Τα γάντια διευκολύνουν την διασπορά του κορονοϊού

Κατηγορία ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ, Κορονοϊός

ΥΓΕΙΑ  | Ενημ. 24 Απριλίου 6:56

Posted by Youmagazine Staff

 

Το να φοράς γάντια όχι μόνο δεν σε προστατεύει από τον κορονοϊό, αλλά αντίθετα κάνει τα πράγματα χειρότερα, λένε οι ειδικοί.

Τα γάντια όχι μόνο είναι αναποτελεσματικά σε μανάβικα και παντοπωλεία, αλλά επιπλέον επιταχύνουν τη διασπορά του κορονοϊού. Image: Supplied

ν

ΟΠΩΣ οι απλές μάσκες όχι μόνο δεν προστατεύουν, αλλά αντίθετα δημιουργούν στον χρήστη ένα παραπλανητικό αίσθημα ασφάλειας, έτσι και τα γάντια, που άρχισαν να φορούν πολλοί –χωρίς να υπάρχει επίσημη σύσταση– πηγαίνοντας να κάνουν τα ψώνια τους, όχι μόνο δεν προστατεύουν, αλλά αντίθετα διευκολύνουν την εξάπλωση και διασπορά του ιού SARS-CoV-2.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Αμερικανοί ειδικοί, όπως η Μέριλιν Ρόμπερτς (Marilyn Roberts), μικροβιολόγος και καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Υγείας σχετικά με το Περιβάλλον και την Εργασία στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

«Το μεγάλο πρόβλημα με τον κορονοϊό είναι ότι οι άνθρωποι μολύνονται από άλλους ανθρώπους», είπε η Ρόμπερτς μιλώντας στη New York Post. «Δεν μολύνονται από τις επιφάνειες».
ν

ΤΑ ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

Ακόμα κι αν είστε προσεκτικοί και συνεχώς σε επαγρύπνηση ώστε να μην αγγίξετε το πρόσωπό σας ή το τηλέφωνό σας με τα γάντια, η απρόσεκτη αφαίρεση και απόρριψή τους θα μπορούσε να κάνει τα γάντια εστία μόλυνσης.

Για παράδειγμα, το 2003 Καναδοί ερευνητές εκτέθηκαν στον SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) επειδή αφαίρεσαν με λάθος τρόπο τον εξοπλισμό προστασίας τους.

Περιπτώσεις όπως αυτές είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο τα γάντια συχνά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, επισημαίνει η Ρόμπερτς.

«Το να φοράς γάντια για να πας στο μανάβικο ή στο παντοπωλείο δεν σε προστατεύει από τον κορονοϊό», συνεχίζει η Ρόμπερτς. «Αντίθετα, δημιουργείς ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα με την απρόσεκτη αφαίρεση και απόρριψή τους».

«Ο μέσος άνθρωπος δεν είναι εξοικειωμένος με την ασφαλή αφαίρεση των γαντιών ή των άλλων προστατευτικών μέσων», λέει ο Niket Sonpal, επίκουρος κλινικός καθηγητής στο Touro College of Osteopathic Medicine της Νέας Υόρκης.

«Στην ιατρική σχολή γίνονται ειδικά μαθήματα για το πώς να φορέσουμε τα γάντια και πώς να τα αφαιρέσουμε», ανέφερε μιλώντας στη New York Post.

«Οι νοσοκόμες και οι γιατροί εκπαιδεύονται στο πώς να βγάζουν τα γάντια σωστά. Τσιμπάς το γάντι στον καρπό και το τραβάς ανάποδα προς τα έξω, μέχρι να βγει από το χέρι. Μετά πιάνεις το άλλο πάλι από τη μέσα μεριά στον καρπό και το αφαιρείς, έτσι ώστε το χέρι να μην αγγίξει ποτέ την εξωτερική πλευρά του γαντιού. Οι νοσηλευτές χρειάζονται γάντια για την θεραπεία των ασθενών, εσείς όμως δεν τα χρειάζεστε όταν πηγαίνετε για ψώνια».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, λένε οι ειδικοί, είναι ότι τα γάντια προσφέρουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους στο να γίνουν απρόσεκτοι.

Παρατηρώντας τους ανθρώπους σε ένα σούπερ-μάρκετ, λέει ο Sonpal, τους είδα να βάζουν τα γάντια στο στόμα τους ή να αγγίζουν με αυτά το πρόσωπό τους, ή τα κλειδιά τους. Οι άνθρωποι θα αγγίξουν σχεδόν τα πάντα, επειδή πιστεύουν ότι τα γάντια τους προσφέρουν προστασία, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι έτσι συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην εξάπλωση του κορονοϊού.
ν

Αυτός ο κύριος στα Walmart δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι κρατά το γάντι με το στόμα του για να διαβάσει τα μηνύματά του. Image: SNAP Viral. Πηγή: Supplied
ν

Είναι καλό πράγμα να φοράς γάντια… Image: SNAP Viral. Πηγή: Supplied
ν

Αυτός ο κύριος στο σούπερ μάρκετ τρώει στην κυριολεξία… πατατάκια με το γάντι! Image: SNAP Viral. Πηγή: Supplied
ν

Χρειάζεται κοινή λογική. Να έχετε έτοιμο έναν κατάλογο με τα είδη που θέλετε να αγοράσετε, ώστε να μην χάνετε χρόνο γυρνώντας άσκοπα μέσα στο κατάστημα. Τα ψώνια που θα κάνετε να είναι για μια εβδομάδα. Και όσο είστε μέσα στο κατάστημα, να κρατάτε απόσταση δύο μέτρων από τους άλλους.

Προτιμήστε την πληρωμή με κάρτα αντί για μετρητά. Επισκεφτείτε το κατάστημα πολύ πρωί ή αργά το βράδυ, όταν θα είναι πιο άδειο. Το πιο σημαντικό: να πλύνετε τα χέρια σας μόλις επιστρέψετε στο σπίτι. Όσον αφορά την απολύμανση των προϊόντων που αγοράσατε, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration) των ΗΠΑ λέει ότι είναι υπερβολή.
ν

ΜΕ ΣΑΠΟΥΝΙ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το καλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τον καθαρισμό των χεριών με απολυμαντικό. «Το απολυμαντικό μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα σας και να προκαλέσει ρωγμές και σπασίματα, κάτι που επιτρέπει στα μικρόβια να εισχωρήσουν στο δέρμα», λέει η Ρόμπερτς.

Όσοι επιμένουν να φορούν γάντια, πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους αμέσως μετά την αφαίρεσή τους. Το να πλύνουν όμως τα γάντια είναι μια παρωδία καθαριότητας, καθώς δεν καθαρίζουν με νερό και σαπούνι. Αντίθετα γίνονται πιο πορώδη.

Τέλος, η Ρόμπερτς αναφέρθηκε σε αυτό που και στην χώρα μας έχει μετατραπεί σε μάστιγα, δηλαδή στα πεταμένα δεξιά κι αριστερά γάντια που δημιουργούν σωρούς σκουπιδιών κι επομένως εστίες μόλυνσης.

«Το πέταγμά τους στα σκουπίδια είναι επικίνδυνο», λέει η καθηγήτρια. «Κανονικά χρειάζονται ειδικά δοχεία απορριμμάτων».
ν

 


Translate this post