Το ΔΝΤ προλέγει το (φτωχό) μέλλον της Ελλάδας

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Σκληρά μέτρα ζητά το ΔΝΤ με μείωση του αφορολόγητου και περικοπή των συντάξεων, ενώ για τα επόμενα χρόνια «βλέπει» φτώχεια και μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

ν

ΣΤΟ επίκεντρο του ΔΝΤ για ακόμη μια φορά η Ελλάδα εν όψει της χειμερινής έκθεσής του, με τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου να αναφέρεται στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, όπου κατά την εκτίμησή του σημειώθηκε οπισθοχώρηση σε συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις με χαρακτηριστικότερες τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, την μερική έστω αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και την καταβολή του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος υπό μορφή 13ης σύνταξης.

Συστάσεις: Το ΔΝΤ δεν μεταβάλλει τη δέσμη συστάσεων προς την ελληνική κυβέρνηση και μέσω του άρθρου 4 της έκθεσης, προσχέδιο της οποίας έχει ήδη στείλει σε κυβερνητικά στελέχη, επιμένει στην ανάγκη συνέχισης της υπερφορολόγησης του ελληνικού λαού, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τη μείωση του αφορολόγητου, κατάργηση της μονιμότητας της 13ης σύνταξης και περικοπή των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις.

Το Ταμείο επικρίνει επίσης μέτρα όπως η προστασία των στεγαστικών δανείων και οι ρυθμίσεις των οφειλών σε ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύουν την «κουλτούρα των πληρωμών» και πρέπει να εγκαταλειφθούν. Όσον αφορά τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σημειώνει ότι είναι η ένατη στη σειρά.

Εκτιμήσεις για το μέλλον: Φτώχεια προβλέπει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα επόμενα χρόνια και μακροπρόθεσμα ρυθμό ανάπτυξης 0,9%.

Συγκεκριμένα, λέει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα στην αποπληρωμή του χρέους και στην κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών έως το 2032, καθώς μέχρι τότε οι Έλληνες αντέχουν να πληρώνουν. Στη συνέχεια, όλα θα εξαρτηθούν από τα επιτόκια και τον ρυθμό ανάπτυξης, τον οποίο το Ταμείο βλέπει στο 0,9%.

Η έκθεση υποδέχεται θετικά καταρχάς τη νέα κυβέρνηση επικροτώντας την πολιτική της στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν είναι πολύ αισιόδοξη για τις αναπτυξιακές προοπτικές. Εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί το 2020 στο 2,2% και φέτος στο 2%, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία». Στα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη θα κινείται σε χαμηλούς ή αρνητικούς ρυθμούς.

Πληθωρισμός: Ο πληθωρισμός από 0,6% εφέτος, θα ανέλθει το 2024 στο 1,8%, στο ίδιο δηλαδή επίπεδο με το μέσο επίπεδο της ευρωζώνης.

Ανεργία: Αποκλιμάκωση της ανεργίας βλέπει το Ταμείο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Συγκεκριμένα, εκτιμά πως η ανεργία από 19,3% το 2018, θα πέσει εφέτος στο 17,8% και το 2020 στο 16,8%.

Ελλείμματα: Το ΔΝΤ εκτιμά πως από 3,5% του ΑΕΠ το 2018, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 3% εφέτος, ενώ για το 2020 προβλέπει αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο 3,3% του ΑΕΠ. Για το 2024 το ΔΝΤ εκτιμά πως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας θα είναι ελλειμματικό κατά 4,5%, δηλαδή προβλέπει επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.
ν

 


Translate this post