“Living on One Dollar”: Μια ταινία που πρέπει να δουν όλοι οι νέοι (vid)

Κατηγορία MAGAZINE, Κοινωνία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μπορείτε να ζήσετε με ένα δολάριο τη μέρα; Μάλλον όχι. Κι όμως με τόσα ζουν ένα δισεκατομμύριο εκατό εκατομμύρια συνάνθρωποί μας.

Ο Κρις Τεμπλ και ο Ζακ Ινγκράσι πήγαν να ζήσουν στη Γουατεμάλα για δύο μήνες, ξοδεύοντας ένα μόνο δολάριο τη μέρα, όπως και οι ντόπιοι. Πηγή: Youtube

ν

ΔΥΟ απόφοιτοι πανεπιστημίου, οι Κρις Τεμπλ και Ζακ Ινγκράσι, μαθαίνοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι στον πλανήτη που ζουν με ένα δολάριο τη μέρα, αποφάσισαν να κάνουν το ίδιο, ζώντας με αυτά τα χρήματα για δύο μήνες.

Συνοδευόμενοι από δύο άλλους φίλους τους, τον Σον Λέναρντ και τον Ράιαν Κριστόφερσεν, πήγαν σε ένα απομονωμένο χωριό της Γουατεμάλας, ονόματι Πένια Μπλάνκα (Λευκός Βράχος), του οποίου οι κάτοικοι –ολόκληρες οικογένειες με παιδιά– ζουν με ένα δολάριο τη μέρα, όταν μάλιστα το έσχατο όριο εξαθλίωσης ενός ανθρώπου είναι σχεδόν το διπλάσιο ‒ $1,90 τη μέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το 2017 υπήρχαν 1 δισ. 100 εκατομμύρια άνθρωποι (το 15%-20% του παγκόσμιου πληθυσμού) που ζούσαν με $1 τη μέρα.

Να σημειωθεί ότι το όριο φτώχειας στην Ελλάδα είναι 12,5 ευρώ τη μέρα (13,7 δολάρια).

Οι τέσσερις νέοι πήγαν το 2010 στην Πένια Μπλάνκα με δύο κάμερες, ελάχιστες αποσκευές, και το ποσό των δολαρίων που θα τους επέτρεπε να ζήσουν για οκτώ εβδομάδες ξοδεύοντας μόνο ένα δολάριο τη μέρα.

Το πώς έζησαν αυτούς τους δύο μήνες, παλεύοντας με τον υποσιτισμό, τις ασθένειες, τα τροπικά ζωύφια και παράσιτα, και το τι έκαναν για να επιζήσουν, το κατέγραψαν σε ένα καθηλωτικό ντοκιμαντέρ 56 λεπτών, που αποτυπώνει τι σημαίνει να ζει κάποιος στην απόλυτη φτώχεια.
v

Living on One Dollar Official Trailer #2 | Optimist
v


v

Απορείς με το πόσο ζεστοί, καλοσυνάτοι και φιλόξενοι είναι οι κάτοικοι του Πένια Μπλάνκα, παρ’ όλο που ζουν καρτερικά, σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δίχως καθαρό νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα.

Και σκέπτεσαι, άθελά σου, πόσο αχόρταγοι, άπληστοι και σκληρόψυχοι είναι οι έχοντες και κατέχοντες του πλανήτη, που ενώ έχουν τα πάντα, χρήματα που φτάνουν για δέκα, είκοσι ή τριάντα ζωές, εντούτοις γκρινιάζουν που δεν έχουν περισσότερα – τόσο άσβεστη η δίψα τους, τόσο αβυσσαλέο το μαύρο κενό που έχουν στη θέση της ψυχής.

Γυρίζοντας στη χώρα τους οι τέσσερις νέοι θα συγκεντρώσουν χρήματα και θα χτίσουν ένα καινούριο σχολείο για τα παιδιά του χωριού.

Το ντοκιμαντέρ “Living on One Dollar”, που πήρε το βραβείο “Best Documentary” στο Διεθνές Φεστιβάλ της Σονόμα, μπορείτε να το βρείτε στο  Netflix, ή στο Vimeo On Demand με 3,53 ευρώ, ή να κατεβάσετε το σχετικό torrent ενσωματώνοντας τους ελληνικούς υπότιτλους.

Το ντοκιμαντέρ πρέπει να το δει όλη η οικογένεια, οι γονείς και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά που μεγαλώνουν έχοντας μια ωραιοποιημένη εικόνα της κοινωνίας και πλήρη άγνοια των πραγματικών συνθηκών που ισχύουν στον πλανήτη.

Και μην αμελήσετε, εφόσον μπορείτε, να προσφέρετε τον οβολό σας στο ίδρυμα Optimist.co που έχουν συστήσει οι νεαροί φίλοι για τα παιδιά του χωριού.
ν

Look at the change YOU created in Peña Banca! | Optimist
ν

ν

 


Translate this post