Εμβόλιο Covid-19: Μια δόση δεν είναι αρκετή (vid)

Κατηγορία ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ, Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένας μόνο εμβολιασμός για τον Covid-19 δεν είναι αρκετός. Θα χρειαστεί και δεύτερος και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Reuters/Dado Ruvic

ν

ΓΙΑ ΝΑ επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, οι άνθρωποι θα χρειαστεί να εμβολιαστούν δύο φορές – μια μόνο φορά δεν είναι αρκετή, αποκαλύπτει έρευνα του CNN σχετικά με το εμβόλιο κατά του Covid-19.

Ένας από τους λόγους βρίσκεται στην πίεση που υπάρχει για την όσο πιο γρήγορη παρασκευή ενός εμβολίου, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνει αποδεκτό ένα εμβόλιο που δεν θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές κατά εκατό τοις εκατό.

Ένα εμβόλιο, όμως, που θα είναι αποτελεσματικό μόνο κατά 50% δεν θα μπορέσει να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορονοϊού SARS CoV-2. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι άνθρωποι θα χρειαστεί να εμβολιαστούν δύο φορές, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Ήδη υπάρχουν δυσκολίες στο να πεισθεί κάποιος να πάει να κάνει ένα από τα αμφιλεγόμενα fast track εμβόλια κατά του κορονοϊού. Το να πειστεί να πάει δύο φορές θα απαιτήσει τεράστια προσπάθεια.

Και αυτό γιατί είναι φανερό ότι ο αγώνας δρόμου που διεξάγεται σήμερα από άτομα, κράτη και επιχειρήσεις για την ετοιμασία ενός εμβολίου γίνεται με κριτήριο τα κέρδη που προσδοκά να αποκτήσει μια φαρμακοβιομηχανία και όχι με κριτήριο την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Κάτι τέτοιο απαιτεί σχολαστική έρευνα και ικανό χρόνο δοκιμών. Επίσης πολλά χρήματα. Τίποτε από αυτά δεν είναι διαθέσιμο.

Δυστυχώς όλα σήμερα γίνονται με τη μέθοδο του «άρπα κόλλα» (αγγλιστί fast track).

Το ίδιο πνεύμα «λιτότητας» αναμένεται να επικρατήσει και στην απαιτούμενη υλικοτεχνική επένδυση για τη μαζική παραγωγή του εμβολίου. Ήδη έχουν παρουσιαστεί δυσκολίες στην αγορά δοκιμαστικών κιτ και του απαραίτητου προστατευτικού εξοπλισμού, ιδιαίτερα σε μέρη που αποτελούν εστίες μόλυνσης. Το να γίνει αυτό δύο φορές, όπως απαιτεί ο διπλός εμβολιασμός, πιθανόν να οδηγήσει στη μόλυνση μιας ολόκληρης χώρας, αντί να αναχαιτίσει τον κορονοϊό.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο πρόγραμμα εμβολιασμού στην ανθρώπινη ιστορία και θα απαιτήσει ένα επίπεδο προσπάθειας, ένα πρόγραμμα επίτευξης, που παρόμοιο δεν έχουμε δοκιμάσει ποτέ πριν», δήλωσε η δρ. Κέλυ Μουρ (Kelly Moore), καθηγήτρια πολιτικής της υγείας στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.
ν

ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ, ΔΙΠΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

Όλες οι φαρμακοβιομηχανίες, από τις ΗΠΑ, την Κούβα και την Ινδία έως τη Βρετανία, προσανατολίζονται στο διπλό εμβόλιο. Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ, μέσω της Επιχείρησης Warp Speed, έχει δώσει χρήματα σε έξι φαρμακευτικές εταιρείες για την παραγωγή ενός εμβολίου πριν από τις εκλογές.

Δύο από αυτές τις εταιρείες, η Moderna και η Pfizer, βρίσκονται τώρα στη φάση 3, με κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας. Οι 30.000 εθελοντές στις δοκιμές κάθε εταιρείας παίρνουν δύο δόσεις, με τη Moderna να παρεμβάλλει ανάμεσα στους εμβολιασμούς διάστημα 28 ημερών, ενώ η Pfizer παρεμβάλει ανάμεσα στις δύο δόσεις 21 ημέρες.

Η AstraZeneca με το εμβόλιο της Οξφόρδης, που βασίζεται σε τροποποιημένο ιό των πιθήκων, αναμένεται να ξεκινήσει τώρα τις δοκιμές της φάσης τρία. Οι δοκιμές στις φάσεις ένα και δύο που προηγήθηκαν, περιλάμβαναν διπλούς εμβολιασμούς με διάστημα 28 ημερών μεταξύ τους.

Η αμερικανική Novavax δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις δοκιμές της φάσης τρία, αλλά χρησιμοποίησε και αυτή δύο δόσεις στις δοκιμές των προηγούμενων φάσεων.

Επίσης κατά τις επικείμενες δοκιμές της φάσης τρία της Johnson & Johnson, ορισμένοι συμμετέχοντες θα λάβουν μια δόση και άλλοι θα λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου.

Η γαλλική Sanofi δεν έχει ακόμη ανακοινώσει εάν το εμβόλιο που παρασκευάζει θα χοτηγείται σε μια ή δύο δόσεις.

Βέβαια υπάρχουν και κάποια άλλα εμβόλια που απαιτούν δύο δόσεις για να είναι αποτελεσματικά, όπως αυτά της ανεμοβλογιάς και της ηπατίτιδας Α, καθώς και το εμβόλιο για τον έρπη ζωστήρα.

Άλλα εμβόλια απαιτούν περισσότερες δόσεις, όπως το DTaP που απαιτεί πέντε δόσεις. Το εμβόλιο αυτό προστατεύει από την διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη.
ν

ΟΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ

Το εγχείρημα θα είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο. Όλα θα πρέπει να είναι διπλά. Οι σύριγγες θα πρέπει να διπλασιαστούν, Τα φιαλίδια με το εμβόλιο επίσης να διπλασιαστούν; Τα πώματα επίσης να διπλασιαστούν; Οι βελόνες επίσης να διπλασιαστούν; Και στη συνέχεια θα πρέπει όλοι να λάβουν εγκαίρως τη δεύτερη δόση μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, που έχουν 330 εκατομμύρια κατοίκους, θα πρέπει να παραχθούν και να διανεμηθούν 660 εκατομμύρια εμβόλια.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες θα έχουν μεν διπλά έσοδα, διπλή όμως θα είναι και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη διπλή ποσότητα μολυσμένων σκουπιδιών που θα συγκεντρωθούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Από την άλλη πλευρά, είναι πάρα πολλοί αυτοί που αντιτίθενται σε Ευρώπη και Αμερική στον εμβολιασμό με τα fast track εμβόλια για τον κορονοϊό. Αυτοί οι πολίτες θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να πειστούν να πάνε δύο φορές να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN που διεξήχθη αυτό το μήνα, το 40% των Αμερικανών δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ακόμα κι αν είναι δωρεάν και εύκολο να χορηγηθεί.

Ακόμη κι αυτοί που είναι πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο, θα δυσκολευτούν, καθώς οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πάρουν δύο φορές άδεια από την εργασία τους, να πάνε δύο φορές στο συγκεκριμένο να κάνουν το εμβόλιο, να περιμένουν δύο φορές σε μεγάλες ουρές , και να αντιμετωπίσουν δύο φορές τυχόν δυσάρεστες παρενέργειες, όπως πυρετό ή κάποια διαταραχή.

Ακόμη κι αν δημιουργηθούν κινητές μονάδες εμβολιασμού, πάλι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού δεν θα λάβει τη δεύτερη δόση.

Τέλος, υπάρχει και η νομική πλευρά. Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι στην Ευρώπη, μετά το πέρας των εμβολιασμών τη σκυτάλη θα πάρουν τα δικαστήρια, καθώς οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρίες δεν έχουν νομική ασυλία όπως οι αμερικανικές. Έτσι, τυχόν παρενέργειες του εμβολίου που θα ταλαιπωρήσουν τους λήπτες θα μετατραπούν σε μηνύσεις, ατομικές ή ομαδικές, και οι αγώνες θα είναι έντονοι, διαρκείας και μερικές φορές άσχημοι.
ν

EU: Covid vaccine makers have limited legal protection | Reuters
v

ν

 


Translate this post