Ο περίτεχνος χορός των δορυφόρων του Ποσειδώνα (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα φεγγάρι του Ποσειδώνα κάνει απίστευτους ελιγμούς για να αποφύγει τη σύγκρουση με έναν άλλον δορυφόρο του πλανήτη.

Ο περίτεχνος χορός των δορυφόρων του Ποσειδώνα. Image: NASA Jet Propulsion Laboratory. Πηγή: YouTube

ν

Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ είναι ο όγδοος, κατά σειρά απόστασης από τον Ήλιο, πλανήτης του ηλιακού συστήματος, και πέμπτος από τη Γη. Δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι, ενώ αν παρατηρηθεί με ισχυρό τηλεσκόπιο μοιάζει με γαλαζοπράσινο δίσκο.

Ο Ποσειδώνας έχει παρόμοια σύνθεση με τον Ουρανό, ενώ και οι δύο έχουν συνθέσεις που διαφέρουν από εκείνες των μεγαλύτερων γιγάντων αερίων, Δία και Κρόνου. Το εσωτερικό του Ποσειδώνα, όπως και του Ουρανού, αποτελείται κυρίως από πάγο και βράχους.

Σε αντίθεση όμως με τη σχετικά ήρεμη ατμόσφαιρα του Ουρανού, η ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα είναι αξιοσημείωτη για τα ενεργά και ορατά καιρικά φαινόμενα της. Όταν ο “Βόγιατζερ 2” προσέγγισε τον Ποσειδώνα, για παράδειγμα, στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη υπήρχε μία μεγάλη σκοτεινή κηλίδα, συγκρίσιμη με τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα στο Δία. Αυτές οι καιρικές συνθήκες καθοδηγούνται από τους ισχυρότερους συνεχείς ανέμους κάθε πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα, καθώς καταγράφονται ταχύτητες ανέμου τόσο υψηλές όσο 2.100 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Στον Ποσειδώνα παρατηρήθηκαν πέντε δακτύλιοι, ανάλογοι με του Ουρανού και του Κρόνου, οι οποίοι είναι αρκετά λεπτοί και αμυδροί.

Ο Ποσειδώνας έχει 14 γνωστούς δορυφόρους, εκ των οποίων τον κατά πολύ μεγαλύτερο από τους υπόλοιπους Τρίτωνα, που αποτελεί το 99,5% μάζας των δορυφόρων του Ποσειδώνα και είναι ο μόνος με σφαιρικό σχήμα, και ανακαλύφθηκε μόλις 17 μέρες μετά τον Ποσειδώνα. Επίσης, ο Τρίτωνας είναι ο μόνος μεγάλος δορυφόρος που περιστρέφεται ανάδρομα, υποδεικνύοντας ότι πιθανόν ήταν ένας πλανήτης νάνος της ζώνης του Κάιπερ που αιχμαλωτίστηκε από τη βαρύτητα του Ποσειδώνα.

Τα ονόματα των δορυφόρων είναι τα εξής: Ναϊάδα, Θάλασσα, Δέσποινα, Γαλάτεια, Λάρισσα, Πρωτέας, Τρίτωνας, Νηρηίδα, Αλιμήδη, Σαώ, Λαομέδεια, Ψαμάθη, Νησώ και Ιππόκαμπος.
ν

Ο Τρίτωνας ανακαλύφθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1846 από τον Ουίλιαμ Λάσελ. Είναι ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Ποσειδώνα και ο έβδομος, κατά σειρά μεγέθους, δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Η θέση και τα μεγέθη των πλανητών. Image: News Media
ν

Στον μακρινό και παγωμένο αυτόν πλανήτη που φέρει το όνομα του Θεού του Κόσμου, ένας από τους δορυφόρους του, η Ναϊάδα, εκτελεί περίτεχνους ελιγμούς προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση με έναν άλλον δορυφόρο του πλανήτη, τη Θάλασσα.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια «χορογραφία αποφυγής», όπως την ονόμασαν οι αστρονόμοι, που γνώριζαν ότι διαθέτει την πιο εκκεντρική τροχιά σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα, αλλά δεν περίμεναν κάτι τέτοιο.

Σε αντίθεση με τη Σελήνη, η οποία απλά περιστρέφεται γύρω από τη Γη, η Ναϊάδα εμφανίζεται να κάνει ζιγκ-ζαγκ, τόσο τέλεια χρονομετρημένο, που γλιτώνει τη σύγκρουση στο… παρά τρίχα με τον γειτονικό της δορυφόρο, τη Θάλασσα. Η μεταξύ τους απόσταση είναι μόλις 1.850 χιλιόμετρα, ενώ οι δύο δορυφόροι έχουν πλάτος μόνο 100 χιλιόμετρα.

«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι “χορού” στο σύμπαν, αλλά δεν έχουμε δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο», δήλωσε η Μαρίνα Μπρότσοβιτς, ερευνητής στο εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory.

Η Μπρόζοβιτς, μάλιστα, σημείωσε ότι η Ναϊάδα πιθανότατα απέκτησε την ασυνήθιστη τροχιά της από μια προηγούμενη «αλληλεπίδραση» με ένα από τα άλλα φεγγάρια του Ποσειδώνα, με αποτέλεσμα διαρκώς να «χορεύει» από τότε γύρω από τη Θάλασσα.
ν

Neptune Moon Dance (animation) | NASA Jet Propulsion Laboratory
ν

ν

 


Translate this post