Η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία απώλεσε 460 δισ. δολάρια λόγω πανδημίας

Κατηγορία NEWS, Ταξίδια, Κορονοϊός

ΤΑΞΙΔΙΑ/ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το ιλιγγιώδες ποσό των 460 δισ. δολαρίων απώλεσε η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία λόγω Covid-19, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Image credit: Pixabay20

ν

ΟΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ακυρώσεις ταξιδιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 οδήγησαν σε απώλεια 440 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO).

Αυτό μεταφράζεται στην απώλεια περίπου μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων (460 δισεκατομμύρια) για τον διεθνή τουρισμό. «Το ποσό αυτό είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από την απώλεια τουριστικών εσόδων που καταγράφηκε το 2009 όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση», αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Οι αφίξεις τουριστών σε διεθνές επίπεδο μειώθηκαν κατά 65 τοις εκατό κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους καθώς οι χώρες άρχισαν να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να κλείνουν σύνορα σε μια προσπάθεια περιορισμού της λοίμωξης από τον κορονοϊό.

Ισχυρότατο πλήγμα δέχτηκαν τα τουριστικά θέρετρα της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου ο τουρισμός μειώθηκε κατά 72%. Δεύτερη έρχεται η Ευρώπη, που γνώρισε πτώση 66%. Ακολουθούν η Αμερική (‒55 τοις εκατό), η Αφρική και η Μέση Ανατολή (και οι δύο ‒57 τοις εκατό), αναφέρει η έκθεση.

Εκατοντάδες χιλιάδες στους κλάδους του τουρισμού, των ξενοδοχείων και των αεροπορικών εταιρειών έμειναν χωρίς δουλειά.

«Τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Τουρισμού (UNWTO) δείχνουν την καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού στον τουρισμό, έναν τομέα από τον οποίον εξαρτώνται εκατομμύρια άνθρωποι για τα προς το ζην. Ωστόσο, ασφαλή και υπεύθυνα διεθνή ταξίδια είναι πλέον δυνατά σε πολλά μέρη του κόσμου και είναι επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν στενά με τον ιδιωτικό τομέα για να ξαναπάρει μπροστά ο παγκόσμιος τουρισμός», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, προσθέτοντας:«Η συντονισμένη δράση είναι το κλειδί».

Σχεδόν 30 εκατομμύρια περιπτώσεις μόλυνσης από Covid-19 έχουν καταγραφεί παγκοσμίως μέχρι στιγμής, με περισσότερους από 940.000 θανάτους. Ωστόσο. Τα ποσοστά αυτά είναι αμελητέα μπροστά στον παγκόσμιο πληθυσμό των 7,8 δισ. ανθρώπων και τους 42 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Σχεδόν 150.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από διάφορες αιτίες, με πρώτη αιτία θανάτου τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Δεύτερη αιτία είναι ο καρκίνος, τρίτη η γρίπη, τέταρτη η άνοια και ακολουθούν: τροφικές δηλητηριάσεις, βρεφικές ασθένειες, διάρροια, διαβήτης, παθήσεις του ήπατος, θανατηφόροι τραυματισμοί, παθήσεις νεφρών, φυματίωση, HIV/AIDS, Covid-19, αυτοκτονίες, ελονοσία, Πάρκινσον κ.ά.

Όπως βλέπουμε η ασθένεια Covid-19 βρίσκεται στη 14η θέση ως προς τις αιτίες θανάτου, επομένως δεν δικαιολογείται τέτοιος πανικός.

Σε σχέση με τους 150.000 θανάτους καθημερινά από διάφορες αιτίες, οι 2.205 θάνατοι από Covid-19 αντιστοιχούν στο 1,47% του συνόλου.
ν

 


Translate this post