Η μοναξιά των Χριστουγέννων

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Ψυχολογία

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η περίοδος των Χριστουγέννων, με τα δώρα και τα λαμπρά στολισμένα τραπέζια, είναι για μερικούς η πιο δύσκολη και μοναχική εποχή της χρονιάς, μια περίοδος ακραίας απομόνωσης και άγχους.

Τα Χριστούγεννα είναι για μερικούς η πιο μοναχική εποχή του χρόνου. Image: Supplied
ν

ΕΥΧΕΣ, τραγούδια, στολισμένα δέντρα, επισκέψεις, καλεσμένοι, δώρα και πλούσια τραπέζια με γεμιστή γαλοπούλα και γλυκά. Τις μέρες αυτές διασκεδάζουμε τρώγοντας απίστευτες ποσότητες φαγητού και ευφραίνοντας τον οισοφάγο μας με μπόλικο κρασί, ακολουθώντας το έθιμο.
Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συλλαμβάνονται και τα περισσότερα παιδιά από κάθε άλλη περίοδο του έτους, καθώς η χαλαρότητα, το αλκοόλ και οι διασκεδάσεις φουντώνουν μέσα μας την επιθυμία για ερωτική επαφή.
Σε αυτό κλίμα έξαψης, ευτυχίας και χαρούμενης διάθεσης, κάποιοι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις ακραίας μοναξιάς, κατάθλιψης και άγχους.
Δεν τους παρατηρούμε, γιατί οι περισσότεροι από εμάς ανυπομονούμε να ξεκουραστούμε έπειτα από τον αγώνα και την σκληρή που κάναμε στη δουλειά τους προηγούμενους μήνες. Τώρα θέλουμε να διασκεδάσουμε, να αφιερώσουμε χρόνο στα αγαπημένα μας πρόσωπα και να γιορτάσουμε μαζί τους την έλευση της νέας χρονιάς.
Αλλά υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά αυτής της εορταστικής περιόδου, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν για συντροφιά την κατάθλιψη, τη στενοχώρια και το άγχος που γεννούν οι υποχρεώσεις. Η αγωνία για το αύριο τούς τυραννά το μυαλό, ενώ η οικονομική αβεβαιότητα πυροδοτεί μέσα τους έναν καταστροφικό φόβο που σαρώνει κάθε διάθεση για διασκέδαση, κάνοντάς τους να θέλουν να απομονωθούν και να μείνουν μόνοι.
Ο λόγος που τέτοιες μέρες κυριαρχούν τέτοιου είδους αρνητικά συναισθήματα είναι απλός: την περίοδο των Χριστουγέννων υπάρχει περισσότερος χρόνος για να σκεφτούμε τη ζωή μας και το αύριο.
«Τα αρνητικά συναισθήματα της θλίψης και της αγωνίας εντείνονται αυτή την περίοδο, επειδή οι άνθρωποι έχουν περισσότερο χρόνο για να σκεφτούν και να συλλογιστούν τα προβλήματά τους», λέει η κλινική ψυχολόγος Jenny McGee, του Ιδρύματος The Buttery Private, ενός ολιστικού προγράμματος αντιμετώπισης του άγχους, της κατάθλιψης και των αρνητικών σκέψεων που, όπως είναι γνωστό, αν δεν αναχαιτιστούν εγκαίρως, οδηγούν σε αυτοάνοσα νοσήματα.
ν

Πολλοί άνθρωποι την εορταστική περίοδο νιώθουν άσχημα, επειδή έχουν το χρόνο να σκεφτούν τα προβλήματά τους, λένε οι ψυχολόγοι. Image: Supplied
ν

Άνθρωποι ευαίσθητοι, άνθρωποι που αισθάνονται μόνοι ακόμη κι όταν βρίσκονται με άλλους, αυτοί που δεν έχουν στενούς φίλους ή συγγενείς, που έχουν απομονωθεί από τα παιδιά τους, ή που έχουν χάσει τα προσφιλή τους πρόσωπα, πέφτουν θύματα αυτής της ιδιόμορφης ψυχικής κατάστασης.
Ο άφθονος χρόνος την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών, μας επιτρέπει να κάνουμε έναν σύντομο –αλλά όχι πάντα ευχάριστο– απολογισμό της ζωής μας: συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους ανθρώπους, σκεπτόμαστε τη δουλειά που κάνουμε, τα έξοδα σε δώρα, τις υποχρεώσεις και τα χρέη που έχουμε αναλάβει, τον χρόνο που ξοδεύουμε σε άλλους ανθρώπους, την αβεβαιότητα του αύριο. Και παθαίνουμε κατάθλιψη.
Υπάρχουν και οι μνήμες. Αναμνήσεις από προηγούμενες καλύτερες και πιο ευχάριστες εποχές, από πρόσωπα που αγαπήσαμε και χάσαμε ή έχουμε αποξενωθεί, από έρωτες που έσβησαν ή δεν εκπληρώθηκαν ποτέ, από ταξίδια και φίλους που τώρα είναι μακριά, από αλλοτινές χαρές και διασκεδάσεις που υπόσχονταν ένα καλύτερο αύριο αλλά έσβησαν σαν όνειρα που τα παρασύρει ο άνεμος.
Οι εορταστικές μέρες υπογραμμίζουν ακόμη περισσότερο την έλλειψή τους, ότι όλα αυτά –πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις– δεν είναι πια εδώ, δημιουργώντας μέσα μας ένα αίσθημα απελπισίας.
ν

Οι αναμνήσεις από προηγούμενες καλύτερες εποχές γίνονται πιο έντονες και ανάγλυφες την περίοδο των εορτών. Image: Supplied
ν

Τη θλίψη και τη μοναξιά που αισθανόμαστε την εντείνουν οι εικόνες που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το πώς διασκεδάζουν οι άλλοι, ή πού κάνουν διακοπές, προσθέτοντας στα δύο προηγούμενα συναισθήματα και το αίσθημα της κατωτερότητας, καθώς νιώθουμε ανήμποροι να κάνουμε το ίδιο.
Έτσι, δεν είναι παράδοξο που τέτοιες μέρες πολλοί άνθρωποι νιώθουν αφόρητη μοναξιά, κατάθλιψη, στενοχώρια και άγχος για το μέλλον.
ν

Κουζίνα κοινωνικής πίεσης

Για να εξηγήσουν το φαινόμενο των οικογενειακών καυγάδων, οι ψυχολόγοι περιγράφουν τα Χριστούγεννα ως «κουζίνα κοινωνικής πίεσης», που φέρνει στο φως ενδοοικογενειακές διαφορές και προβλήματα που έχουν κακοφορμίσει.
Καθώς γύρω από το χριστουγεννιάτικο και το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είθισται να μαζεύονται συγγενείς, αυτοί που δεν έχουν να επιδείξουν επαγγελματική και οικονομική επιτυχία βρίσκονται αντιμέτωποι με εκείνους που έχουν αρκετά χρήματα για να κάνουν ακριβά δώρα και να παραθέσουν πολυτελή γεύματα και δείπνα.
Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ανταγωνισμού και στην προσπάθειά του ο φτωχότερος συγγενείς να μην υστερήσει σε τίποτα, θα ξοδέψει χρήματα που δεν του περισσεύουν ή θα «κοκκινίσει» τις κάρτες του, πράγμα που αυξάνει το άγχος με καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.
Σε κάθε περίπτωση, βάλλεται η αυτοεκτίμηση του ατόμου, καθώς και η αίσθηση της προσωπική του αξίας.
Εκτός από το κόστος των δώρων, υπάρχει και η κοινωνική πίεση που δεχόμαστε, όταν βλέπουμε π.χ. τους άλλους να κάνουν ταξίδια και να πηγαίνουν διακοπές, ενώ εμείς είτε δεν μπορούμε είτε αν επιχειρήσουμε να τους συναγωνιστούμε θα πρέπει να ξοδέψουμε τα χρήματα του επόμενου εξαμήνου. Όλα αυτά γεννούν συμπλέγματα κατωτερότητας που μεταφράζονται σε γκρίνια, απομόνωση και ανασφάλεια για το μέλλον.
ν

Η χρήση ναρκωτικών και οινοπνεύματος αυξάνεται κατά την εορταστική περίοδο. Image: Supplied
ν

Για να ξεφύγουμε από τα αρνητικά αυτά συναισθήματα καταφεύγουμε στο υπερβολικό φαγητό και ποτό, στα τυχερά παιχνίδια, στο να αφιερώνουμε πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην κατάχρηση παυσίπονων και ηρεμιστικών και τέλος ορισμένοι στα ναρκωτικά.
ν

Τι μπορούμε να κάνουμε

Το πρώτο πράγμα είναι να συνειδητοποιήσουμε αυτό που μας συμβαίνει. Η μισή λύση ενός προβλήματος, ή μιας άσχημης ψυχικής κατάστασης, είναι να εντοπίσουμε κατ’ αρχήν τα εσωτερικά αίτια που μας οδήγησαν εκεί. Έχοντας ξεκαθαρίσει το εσωτερικό τοπίο, μπορούμε μετά να κάνουμε στοχευμένες κινήσεις και ενέργειες στο εξωτερικό περιβάλλον.
Το πρώτιστο όμως είναι να σταματήσουμε να χτυπάμε τον εαυτό μας, να του ασκούμε κριτική και να τον κατηγορούμε για το ότι δεν πέτυχε αυτόν ή εκείνον τον στόχο. Ο εαυτός είναι το μόνο πολύτιμο πράγμα που έχουμε, ένα θείο δώρο, η μόνη πηγή από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη και αισιοδοξία. Ας τον αποδεχτούμε, λοιπόν, όπως είναι, με τα ελαττώματα και τα προτερήματά του.
Το πρώτο λοιπόν πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε την αυτοκριτική. Η επαναλαμβανόμενη αυτοκριτική είναι επιζήμια, γιατί αντί να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας, υπονομεύει και διαβρώνει την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουμε στον εαυτό μας και διαταράσσει την ηρεμία του μυαλού.
ν

Η επίσκεψη σε ηλικιωμένους που είναι μόνοι, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε την περίοδο των εορτών. Image: Supplied
ν

Κανείς δεν είναι τέλειος. Ακόμη και οι φτασμένοι και επιτυχημένοι κάνουν λάθη, έχουν ελλείψεις και αδυναμίες. Μπορείτε να γίνετε κατά πολύ καλύτεροί τους. Πιθανόν και να είστε. Αφήστε λοιπόν κάτω το εσωτερικό μαστίγιο, εκείνον τον εσωτερικό εχθρό που σας παρακινεί επίμονα να βλάψετε και να παραμελήσετε τον εαυτό σας. Και ακολουθήστε πέντε πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να βγείτε από το αδιέξοδο και να γίνετε το καλύτερο που μπορείτε να είστε:
1. Εστιάστε το νου σας σε θετικά πράγματα. Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να μην βάζετε τον εαυτό σας κάτω και να τον χτυπάτε, κατηγορώντας τον για λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος. Ό,τι έγινε, έγινε. Ξεριζώστε κάθε αρνητική σκέψη μόλις παρουσιαστεί στην οθόνη του μυαλού και εστιάστε την προσοχή σας στα προτερήματα που έχετε, στα πράγματα που κάνετε καλά, στα όσα έχετε πετύχει έως τώρα, ασχέτως πόσο μικρά είναι τα επιτεύγματά σας. Υπάρχουν πράγματα που αν τα θυμηθείτε, θα νιώσετε ευτυχισμένοι ή περήφανοι. Εστιαστείτε σε όσα καλά πράγματα μπορείτε να κάνετε στο μέλλον. Ο κόσμος έχει ανάγκη τους καλούς ανθρώπους και εσείς είστε ένας από αυτούς.
2. Δείξτε στον εαυτό σας καλοσύνη. Ο ανώτερος άνθρωπος είναι επιεικής και ευγενικός με τους άλλους, πάνω απ’ όλα όμως είναι ευγενικός και επιεικής με τον εαυτό του. Αυτό είναι κανόνας. Πράγματα που δεν θα λέγατε ποτέ στους αγαπημένους σας, γιατί θα τους μειώνατε και θα τους προσβάλλατε, δεν πρέπει να τα λέτε ούτε στον εαυτό σας. Φανταστείτε τον πόνο που θα προξενούσαν τα λόγια που θα λέγετε στους άλλους και σκεφτείτε πόσο θα τραυματίσετε τον εαυτό σας Αν αποτύχατε κάπου, συνέβη για να πάρετε ένα μάθημα και όχι επειδή είστε ανάξιοι. Ακόμη κι ένα σκυλί που κάνει μια ζημιά, προτιμάμε να το δασκαλέψουμε με ήπιο τόνο, παρά να το τιμωρήσουμε.
3. Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα είναι καλύτερος από εσάς σε κάποιον τομέα. Αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι που δεν είναι εξειδικευμένοι στον τομέα που είστε εσείς. Συγκρίνοντας τον εαυτό σας με κάποιον που είναι κορυφή σε αυτό που κάνει, παίζετε ένα χαμένο παιχνίδι. Παίζουμε τόσους πολλούς ρόλους κατά τη διάρκεια της ζωής μας, που είναι αδύνατον να είμαστε σε όλους καλύτεροι απ’ ότι τα υπόλοιπα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπων που υπάρχουν στη γη. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι δεν είστε τέλειοι και επικεντρωθείτε εκεί όπου υπερτερείτε.
ν

Η κατάθλιψη οφείλεται στο ότι κατηγορούμε τον εαυτό μας και τον βρίσκουμε ένοχο για εγκλήματα που δεν έχει διαπράξει. Image: Supplied
ν

4. Η ευτυχία φέρνει τα χρήματα. Μπορεί να φαίνεται ανορθόδοξο, όμως δεν φέρνουν τα χρήματα την ευτυχία, αλλά η ευτυχία φέρνει τα χρήματα. Όταν έχουμε θετική διάθεση, αυξάνεται η δημιουργικότητά μας, έχουμε έμπνευση και αυτό, σε συνδυασμό με ένα ρεαλιστικό σχέδιο και συγκεκριμένες εξωτερικές ενέργειες, οδηγεί αναπόφευκτα στην επιτυχία. Γιατί όπως για το εύρυθμο εξωτερικό περιβάλλον υπάρχει η τέχνη της χωροθεσίας (το Φενγκ Σούι των κτιρίων), έτσι και για το εσωτερικό περιβάλλον υπάρχει το προσωπικό Φενγκ Σούι που μπορεί κανείς να εφαρμόσει στον εαυτό του. Το εσωτερικό Φενγκ Σούι (ομορφιά της ψυχής) είναι αυτό που φέρνει υγεία, χρήματα, πληρότητα και αγάπη. Αν δεν έχουμε αναπτύξει μέσα μας τους αντίστοιχους υποδοχείς, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ελκύσουμε τις συγκεκριμένες καταστάσεις. Με τον ίδιο τρόπο, λοιπόν, που ανακαινίζουμε και βελτιώνουμε το χώρο όπου ζούμε, ας βελτιώσουμε και τον εαυτό μας. Οι αρχές και οι κανόνες είναι ακριβώς οι ίδιοι.
5. Θα περάσει κι αυτό. Τίποτε στη ζωή δεν είναι μόνιμο, αιώνιο, προορισμένο να διαρκέσει για πάντα. Όλα είναι προσωρινά και μεταβάλλονται από γιν σε γιανγκ, από αρνητικό σε θετικό, από έλλειψη σε πληρότητα, από απουσία σε παρουσία. Όποια κι αν είναι η τωρινή σας κατάσταση, είναι προσωρινή, έχει αρχή, μέση και τέλος. Να αισιοδοξείτε, έχοντας κατά νου πως όλα τα πράγματα, όσο φοβερά κι αν είναι, κάποτε τελειώνουν, μεταπίπτοντας στο αντίθετό τους. «Μπόρα είναι, θα περάσει», λέει ο λαός. Να λέτε συχνά τη φράση «Θα περάσει κι αυτό» – είναι μια μαγική επωδός, ένα mantra, που όσο πιο συχνά την επαναλαμβάνετε τόσο πιο σύντομα θα παραμερίσουν από μπροστά σας τα εμπόδια και οι αρνητικές καταστάσεις. Όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας ή μάλλον συνείδησης. Η αλλαγής της συνείδησης μεταβάλλει κατά ένα μαγικό τρόπο και το εξωτερικό περιβάλλον.
Το σημαντικό είναι να διατηρείτε μέσα σας μια εύθυμη και αισιόδοξη διάθεση. Παρακολουθήστε ταινίες με ευχάριστο περιεχόμενο, κατά προτίμηση κωμωδίες, και επιδιώξτε τη συντροφιά φίλων που σας εκτιμούν και σας δέχονται όπως είστε, υποστηρίζοντας και ενθαρρύνοντάς σας.

 


Translate this post