Οι δράκοντες της σοφίας

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Εβδομη Πύλη

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  | 3/4

Γράφει ο Ανδρέας Τσάκαλης

ν

 

3. Η Ωραία Κοιμωμένη
v

Η οφιοειδής ενέργεια της Κουνταλίνι είναι η βασίλισσα και ο αρχιτέκτονας του ζωντανού οργανισμού, που έχει τη δύναμη να τον πλάσει, να τον μεταμορφώσει ή ακόμη και να τον καταστρέψει αν θέλει.

Δήμητρα, η θεά της συγκομιδής, κρατώντας σίτους και φίδια. Στα Μυστήρια της Θεάς, οι ιέρειες διδάσκονταν πώς να ξυπνούν την κρυμμένη στον άνθρωπο οφιοειδή ενέργεια. Τερακότα του τρίτου π.Χ. αιώνα, από τη Μεγάλη Ελλάδα. Image: Supplied
v

Ο ΙΝΔΙΚΟΣ μυστικισμός διδάσκει ότι η ίδια μας η ζωή εξαρτάται από την παρουσία της φιδίσιας ενέργειας μέσα στο σώμα μας, η οποία ονομάζεται Κουνταλίνι (η Συσπειρωμένη). Ένα από τα παλιότερα σωζόμενα έργα της τέχνης της Ινδίας (χρονολογία 2000 π.Χ.) δείχνει δύο διαλογιζόμενους που στηρίζουν την πλάτη τους πάνω σε δύο γιγάντιους δράκοντες. Ανάμεσα στις φιδίσιες ενέργειες του σώματος, η Κουνταλίνι είναι η πρωταγωνίστρια: αισθησιακή, συνταρακτική και τριγυρισμένη από μια αύρα μυστηρίου και κινδύνου.
Η Κουνταλίνι θεωρείται ότι είναι η μικροκοσμική εκδήλωση της Θεάς μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Βρίσκεται κοιμισμένη στη βάση της σπονδυλικής στήλης μέχρι να αφυπνιστεί, οπότε κινείται ανοδικά στη σπονδυλική στήλη για να ενωθεί με τον Σιβά, την αρσενική όψη της συνείδησης που βρίσκεται στην κορυφή της κεφαλής.
Πολλοί δάσκαλοι της Ανατολής πιστεύουν ότι το ξύπνημα της Κουνταλίνι μέσα στο ανθρώπινο σώμα αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την φώτιση του ανθρώπου. Όπως η βασιλική κόμπρα με την οποία ταυτίζεται, η Κουνταλίνι είναι και μεγαλοπρεπής και θανατηφόρα και πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με μέγιστο σεβασμό και προσοχή. Ο γιόγκι Γκόπι Κρίσνα έχει γράψει μια επιβλητική αναφορά για την εμπειρία του με την απρόσεχτα αφυπνισμένη Κουνταλίνι, της οποίας η τρομερή δύναμη, όπως ο αιφνίδιος κεραυνός, σχεδόν κατέστρεψε τη ζωή του, καίγοντας το σώμα του.
Προφανώς, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις εμπειρίες που προκαλεί η απότομα αφυπνισμένη Κουνταλίνι, η οποία μπορεί να τρομοκρατήσει και να τυφλώσει τον λάτρη της με τη δύναμή της και στις εμπειρίες που προκαλούνται από την ομαλή κίνηση προς την αρμονία με τις φιδίσιες ενέργειες του σώματος.

Όλες οι κυματοειδείς κινήσεις του σώματος είναι εκδηλώσεις της Κουνταλίνι

Όλες οι κυματοειδείς κινήσεις του σώματος είναι εκδηλώσεις της Κουνταλίνι. Αλλά η διαφορά ανάμεσα σε αυτές και την κλασική εμπειρία της Κουνταλίνι είναι τόσο μεγάλη, όσο η διαφορά ανάμεσα στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος που φωτίζει μια λάμπα και την γιγάντια δύναμη μιας αστραπής. Η αφύπνιση της Κουνταλίνι συνοδεύεται συχνά από βίαια συμπτώματα πόνου, αναλαμπών, αϋπνίας κτλ. Δυστυχώς, στη Δύση όσοι υφίστανται μια τέτοια εμπειρία εισάγονται σε φρενοκομεία ή τους χορηγούνται ηρεμιστικά, επειδή οι περισσότεροι γιατροί δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτές τις διαδικασίες.
Όπως η αστραπή, έτσι και η Κουνταλίνι είναι το ίδιο επικίνδυνη. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα λόγια του Γκόπι Κρίσνα, «είναι η βασίλισσα και ο αρχιτέκτονας του ζωντανού οργανισμού, που έχει τη δύναμη να τον πλάσει, να τον μεταμορφώσει ή ακόμη και να τον καταστρέψει αν θέλει».
Γι’ αυτό το λόγο, τα μονοπάτια της πνευματικής άσκησης που στοχεύουν στην ηθελημένη αφύπνιση της Κουνταλίνι είναι από τα πιο επικίνδυνα και απαιτούν τον υψηλότερο βαθμό ικανότητας, καθαρότητας και δέσμευσης τόσο από τον δάσκαλο όσο και από τον μαθητή. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το σώμα είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό σύστημα και η Κουνταλίνι –ως η δύναμη που κυβερνά το ρεύμα του– είναι πανταχού παρούσα. Το να μιλάμε για μια εμπειρία που προκλήθηκε από την Κουνταλίνι είναι κατά κάποιο τρόπο παραπλανητικό, αφού όλη μας η ζωή είναι μια τέτοια εμπειρία.
Η Κουνταλίνι εκφράζεται και μέσα από τη σεξουαλικότητα. Είναι η δύναμη που προκαλεί οράματα και άλλες ψυχικές εμπειρίες, κάνει το σώμα του διαλογιζόμενου να τρέμει, να νιώθει έκσταση ή να χορεύει με τρόπους που ο συνειδητός νους δεν θα μπορούσε ποτέ να συλλάβει. Η Κουνταλίνι είναι ακόμη η πηγή της δύναμης που ρέει μέσα από τα χέρια ενός θεραπευτή.
Όπως ο ηλεκτρισμός, είναι φοβερή μόνο όταν κυριεύει το σώμα κι ακόμη και τότε, αν επιτρέψουμε στη διαδικασία να ολοκληρωθεί, στις περισσότερες περιπτώσεις θα αποκαλυφθεί ότι είναι μια μύηση σε ανώτερο επίπεδο συνείδησης.

 

Επόμενο: Η πηγή της αιώνιας νεότητας >

 


1 2 3 4

Translate this post