Φοιτήτρια αστρονομίας ανακάλυψε 17 εξωπλανήτες

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία, Εκπαίδευση

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια φοιτήτρια αστρονομίας στον Καναδά ανακάλυψε 17 νέους εξωπλανήτες, μεταξύ αυτών έναν πιθανά κατοικήσιμο στο μέγεθος της Γης.

Η Μισέλ Κουνιμότο. Πηγή: Twitter / University of British Columbia

ν

ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ στοιχεία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA, η φοιτήτρια Μισέλ Κουνιμότο (Michelle Kunimoto) που κάνει τη διδακτορική διατριβή της στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, ανακάλυψε 17 νέους εξωπλανήτες, συμπεριλαμβανομένου ενός κόσμου περίπου στο μέγεθος Γης που βρίσκεται στην «κατοικήσιμη ζώνη» ενός άστρου. Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης αυτός μπορεί να έχει νερό σε υγρή μορφή.

«Αυτός ο πλανήτης είναι περίπου χίλια έτη φωτός μακριά, οπότε δεν θα φτάσουμε εκεί πολύ σύντομα!» δήλωσε η νεαρή ερευνήτρια. «Ωστόσο, είναι ένα συναρπαστικό εύρημα, αφού μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόνο 15 μικροί πλανήτες που βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη των άστρων γύρω από τα οποία περιφέρονται».

Για να βρει τους πλανήτες η Κουνιμότο χρησιμοποίησε τη λεγόμενη “μέθοδο διέλευσης” (transit method), μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους κυνηγιού πλανητών.

«Κάθε φορά που ένας πλανήτης περνάει μπροστά από ένα άστρο, μπλοκάρει ένα μέρος του φωτός αυτού του αστεριού, προκαλώντας μια προσωρινή μείωση της φωτεινότητας του αστέρα. Εντοπίζοντας αυτές τις διελεύσεις, μπορείτε να αρχίσετε να παίρνετε πληροφορίες για τον πλανήτη, όπως το μέγεθός του και πόσο καιρό χρειάζεται για να διαγράψει μια τροχιά γύρω από τον ήλιο του».
ν

Τα μεγέθη των 17 νέων εξωπλανητών που ανακάλυψε η Κουνιμότο σε σύγκριση με πλανήτες όπως η Γη και ο Ουρανός. Με πράσινο χρώμα (πάνω δεξιά) είναι ο εξωπλανήτης KIC-7340288 b που μπορεί να είναι κατοικήσιμος. Image: Michelle Kunimoto
ν

Η Μισέλ Κουνιμότο με τον αστροφυσικό Τζέιμι Μάθιους (Jaymie Matthews), καθηγητή στο UBC του Καναδά. Πηγή: Twitter / University of British Columbia
ν

Ο πλανήτης που μοιάζει με τη Γη είναι περίπου 1,5 φορά μεγαλύτερος από τον δικό μας πλανήτη και η τροχιά του είναι απλώς λίγο μεγαλύτερη από αυτή του δικού μας Ερμή. Το έτος του είναι 142,5 γήινες μέρες. Όμως δέχεται μόνο το ένα τρίτο του φωτός που δέχεται ο Ερμής από τον Ήλιο, έτσι έχει συνθήκες που μοιάζουν με αυτές της Γης. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος.

Η νεαρή φοιτήτρια και ο επιβλέπων καθηγητής (supervisor) Τζέιμι Μάθιους είναι ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψη και σκοπεύουν να βρουν περισσότερους πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη των άστρων.

«Υπάρχουν πολλοί πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη», λέει ο Τζέιμι Μάθιους. «Και σκοπεύουμε να τους ανακαλύψουμε».

Η σχετική μελέτη με τους νέους εξωπλανήτες δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Astronomical Journal.
ν

Earth-Sized Planet Found in Star’s Habitable Zone, Only 100 Light-Years Away | VideoFromSpace
ν

ν

 


Translate this post