Βέλγιο: Πορεία μαθητών υπέρ των αρχαίων Ελληνικών

Κατηγορία Εκπαίδευση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μαθητές και καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαδήλωσαν ενάντια στην κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών.

Στη Γάνδη (Genk) οι μαθητές έκαναν διαδήλωση για τη συνέχιση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών. Image: Supplied

ν

ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΠΛΑΚΑΤ που έγραφαν «Λατρεύω τα Ελληνικά», εκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν στη Γάνδη του Βελγίου, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει στα σχολεία τα μαθήματα των αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών.
Οι διοργανωτές θεωρούν ότι στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος πάνω από 1.000 μαθητές και πάνω από 100 καθηγητές. 
Σε δημοσίευμά της, η ολλανδόφωνη βελγική εφημερίδα «De Standaard» επισημαίνει ότι «μια γλώσσα μπορεί να είναι πολύ ωραία ακόμα κι αν είναι νεκρή» – που τα ελληνικά βέβαια δεν είναι καθόλου νεκρή γλώσσα.
«Οι υπερασπιστές των κλασικών γλωσσών –Ελληνικών και Λατινικών– ζώστηκαν τ’ άρματα» αναφέρει το δημοσίευμα. 
Την ίδια ώρα, το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει εκ νέου ο διάλογος για τη χρησιμότητα των «κλασικών γλωσσών», καθώς οι οιωνοί δεν είναι καλοί. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των μαθητών που επιλέγουν Αρχαία Ελληνικά σε σχολεία της Φλάνδρας, (ολλανδοφωνη περιοχή του Βελγίου), δεν ξεπερνά πλέον τους 5.064 έναντι 5.921 την περίοδο 2008-2009 (μείωση κατά 14,5%).
Εξίσου μειωμένος παρουσιάζεται ο αριθμός των μαθητών που επιλέγουν τα Λατινικά, οι οποίοι την περυσινή χρονιά ανήλθαν σε 23.339 (μείωση κατά 18,6%).
Η εφημερίδα διερευνά το λόγο για τον οποίο ένα κομμάτι της φλαμανδικής κοινωνίας εμφανίζεται να εναντιώνεται σθεναρά στο ενδεχόμενο εξοβελισμού της Αρχαίας Ελληνικής και των Λατινικών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο αυτό, φιλοξενεί τις απόψεις έγκριτων Βέλγων πανεπιστημιακών, οι οποίοι τοποθετούνται είτε υπέρ είτε κατά της συνέχισης της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στη φλαμανδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ουσιαστικά πρόκειται για δύο ομάδες: από τη μια πλευρά η ομάδα εκείνων που έχουν μάθει να σκέπτονται μηχανικά, όπως το πρόγραμμα ενός υπολογιστή ή το γρανάζι μιας μηχανής – και αυτοί είναι σήμερα η πλειοψηφία των ανθρώπων.
Από την άλλη πλευρά βρίσκονται αυτοί που θέλουν να μάθουν να σκέπτονται ανεξάρτητα, να διαμορφώνουν ανεξάρτητες και όχι καθοδηγούμενες γνώμες και κρίσεις, ανακαλύπτοντας τα αίτια των φαινομένων, ώστε αύριο να γίνουν ηγέτες. Και αυτό μόνο οι κλασικές σπουδές και η αρχαία ελληνική γραμματεία μπορούν να το προσφέρουν.
ν

 


Translate this post