Οι Έλληνες πρόσκοποι κοντά στους πυροσβέστες

Κατηγορία NEWS, Κοινωνία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Οι Έλληνες πρόσκοποι, πιστοί στις αρχές τους, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κοντά στους πυροσβέστες που έδιναν μάχη με τις φλόγες.


ν

ΤΟ ΣΩΜΑ Ελλήνων προσκόπων, πιστό στις αρχές του, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή τις τελευταίες ημέρες κοντά στους πυροσβέστες που δίνουν «μάχη» με τις φλόγες στην Ανατολική Αττική για να προσφέρουν βοήθεια.
Σήμερα, 53 ενήλικες βαθμοφόροι πρόσκοποι βοηθούν στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική σε συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και οι εθελοντές πρόσκοποι προμηθεύουν με σάντουιτς, που φτιάχνουν οι ίδιοι, και νερό τους πυροσβέστες που είναι στην πρώτη γραμμή της πυρόσβεσης.
ν

ν

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πανελλαδική κατασκήνωση εφήβων προσκόπων «ΕΛΠΙΔΑ 2017»

Περισσότεροι από 1.000 έφηβοι Πρόσκοποι και 250 ενήλικες συνοδοί κατέκλυσαν την Πελοπόννησο τον Αύγουστο, όπου πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη πανελλαδική κατασκήνωση νέων, η οποία ακούει στο όνομα «ΕΛΠΙΔΑ 2017» και στην οποία χορηγός επικοινωνίας είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σε ένα πρόγραμμα δύο επιπέδων, τους εφήβους προσκόπους, περίμενε ένας καταιγισμός δραστηριοτήτων όπως καταδύσεις, ιστιοπλοΐα, canyoning, rafting, ορειβασία στα 4 μεγαλύτερα βουνά της περιοχής, ενώ είχαν την ευκαιρία να προσφέρουν ανιδιοτελώς βοήθεια στις τοπικές κοινωνίες αλλά και να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές της φύσης, την πολιτιστική, λαογραφική και ιστορική παράδοση του τόπου.
ν

Η «ΕΛΠΙΔΑ 2017»

Η πανελλαδική κατασκήνωση «ΕΛΠΙΔΑ 2017» εξελίχθηκε σε δυο χρονικές φάσεις. Η πρώτη έγινε 4 με 7 Αυγούστου σε Μαίναλο, Πάρνωνα, Ταϋγετο και Χέλμο, ενώ η δεύτερη, με την οποία και ολοκληρώθηκε, έγινε 8-14 Αυγούστου, όπου όλες οι ομάδες συναντήθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία και κατασκήνωσαν δίπλα στον Αλφειό ποταμό.
Η «Ελπίδα» είναι μια πανελλήνια κατασκήνωση ειδικά σχεδιασμένη για Ανιχνευτές (έφηβους προσκόπους ηλικίας 15-18 ετών). Πρωταρχική επιδίωξη της δράσης είναι να αποτελέσει μία διαδραστική και βιωματική διαδικασία η οποία, μέσα από την έρευνα του φυσικού, κοινωνικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των περιοχών που πραγματοποιείται, συμβάλλει ουσιαστικά στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νέων για τη διάσωση και προστασία του οικοσυστήματος αλλά και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 
Σε ένα πρόγραμμα δύο επιπέδων, τους Ανιχνευτές, περίμενε ένας καταιγισμός δραστηριοτήτων όπως καταδύσεις, ιστιοπλοΐα, canyoning, ενώ είχαν την ευκαιρία να προσφέρουν ανιδιοτελώς βοήθεια στις τοπικές κοινωνίες αλλά και να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές της φύσης, την πολιτιστική, λαογραφική και ιστορική παράδοση του τόπου.  
Αναλυτικότερα, η πρώτη φάση του προγράμματος, (4-7 Αυγούστου), περιελάμβανε διάσχιση τεσσάρων μεγάλων βουνών της Πελοποννήσου. Οι Ανιχνευτές ακολουθώντας 4 διαφορετικές ορειβατικές διαδρομές:  
  • στο Μαίναλο, (κορυφή Οστρακίνα 1.981 μ.) 
  • τον Πάρνωνα, (κορυφή Μεγάλη Τούρλα 1.935 μ.) 
  • τον Ταϋγετο (κορυφή του Προφήτη Ηλία 2.407 μ.) και  
  • τον Χελμό (κορυφή Ψηλή Κορφή 2.355 μ.)  
Eίχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ελληνική φύση, να περιηγηθούν σε ορισμένα από τα ομορφότερα μονοπάτια και φυσικά να διανυκτερεύσουν σε σκηνές κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι. 
Παράλληλα, απ’ όλα τα χωριά που πέρασαν κατά την διάρκεια της πεζοπορίας διοργανώθηκαν δεκάδες δράσεις κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης οι οποίες απευθυνόντουσαν σε κατοίκους αυτών:  
  • παιχνίδια με παιδιά απομακρυσμένων ορεινών χωριών 
  • καθαρισμός μονοπατιών και σήμανση αυτών 
  • κατασκευή και συντήρηση ενημερωτικών πινακίδων σε κοινόχρηστους χώρους αναψυχής  
  • απομάκρυνση ξερών κλαριών για αποφυγή πυρκαγιάς  
  • ζωγραφιές σε τοίχους σχολείων και σχεδιασμός παιχνιδιών στα πατώματα 
  • προσφορά τροφίμων σε κοινωνικά παντοπωλεία των Δήμων που δραστηριοποιείται η δράση & το Γηροκομείο του Πύργου 
Στη δεύτερη φάση της δράσης (8-14 Αυγούστου), όλες οι ομάδες συναντήθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία και κατασκήνωσαν δίπλα στον Αλφειό ποταμό όπου μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιελάμβανε:  
  • Στίβος περιπέτειας με παιχνίδια δεξιοτήτων, ταχύτητας και παρατηρητικότητας στο νησάκι μέσα στον Αλφειό 
  • Sea-kayak, ιστιοπλοϊα και καταδύσεις στην Πύλο 
  • Rafting στον ποταμό Ερύμανθο και Αλφειό 
  • Ορεινή ποδηλασία στο δάσος της Φολόης 
  • Διάσχιση φαραγγιού Χαρατσάρη Νεμούτας 
  • River trekking και canyoning στη Νέδα 
  • Βραδινά παιχνίδια μυστηρίου  
  • Δημιουργία μεγάλων κατασκευών με φυσική ξυλεία, όπως Πύργος Άιφελ, Πυραμίδα του Χέοπα κα 
  • Φεστιβάλ Φαγητού
Επίσης, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των νέων σε περιβαλλοντολογικά ζητήματα, δημιουργήθηκε το «Πράσινο Χωριό» της Ελπίδας στο οποίο φιλοξενήθηκαν αναγνωρισμένοι και καταξιωμένοι Οργανισμοί και Φορείς οι οποίοι ασχολούνται εθελοντικά με θέματα αειφόρου ανάπτυξης, εμπορικού δίκαιου, ανθρώπινων δικαιωμάτων, προστασία περιβάλλοντος. Οι Ανιχνευτές που το επισκέπτονταν, συμμετείχαν στα βιωματικά εργαστήρια και τις δραστηριότητες που είχαν ετοιμάσει με ιδιαίτερη φροντίδα η ANIMA, το ΠΕΛΙΤΙ, το WWF, και η GREENPEACE κα.  
Η “ΕΛΠΙΔΑ” έχει διοργανωθεί τέσσερις φορές στο παρελθόν: Το 2002 στο Ζαγόρι Ηπείρου, το 2006 στο Παγγαίο, το 2009 στον Όλυμπο και το 2013 στο Βελβεντό Κοζάνης.

 


 

Translate this post