Ποια είναι η προσωπικότητα του παιδιού σας

Κατηγορία Παιδί & Γονείς

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Από την Ελευθερία Καλλέρη

 

Γιατί μερικοί άνθρωποι είναι φιλόδοξοι και θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο ενώ άλλοι είναι αδιάφοροι ή ατίθασοι; Είναι πολύ πιθανό, τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά τους να οφείλονται στη θέση που είχαν μέσα στην οικογένειά τους. Αν δηλαδή γεννήθηκαν πρώτοι ή δεύτεροι, αν είναι οι Βενιαμίν της οικογένειας ή μοναχοπαίδια.

ν

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ έρευνες έδειξαν ότι η σειρά με την οποία έρχονται τα παιδιά στον κόσμο μπορεί να έχει πολύ σημαντική επίδραση στη ζωή και στην προσωπικότητά τους. Μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καριέρα, την αισθηματική τους ζωή αλλά και το γάμο τους.
Οι έρευνες δείχνουν ότι τα πρωτότοκα παιδιά δείχνουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σταθερότητα από τα μικρότερα. Ταυτόχρονα όμως κάνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να ευχαριστήσουν τους γονείς τους, από ότι τα μικρότερα αδέλφια τους. Βέβαια όλα τα αδέλφια ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο θα κερδίσει την εύνοια των γονιών. Το γεγονός αυτό τα ωθεί να υιοθετούν διαφορετικές τεχνικές έλξης της προσοχής, οι οποίες έχουν επίσης επιπτώσεις στην προσωπικότητά τους.
Για παράδειγμα, τα μεγαλύτερα παιδιά συνηθίζουν να παίζουν το ρόλο των γονιών απέναντι στα μικρότερα αδέλφια τους, ενώ τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά είναι πιο αρεστά στους μεγάλους, με αποτέλεσμα να γίνονται περισσότερο δημοφιλή και ευχάριστα από τα μεγαλύτερα αδέλφια τους.
Τα πρωτότοκα παιδιά, λένε οι ειδικοί, ταυτίζονται πιο εύκολα με τους γονείς τους και τις αρχές εξουσίας. Είναι επίσης πιο φιλόδοξα και ευσυνείδητα. Τα μικρότερα παιδιά, πάλι, κερδίζουν την προσοχή των γονιών τους με την επαναστατική και παράτολμη συμπεριφορά τους και είναι πιο ανοιχτά σε νέες ιδέες.
ν

Γεννημένοι αρχηγοί

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι αρχηγοί κρατών είναι πρωτότοκα παιδιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεγάλες φιλοδοξίες και η ανάγκη τους για δύναμη οφείλονται στο γεγονός ότι έχασαν την αμέριστη προσοχή των γονιών τους όταν γεννήθηκαν τα μικρότερα αδέλφια τους. Έτσι υποσυνείδητα προσπαθούν σε όλη τους τη ζωή να ανακτήσουν τη δύναμη και την εξουσία που έχασαν όταν ήταν μικροί. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Ερνέστο “Τσε” Γκεβάρα.
Είναι όμως τα μικρότερα παιδιά και συνήθως οι Βενιαμίν της οικογένειας που παρουσιάζονται σαν πρωτοπόροι και οι ιδέες τους είναι ξεχωριστές και επαναστατικές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων παιδιών είναι ο Δαρβίνος και ο Νεύτωνας.
ν

Βοηθώντας τα παιδιά

Οι ειδικοί παρ’ όλα αυτά επισημαίνουν ότι πρέπει να αποφεύγουμε να βάζουμε ετικέτες στα παιδιά μας. Μπορεί τα μεγαλύτερα παιδιά να είναι πιο ανήσυχα και πιο αποφασιστικά και τα μικρότερα περισσότερο συνεργάσιμα και φιλικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν και εξαιρέσεις.
Επίσης παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως το φύλο και το περιβάλλον. Για παράδειγμα, αν σε μια οικογένεια υπάρχουν δυο μεγαλύτερα αγόρια και δυο κορίτσια, τότε το πιθανότερο είναι ότι το μεγαλύτερο κορίτσι θα συμπεριφέρεται σαν να ήταν το πρωτότοκο παιδί. Ή αν το πρώτο παιδί μείνει μόνο του για πολλά χρόνια, χωρίς αδέλφια, τότε μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μοναχοπαίδι. Το ίδιο ισχύει και για το μικρότερο παιδί που έχει μεγάλη διαφορά ηλικίας από τα μεγαλύτερα αδέλφια του.
Το πρώτο παιδί μιας μεγάλης οικογένειας θα είναι πιο συνεργάσιμο, καθώς θα δέχεται μεγαλύτερη πίεση και θα αισθάνεται ότι πρέπει να βοηθήσει τους γονείς του.
Θα πρέπει λοιπόν να λάβει κανείς υπόψη του όλους τους παράγοντες και τις παραμέτρους που ισχύουν σε μια περίπτωση, προκειμένου να αποφασίσει σε ποια κατηγορία ανήκει το παιδί του. Έτσι θα μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα τη συμπεριφορά του και τις τάσεις ή συνήθειες που εμφανίζει και να το βοηθήσει πιο αποτελεσματικά.

ν


ν

ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ…

Το πρώτο παιδί

O χαρακτήρας των παιδιών αυτών είναι αποφασιστικός και ευθύς. Θέλουν να είναι αρχηγοί και να γίνεται πάντα το δικό τους. Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση, γιατί σαν πρωτότοκα ήταν το επίκεντρο της προσοχής και του θαυμασμού από τους γονείς και τους συγγενείς τους. Έχουν συνηθίσει λοιπόν να είναι το επίκεντρο της προσοχής και να τους κάνουν όλα τα χατίρια. Με τη γέννηση των αδελφών τους, αισθάνονται ότι χάνουν τα σκήπτρα της βασιλείας τους και χωρίς να το συνειδητοποιούν προσπαθούν από τότε, με κάθε τρόπο, να τραβήξουν ξανά όλη την προσοχή πάνω τους.
Τα πρωτότοκα είναι πολύ ικανά και πετυχαίνουν πολλά. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό πηγάζει από την ανάγκη τους να ικανοποιήσουν τους γονείς τους και να τους κάνουν περήφανους. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες λοιπόν να είναι οι καλύτεροι μαθητές της τάξης και να εργάζονται σκληρά γι’ αυτό. Δεν αποκλείεται να είναι τελειομανείς και να θέλουν να έχουν τα πάντα κάτω από τον έλεγχό τους.
Είναι επόμενο, λοιπόν, τα παιδιά αυτά να είναι γεννημένοι ηγέτες, υπεύθυνα και οργανωτικά. Σε μια δύσκολη στιγμή θα αντιδράσουν με ψυχραιμία. Παράλληλα όμως μπορεί να είναι λίγο νευρωτικά, πεισματάρικα, νευρικά και να παρουσιάζουν καταθλιπτικές τάσεις. Παρουσιάζουν μεγαλύτερη τάση για ζήλια και μεγαλύτερη δυσκολία να ξεπεράσουν συναισθηματικές απογοητεύσεις.
Επίσης, σαν πρωτότοκα, οι γονείς τους είναι άπειροι και μπορεί να ανησυχούν υπερβολικά γι’ αυτά, γεγονός που έχει αντίκτυπο πάνω τους. Τα πρωτότοκα παιδιά επιλέγουν συνήθως τα παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως γιατροί και δικηγόροι, αλλά θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς να μην τα ωθήσουν προς μια κατεύθυνση που δεν θα τους αρέσει πραγματικά, αλλά θα την ακολουθήσουν καθαρά από καθήκον.
ν

Διάσημα πρωτότοκα παιδιά

Περισσότεροι από τους μισούς νικητές του βραβείου Νόμπελ και τους προέδρους των ΗΠΑ ήταν πρωτότοκοι. Ανάμεσα στους διάσημους περιλαμβάνονται οι Χίλαρι Κλίντον, Μπιλ Κλίντον, Ρίτσαρντ Μπράνσον, Τζ.Κ. Ρόουλινγκ, Ουίνστον Τσώρτσιλ, Nικόλ Kίντμαν, Kάιλι Mινόγκ. Επίσης οι περισσότεροι από τους macho αστέρες του κινηματογράφου είναι πρωτότοκοι: Κλιντ Ίστγουντ, Τζον Γουέιν, Σιλβέστερ Σταλόνε, Μπρους Γουίλις, καθώς και όλοι οι πρωταγωνιστές του Τζέιμς Μποντ.

ν


ν

ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ…

Το μεσαίο παιδί

Τα παιδιά αυτά είναι κοινωνικά, φιλικά, χαριτωμένα, ανοιχτόμυαλα και πολλοί καλοί μεσάζοντες. Μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, οι γονείς είναι πιο άνετοι και χαλαροί κι έτσι δεν δέχονται τόσο μεγάλη πίεση από αυτούς. Απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία και αναπτύσσουν μια ξεχωριστή και ανεξάρτητη προσωπικότητα.
Παράλληλα όμως μπορεί να αισθάνονται ότι οι γονείς τους δεν τα προσέχουν τόσο πολύ και ίσως πιστέψουν ότι δεν είναι τόσο αξιόλογα όσο τα μεγαλύτερα αδέλφια τους. Μπορεί να πιστεύουν ότι δεν είναι τόσο έξυπνα, όμορφα ή ταλαντούχα όσο τα πρωτότοκα παιδιά της οικογένειας και σαν αποτέλεσμα να σκαρφίζονται διάφορους τρόπους για να τραβήξουν την προσοχή. Μπορεί επίσης να πιστεύουν ότι δεν είναι τόσο έξυπνα, όμορφα ή ταλαντούχα όσο τα πρωτότοκα παιδιά της οικογένειας και σαν αποτέλεσμα να σκαρφίζονται διάφορους τρόπους για να τραβήξουν την προσοχή.
Καθώς βρίσκονται ανάμεσα σε μεγαλύτερα και μικρότερα αδέλφια, μπορούν πολύ εύκολα να αναλάβουν το ρόλο του ειρηνοποιού και του διαμεσολαβητή, γιατί τους αρέσει να είναι όλοι ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι. Έτσι θα αναλάβουν να συμφιλιώσουν τα αδέλφια τους όταν εκείνα μαλώνουν και θα κάνουν το πρώτο βήμα για να συμφιλιωθούν μαζί τους μετά από καυγάδες και τσακωμούς.
Τα μικρότερα αδέλφια τους στρέφονται συνήθως σε αυτά για υποστήριξη, καθώς είναι πιο ανεκτικά και φιλικά από τα πρωτότοκα και μπορούν να δουν τα πράγματα και από τη δική τους πλευρά.
Τα μεσαία παιδιά είναι πιο εφευρετικά και δεν διστάζουν να δοκιμάσουν νέα πράγματα και προσεγγίσεις. Τους ταιριάζουν τα επαγγέλματα που τους επιτρέπουν να έρχονται σε επαφή με το κοινό και να εξασκούν το ταλέντο τους στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, το επάγγελμά τους, θα πρέπει να τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν τα ταλέντα τους και τη γόνιμη φαντασία τους.
Όταν μεγαλώσουν, τα παιδιά αυτά ανεξαρτητοποιούνται, καθώς δεν θέλουν να είναι στη σκιά του μεγαλύτερου αδελφού τους. Επίσης παραβαίνουν πιο εύκολα τους κανόνες. Σταδιοδρομούν σε επαγγέλματα που τους φέρνουν σε επαφή με το κοινό και  στα οποία χρησιμοποιούν τη διπλωματική τους ικανότητα. Στις σχέσεις τους είναι άνετα και με τους χαριτωμένους τρόπους τους δεν μένουν ποτέ χωρίς θαυμαστές. Θα ζήσουν τη ζωή σε όλη της την ένταση, πηγαίνοντας εκεί όπου τα οδηγεί η καρδιά τους.
ν

Διάσημα μεσαία παιδιά

Νέλσον Μαντέλα, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Αβραάμ Λίνκολν, Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντυ, Μπιλ Γκέιτς, Λιζ Xάρλεϊ, Mαντόνα, Kάθριν Zέτα Tζόουνς.

ν


ν

ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ…

Το μικρότερο παιδί

Τα μικρότερα παιδιά ή αποσπόρια της οικογένειας είτε απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα από τους γονείς τους είτε πρέπει να παλέψουν για να τραβήξουν την προσοχή. Αν συμβαίνει το πρώτο, μεγαλώνουν μέσα σε μια ευχάριστη και χαλαρή ατμόσφαιρα που τα κάνει να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά. Καθώς είναι συνηθισμένα να τα λατρεύουν και να τα αγαπούν, συνήθως λαμβάνουν αυτά ακριβώς τα στοιχεία από τους άλλους. Αν πρέπει να παλέψουν για να κερδίσουν την εύνοια των άλλων, τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα αναπτύξουν μια τάση να κάνουν τους άλλους να γελάνε και να διασκεδάζουν. Πολλοί ηθοποιοί και μεγάλοι κωμικοί ήταν τα μικρότερα παιδιά της οικογένειάς τους.
Συνήθως τη βγάζουν καθαρή ό,τι κι αν έχουν κάνει, γιατί ξέρουν ότι οι γονείς τους θα πάρουν το μέρος τους. Δεν κάνουν μεγάλες προσπάθειες να είναι καλοί μαθητές και βασίζονται περισσότερο στο πνεύμα και την εξυπνάδα τους για να τα βγάλουν πέρα στην τάξη.
Τα μικρότερα παιδιά είναι περιπετειώδη, μικροί αντάρτες, έτοιμοι να δοκιμάσουν οτιδήποτε καινούριο. Δεν τους ταιριάζουν τα κοινά και αυστηρά επαγγέλματα. Βαριούνται πολύ εύκολα και έχουν μια τάση να είναι λίγο ανεύθυνα. Αν δεν τους αρέσει κάτι, θα σηκωθούν να φύγουν. Θα πρέπει να κατευθυνθούν προς δημιουργικά επαγγέλματα και εκείνα που τους δίνουν ελευθερία κινήσεων, όπως επαγγέλματα σχετικά με μάρκετινγκ, με πωλήσεις και με επιστήμες.
ν

Διάσημα μικρότερα παιδιά

Kάμερον Nτίαζ, Tζούλια Pόμπερτς, Ντάνι ντε Βίτο, Ράιαν Γκόσλινγκ, Αντζελίνα Τζολί, Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζόνι Ντεπ, Τζουντ Λο.

ν


ν

ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ…

Μοναχοπαίδι

Τα μοναχοπαίδια μοιάζουν πολύ με τα πρωτότοκα, αλλά είναι πολύ πιο αγχωτικά και με μεγαλύτερη τάση προς την τελειομανία. Επίσης, δεν είναι τόσο αποφασιστικά όσο τα πρωτότοκα, γιατί έχουν συνηθίσει να γίνεται πάντα το δικό τους χωρίς να χρειάζεται να κοπιάσουν πολύ γι’ αυτό. Είναι τα παιδιά-σατράπες. Δεν τα πάνε καλά με τις αναμετρήσεις και τις συμφωνίες, καθώς δεν έχουν μάθει να διαπραγματεύονται γι’ αυτό που θέλουν. Είναι απαιτητικά, τους είναι δύσκολο να ζητούν κάτι ξεκάθαρα και γενικότερα να εκφράζουν αυτό που σκέφτονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να φαίνεται ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις ή τους άλλους.
Καθώς έχουν συνηθίσει να είναι μόνα τους, είναι πιο στοχαστικά και τους είναι δύσκολο να μοιράζονται τα πράγματά τους με τους άλλους. Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο θα πρέπει να τα βοηθήσουν οι γονείς τους.
Αν τους γίνει πεποίθηση ότι αποτελούν το επίκεντρο του κόσμου, θα είναι πολύ δύσκολο αργότερα να δεχτούν την παρουσία ή την υπεροχή άλλων ανθρώπων γύρω τους. Αυτό μπορεί να τους κάνει αρχηγούς, αλλά να αποκτήσουν τη συμπεριφορά του κακομαθημένου ή της ντίβας, κάτι που θα δυσκολευτούν αρκετά να αποβάλλουν αργότερα.
Με την τελειομανία που τα χαρακτηρίζει και τις μεγάλες απαιτήσει που έχουν από τον εαυτό τους, μπορούν να επιτύχουν σε οποιαδήποτε καριέρα επιλέξουν. Μαθαίνουν πολύ γρήγορα και είναι ηγετικές φυσιογνωμίες γι’ αυτό και τους ταιριάζουν καλύτερα εκείνα τα επαγγέλματα που τους δίνουν τη δυνατότητα να διευθύνουν ή να δουλεύουν για τον εαυτό τους.
ν

Διάσημα μοναχοπαίδια

Εδώ έχουμε πληθώρα διάσημων προσώπων, από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και τον Μαχάτμα Γκάντι έως τον Ισαάκ Νεύτωνα, τον Έζρα Πάουντ και τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, από την Ελεονόρα Ρούσβελτ έως τον αεροπόρο Τσαρλς Λίντμπεργκ και τον Ζαν Πολ Σαρτρ, από τον Κάρυ Γκραντ, τον Γκρέγκορι Πεκ και τον Τζέιμς Ντην έως τον Έλβις Πρίσλεϋ και τον Φρανκ Σινάτρα έως τον Τζον Λένον, από τον Αλ Πατσίνο και τον Άντονι Χόπκινς έως τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, και τέλος τους νεώτερους Αλίσια Κις, Σαρλίζ Θερόν, Ντάνιελ Ράντκλιφ (ο κινηματογραφικός Χάρυ Πότερ), Νάταλι Πόρτμαν και Λεονάρντο Ντι Κάπριο.
ν

© 2017 Youmagazine.gr

 


Translate this post