πλευρά εντόπισαν 47 πιθανούς τρόπους επικοινωνίας με χειρονομίες που χρησιμοποιούν οι σκύλοι προκειμένου να επικοινωνήσουν με τα αφεντικά τους, και κατάφεραν να ερμηνεύσουν 19 από αυτούς.
Παραδόξως, οι περισσότεροι κώδικες που χρησιμοποιούν οι σκύλοι δεν σχετίζονται με το «τάισέ με», όπως νομίζουν οι κύριοί τους, αλλά με το «ξύσε με».
Σημαντική επίσης θέση κατέχουν και τα σήματα που δείχνουν την επιθυμία του σκύλου σας να βγει έξω και να παίξει.
ν

Τα σκυλάκια είναι πιο χαριτωμένα και πολύ πιο παιχνιδιάρικα από τις γάτες. Πηγή: News Media
ν

ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

Παραθέτουμε ένα χρηστικό λεξικό του κώδικα επικοινωνίας των σκύλων με τις 19 χειρονομίες που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε το αγαπημένο κατοικίδιό σας.

Τάισέ με

– Όταν χρησιμοποιεί τη μουσούδα και το κεφάλι του για να σας κάνει να βάλετε το χέρι σας πάνω στο σώμα του
– Όταν κάθεται κρατώντας το ένα πόδι στον αέρα
– Όταν περιστρέφει το κεφάλι του από τη μια πλευρά στην άλλη, κοιτάζοντας μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός άλλου αντικειμένου
– Όταν στέκεται στα πίσω πόδια
– Όταν χρησιμοποιεί το στόμα του για να πετάξει ένα παιχνίδι προς τα εμπρός

Χάιδεψέ με

– Στριφογυρίζει συνέχεια στα πόδια σας
– Πιέζει τη μύτη του πάνω σας ή πάνω σε ένα άλλο αντικείμενο
– Γλύφει εσάς ή κάποιο αντικείμενο
– Σηκώνει το ένα πόδι του και το ακουμπά πάνω σας
– Δαγκώνει απαλά το χέρι σας
– Ξαπλώνει μπροστά σας αφού πρώτα έχει κυλιστεί στο έδαφος
– Σηκώνει το πίσω πόδι ενώ είναι πεσμένος στο ένα πλευρό
– Τρίβει το κεφάλι του πάνω σας ενώ σας πιέζει με το σώμα του

Παίξε μαζί μου

– Σας αγγίζει για λίγο με την πατούσα του
– Σκύβει το κεφάλι κάτω από ένα άτομο ή ένα αντικείμενο
– Δείχνει με το πόδι του προς ένα αντικείμενο που τον ενδιαφέρει
– Χαμηλώνει το σώμα του και το κουνάει κάτω από ένα άτομο ή ένα αντικείμενο

Άνοιξε μου την πόρτα

– Σηκώνει και τα δύο πόδια από το έδαφος και τα βάζει πάνω στον ιδιοκτήτη του ή σε ένα αντικείμενο
– Πηδά πάνω κάτω, είτε ακουμπά σ’ ένα αντικείμενο είτε όχι, ενώ βρίσκεται στην ίδια θέση.
Με βάση αυτά, η μελέτη διατείνεται ότι προσκομίζει νέα στοιχεία στη διαμάχη σαν τη γάτα με το σκύλο, που αφορούν ποιο από τα δύο κατοικίδια είναι πιο έξυπνο.
ν

Σημάδι ότι ο σκύλος σας θέλει να τον χαϊδέψετε. Πηγή: News Media
ν

ΓΑΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΚΥΛΩΝ

Οι ιδιοκτήτες των σκύλων είναι βέβαιοι ότι τα κατοικίδιά τους είναι τα πιο έξυπνα στον κόσμο, γιατί δένονται με τον άνθρωπο, είναι πιστά, παιχνιδιάρικα, έχουν πλούσια συναισθήματά και μπορούν να εκπαιδευτούν. Επιπλέον οι σκύλοι είναι εξαιρετικοί ιχνηλάτες και κυνηγοί, ενώ υπερέχουν ως φύλακες και προστάτες.
Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες γατιών λένε ότι είναι τα δικά τους κατοικίδια πιο έξυπνα, για τους ακριβώς αντίθετους λόγους.
Οι γάτες, λένε, είναι ανεξάρτητες, άφοβες, παραμένουν ακίνητες επί ώρες σαν τους γιόγκι, μπορούν να κάνουν αιφνίδιες επιθέσεις όπως οι Νίντζα, τους αρέσουν τα πειράματα φυσικής, όπως το να ρίχνουν διάφορα πράγματα κάτω για να δουν αν λειτουργεί ο νόμος της παγκόσμιας έλξης του Νεύτωνα, ζουν στο τώρα, χωρίς να σκέπτονται το χθες ή το αύριο, έχουν ψυχικές ικανότητες, αλλά και μια δόση μυστικισμού. Δεν είναι τυχαίο που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν θεοποιήσει τη γάτα, δίνοντάς της το όνομα Μπαστ, συνδέοντας την με την Εκάτη, τη θεά της μαγείας.
ν

Αιγυπτιακό άγαλμα της θεάς Μπαστ με φυλαχτά σκαραβαίου στο κεφάλι και το λαιμό (664-332 π.Χ.). Βρετανικό Μουσείο. Πηγή: News Media
ν

Αναμφίβολα οι γάτες υπερέχουν σε πονηριά, όμως όσον αφορά τους νευρώνες του εγκεφάλου, οι σκύλοι έχουν σαφές προβάδισμα. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα σκυλιά έχουν περίπου 530 εκατομμύρια νευρώνες που σχετίζονται με τη συμπεριφορά τους, σε αντίθεση με τις γάτες που έχουν μόνο 250 εκατομμύρια.

ν

ν

«Πιστεύω ότι ο απόλυτος αριθμός των νευρώνων που έχει ένα ζώο, ειδικά στον εγκεφαλικό φλοιό, καθορίζει τον πλούτο της εσωτερικής ψυχικής του κατάστασης, καθώς και την ικανότητά του να προβλέπει τι θα συμβεί στο περιβάλλον του με βάση την εμπειρία του παρελθόντος», δήλωσε η Suzana Herculano-Houzel, νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλντ, στο Νάσβιλ του Τενεσί.
Οι σκύλοι έχουν τους περισσότερους νευρώνες από οποιοδήποτε άλλο σαρκοφάγο, παρ’ όλο που ο εγκέφαλός τους δεν είναι από τους μεγαλύτερους. Αντίθετα, οι καφετιές αρκούδες έχουν περίπου τον ίδιο αριθμό νευρώνων με τις γάτες.
«Τα ευρήματά μας σημαίνουν για μένα ότι τα σκυλιά έχουν τη βιολογική ικανότητα να κάνουν πολύ πιο περίπλοκα και ευέλικτα πράγματα στη ζωή τους από ό,τι οι γάτες», λέει η Suzana Herculano-Houzel, που δηλώνει προκατειλημμένη επειδή είναι ιδιοκτήτρια σκύλου.
Οι γάτες όμως διαφωνούν. Είναι στ’ αλήθεια τα σκυλιά πιο έξυπνα;
Κατά τη γνώμη μας, η σύγκριση γατιών και σκυλιών είναι μάλλον άτοπη, γιατί πρόκειται για δύο ζώα με διαφορετικές ικανότητες και χαρίσματα.

ν

ν

 


Translate this post