Έφυγε ο θρυλικός ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας σε ηλικία 103 ετών (vid)

Κατηγορία Πρόσωπα, Τέχνες

ΠΡΟΣΩΠΑ/ΤΕΧΝΕΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 103 ετών ο θρύλος του Χόλυγουντ Κερκ Ντάγκλας, που άφησε εποχή με τις ερμηνείες του στον κινηματογράφο.

Ο Κερκ Ντάγκλας, εδώ σε φωτογραφία του 1955, εκπροσωπεί την χρυσή εποχή του αμερικανικού κινηματογράφου. Image: Supplied

ν

Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ αμερικανός ηθοποιός γεννήθηκε στο Άμστερνταμ της Νέας Υόρκης στις 9 Δεκεμβρίου 1916 από Ρωσοεβραίους γονείς. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ισούρ Ντανιέλοβιτς. Σπούδασε στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών και ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, παραγωγός ταινιών και συγγραφέας. Αποτελεί έναν από τους αστέρες της Χρυσής Εποχής του Χόλυγουντ.

Πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου 2020 στο Μπέβερλι Χιλς σε ηλικία 103 ετών.

Ο γιος του, Μάικλ Ντάγκλας, έκανε την εξής δήλωση: «Με ανείπωτη θλίψη οι αδελφοί μου και εγώ σας ανακοινώνουμε ότι ο Κερκ Ντάγκλας έφυγε σήμερα από κοντά μας.

»Για τον κόσμο, ήταν ένας θρύλος, ένας ηθοποιός από τη χρυσή εποχή του κινηματογράφου … αλλά για μένα και τους αδελφούς μου Τζόελ και Πήτερ ήταν απλά ο μπαμπάς.

»Επιτρέψτε μου να τελειώσω με τα λόγια που του είπα στα τελευταία γενέθλιά του και τα οποία θα μείνουν για πάντα αληθινά. “Μπαμπά, σ’ αγαπώ πάρα πολύ και είμαι υπερήφανος που είμαι γιος σου”».

Υπήρξε παραγωγικός ως ηθοποιός συμμετέχοντας σε περισσότερες από 90 ταινίες από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 2000. Προτάθηκε τρεις φορές για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου, αλλά δεν κέρδισε ποτέ το αγαλματίδιο.
ν

Ο Κερκ Ντάγκλας σε μεγάλη ηλικία με τον γιο του, επίσης ηθοποιό, Μάικλ Ντάγκλας. Image: Supplied
ν

Το 1996 η ακαδημία τον βράβευσε με Τιμητικό Όσκαρ για τη συνολική συνεισφορά του στην 7η τέχνη. Τον Ιανουάριο του 1981 έλαβε από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ το Μετάλλιο της Ελευθερίας. Για τη συμβολή του στη βιομηχανία κινηματογράφου, ο Ντάγκλας έχει ένα αστέρι στο νούμερο 6263 της Λεωφόρου της Δόξας του Χόλυγουντ.

Το 1964, ο Κερκ Ντάγκλας περιόδευσε σε ελληνικά χωριά ως πρεσβευτής καλής θελήσεως. Απεσταλμένος του Σχεδίου Μαθητικών Συσσιτίων επισκέφτηκε σχολεία, μίλησε και για τη δική του παιδική ηλικία, τονίζοντας ότι και εκείνος έπαιρνε σχολικό συσσίτιο, αλλά και για «το χρέος της ανθρωπότητας στον ελληνικό πολιτισμό». Οι δημοσιογράφοι τον βρήκαν προσηνή και ευφυή. Στην Αθήνα συνομίλησε με τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο, έδωσε διαλέξεις, φωτογραφήθηκε με τη γυναίκα του στην Ακρόπολη και αποχώρησε ύστερα από ολιγοήμερη παραμονή.

Ο Κερκ Ντάγκλας πρωταγωνίστησε το 1960 στην ιστορική ταινία “Σπάρτακος” σε σκηνοθεσία Στάνλεϋ Κιούμπρικ, και συμπρωταγωνιστές τους Λόρενς Ολίβιε, Τζιν Σίμονς, Τσαρλς Λότον και Πήτερ Ουστίνοφ. Η ταινία κέρδισε τέσσερα Όσκαρ και ήταν τόσο δημοφιλής που η πιο εμβληματική σκηνή της «Εγώ είμαι ο Σπάρτακος» μπήκε στο λεξικό της ποπ κουλτούρας.
ν

I’m Spartacus – Spartacus (8/10) Movie CLIP (1960) HD | Movieclips
ν

ν

 


Translate this post