Οι παγωμένοι θόλοι μεθανίου του Πλούτωνα (vid)

Κατηγορία Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Οι αστρονόμοι έκαναν μια μη αναμενόμενη συναρπαστική ανακάλυψη στον αριστερό μυχό της “καρδιάς” του Πλούτωνα.

Οι “αμμόλοφοι” με το παγωμένο μεθάνιο στην επιφάνεια του Πλούτωνα. Πηγή: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute

ν

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στον Πλούτωνα “αμμόλοφους”, οι οποίοι πιθανότατα έχουν σχηματισθεί από κόκκους παγωμένου μεθανίου που είχαν απελευθερωθεί στην αραιή ατμόσφαιρά του. Αμμόλοφοι έχουν ήδη βρεθεί, εκτός από τη Γη, στον Άρη, στην Αφροδίτη, στον δορυφόρο Τιτάνα του Κρόνου και στον κομήτη 67Ρ της «Ροζέτα».
Η διεθνής ομάδα από πλανητικούς επιστήμονες, φυσικούς και γεωγράφους, ανέλυσε εικόνες από την επιφάνεια του μακρινού νάνου πλανήτη, τις οποίες έστειλε το σκάφος New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) τον Ιούλιο του 2015.
Οι εικόνες αποκαλύπτουν ότι στα όρια της αχανούς παγωμένης πεδιάδας αζώτου «Σπούτνικ Πλανίτια», στους πρόποδες μιας μεγάλης οροσειράς με κορυφές ψηλές όσο οι Άλπεις, υπάρχει σειρά από εκτεταμένους αμμόλοφους που είναι απλωμένοι σε μια έκταση σχεδόν 75 χιλιομέτρων.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η εξάχνωση του παγωμένου αζώτου της πεδιάδας, η οποία μετατρέπει απευθείας το στερεό άζωτο σε αέριο, έχει ως αποτέλεσμα να υψώνονται στην ατμόσφαιρα κόκκοι μεθανίου αντίστοιχου μεγέθους με τους κόκκους άμμου στη Γη.
ν

Στις 14 Ιουλίου 2015 η ανθρωπότητα είχε την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά από κοντά τον πιο μακρινό πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Πηγή: NASA /JHUAPL/SwRI
ν

Αποχαιρετιστήρια φωτογραφία από το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA, καθώς απομακρύνεται από τον Πλούτωνα, με το ηλιοβασίλεμα να φωτίζει τα άγρια παγωμένα βουνά και τις παγωμένες πεδιάδες του μακρινού αυτού πλανήτη. Πηγή: NASA /JHUAPL/SwRI
ν

Οι επιστήμονες λένε ότι οι αμμόλοφοι σχηματίζονται από συσσωρεύσεις παγωμένων κόκκων μεθανίου, που έχουν το μέγεθος των κόκκων της άμμου. Πηγή: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute
ν

Στη συνέχεια, αυτοί οι κόκκοι μεταφέρονται από τους μέτριας έντασης ανέμους του Πλούτωνα, οι οποίοι φθάνουν τα 30 έως 40 χιλιόμετρα την ώρα, και εναποτίθενται εκεί όπου τελειώνει η πεδιάδα και αρχίζει η οροσειρά.
Εκτιμάται ότι οι αμμόλοφοι σχηματίσθηκαν πριν από 500.000 χρόνια, ίσως και πολύ πιο πρόσφατα.
Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Πλύμουθ, της Κολωνίας και του Μπρίγκαμ Γιανγκ (Γιούτα), με επικεφαλής τον Βρετανό λέκτορα Φυσικής Γεωγραφίας δρα Ματ Τέλφερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση την Πέμπτη στο περιοδικό Science. Η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια του Πλούτωνα είναι 100.000 μικρότερη από ό,τι στη Γη.
«Γνωρίζαμε ότι σχεδόν κάθε σώμα του ηλιακού συστήματός μας με ατμόσφαιρα και στερεά βραχώδη επιφάνεια έχει αμμόλοφους πάνω του, αλλά δεν περιμέναμε να βρούμε κάτι τέτοιο στον Πλούτωνα. Αποδεικνύεται ότι παρ’ όλο που έχει τόσο αραιή ατμόσφαιρα και η επιφανειακή θερμοκρασία του είναι περίπου μείον 230 βαθμοί Κελσίου, έχει και αυτός αμμόλοφους», δήλωσε ο Τέλφερ.
Ερωτηματικό προς διερεύνηση αποτελεί το ύψος των αμμόλοφων και εάν μεταβάλλονται με το πέρασμα του χρόνου.

ν

ν

 


Translate this post