Ισχυρός σεισμός έπληξε την Αλβανία – Ένας νεκρός, δεκάδες τραυματίες και αγνοούμενοι (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Ενημ. 8:23

Youmagazine Newsroom

 

Τουλάχιστον ένας νεκρός από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την Αλβανία. Κατέρρευσαν κτίρια με δεκάδες τραυματίες και αγνοούμενους.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2019, ένας άλλος σεισμός 5,6 Ρίχτερ χτύπησε την Αλβανία, προκαλώντας πολλές ζημιές. Τότε υπήρξαν 70 τραυματίες. Το επίκεντρο βρισκόταν κοντά στο Δυρράχιο, το κυριότερο λιμάνι της Αλβανίας. Πηγή: YouTube

ν

Ο ΙΣΧΥΡΟΣ σεισμός των 6,4 Ρίχτερ έγινε στις 03:53 τοπική ώρα (04:53 ώρα Ελλάδας) με το επίκεντρό του να εντοπίζεται κοντά στο Δυρράχιο. Πρόκειται για τη δεύτερη ισχυρή δόνηση μέσα σε περίπου ένα δίμηνο, η οποία κατατρομοκράτησε χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους, ορισμένοι με βρέφη στα χέρια.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, καθώς μέσα στον πανικό πηδώντας από κτίριο, ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας.

Πρόκειται για έναν άνδρα περίπου πενήντα ετών που πήδησε από το σπίτι του κάτω στην Κούρμπιν, διευκρίνισε το υπουργείο.

Η σεισμική δόνηση προκάλεσε την κατάρρευση τουλάχιστον ενός τριώροφου κτιρίου στο Δυρράχιο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2019, ένας άλλος σεισμός 5,6 Ρίχτερ χτύπησε την Αλβανία, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Τότε υπήρξαν 70 τραυματίες. Το επίκεντρο βρισκόταν πάλι κοντά στο Δυρράχιο, το κυριότερο λιμάνι της Αλβανίας. Ο σεισμός αυτός ήταν ο μεγαλύτερος εδώ και 30 χρόνια.

Ο τωρινός σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια, ενώ βυθίστηκαν στο σκοτάδι πολλές περιοχές. Τουλάχιστον 50 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.
ν


ν


ν

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ενώ το εστιακό βάθος ήταν μικρό, μόλις 10 χιλιόμετρα.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ένα κτίριο να έχει καταρρεύσει στο Δυρράχιο, 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική. Άλλα καταγράφουν μεγάλες ρωγμές και ζημιές σε κτίρια και δραματικές σκηνές από διασώσεις ανθρώπων, ακόμα και μικρών παιδιών, από τα συντρίμμια.
ν

Εικόνα από τον σημερινό σεισμό στο Δυρράχιο. Οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι κοιμήθηκαν σε αυτοκίνητα, μακριά από μέρη όπου υπάρχουν κτίρια. Πηγή: Twitter
ν

Η αλβανική τηλεόραση κατέγραψε δραματικές σκηνές από διασώσεις ανθρώπων, ακόμα και μικρών παιδιών, από τα συντρίμμια. Πηγή: Twitter
ν


ν

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι πιο εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια έχουν καταγραφεί στο Δυρράχιο και πρόσθεσαν πως πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Τιράνων.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Αλβανίας Ogerta Manastirliu, υπάρχουν τουλάχιστον 50 τραυματίες που έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία. «Είμαστε σε επιφυλακή και στο πλευρό των ιατρικών ομάδων στα νοσοκομεία», δήλωσε η υπουργός.

Ακόμη ένας ισχυρός μετασεισμός ταρακούνησε πριν από λίγο κτίρια στα Τίρανα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
ν

Magnitude 5.6 Earthquake – Albania – Sept. 21, 2019 | Disaster Compilations
ν

ν

 


Translate this post