Το τσουνάμι από έναν αστεροειδή μπορεί να εξαλείψει τις δυτικές ΗΠΑ

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Αν ένας αστεροειδής πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό, οι δυτικές ακτές των ΗΠΑ θα εξαλειφθούν από τον χάρτη, προειδοποιεί ένας αστροφυσικός.

Το τσουνάμι από την πτώση ενός μετεωρίτη στον Ειρηνικό θα εξαλείψει ολόκληρη τη δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής. Image: CC0 Public Domain

ν

ΑΥΤΕΣ τις μέρες, και συγκεκριμένα το Σάββατο 10 Αυγούστου, θα περάσει κοντά από τη Γη ένας αστεροειδής στο μέγεθος του Empire State Building (381 μ.). Πρόκειται για τον 2006 QQ23 που θα περάσει με ταχύτητα 16.000 χλμ./ώρα σε απόσταση 7,3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Ο αστεροειδής έχει χαρακτηριστεί από τη NASA ως «πιθανώς επικίνδυνος», αλλά δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Είναι ένα από τα πολλά αστρικά σώματα που επισκέπτονται συχνά τη Γη, κάνοντας βόλτες στη γειτονιά της. Ο 2006 QQ23 μας είχε επισκεφθεί και στο παρελθόν, το 2001, και θα μας επισκεφτεί ξανά στις 15 Φεβρουαρίου 2022.

Παρά το μέγεθός του, είναι ένας ακίνδυνος αστεροειδής γιατί θα περάσει μακριά από τη Γη. Όπως λένε οι επιστήμονες της NASA, «οι πιο επικίνδυνοι είναι αυτοί τους οποίους δεν γνωρίζουμε».
ν

Σύγκριση του αστεροειδή 2006 QQ23 που θα μας επισκεφτεί αυτές τις μέρες με διάσημα κτίρια της Γης. Πηγή: YouTube
ν

Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ

Ένας από τους πιο επικίνδυνους για τη ζωή στη Γη είναι ο αστεροειδής με αριθμό κατάταξης 99942, τον οποίο οι επιστήμονες που τον ανακάλυψαν του έδωσαν το δυσοίωνο όνομα Άποφις.

Στην αιγυπτιακή μυθολογία, ο Άποφις ή Απέπ είναι ένα γιγαντιαίο φίδι που κυνηγά τον Ήλιο για να βυθίσει τον κόσμο στο σκοτάδι και το χάος. Μια παράσταση του 4000 π.Χ. που βρέθηκε κοντά στο σημερινό Κάιρο απεικονίζει τον Άποφι σαν θαλάσσιο ερπετό με κεφάλι από πυρόλιθο να κυνηγά ένα μεγάλο σκάφος με κωπηλάτες που προσπαθούν να διαφύγουν (ηλιακή βάρκα του Ρα).

Ο Άποφις κάνει κύκλους γύρω από τη Γη και κάθε φορά οι κύκλοι αυτοί στενεύουν. Το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι η τροχιά του είναι αβέβαιη και μόνο κατά προσέγγιση μπορεί να υπολογιστεί.

Η επικινδυνότητά του οφείλεται στο ότι η περίοδος περιφοράς του γύρω από τον Ήλιο είναι περίπου 324 ημέρες, πολύ κοντά δηλαδή στην αντίστοιχη περίοδο της Γης η οποία είναι περίπου 365 ημέρες. Αυτό έχει σαν συνέπεια να διέρχεται σε μικρή απόσταση από την τροχιά της Γης περίπου δύο φορές το χρόνο. Η διάμετρός του υπολογίζεται στα 370 μέτρα, ενώ το βάρος του ανέρχεται στους 46.000.000 τόνους.
ν

 

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Άποφι, του αστεροειδή που κάνει βόλτες στη γειτονιά της Γης. Image: CC0 Public Domain
ν

Ο Άποφις έγινε αντιληπτός για πρώτη φορά το 2004 και από τότε συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των αστρονόμων καθώς οι ενδείξεις οδηγούν σε αυξημένη πιθανότητα σύγκρουσής του με τη Γη.

Μετά το 2004 πέρασε κοντά από τη Γη το 2013 και θα περάσει ξανά στις 6 Μαρτίου 2021. Στις 12 Απριλίου 2029 ο Άποφις θα βρεθεί τόσο κοντά στη Γη που θα είναι ορατός με γυμνό μάτι. Το ίδιο θα συμβεί το 2036 και ξανά το 2068. Ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες φοβούνται ότι το πέρασμά του στις 13 Απριλίου 2036 θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για τη ζωή στη Γη.

Ένας από αυτούς τους επιστήμονες είναι ο Αμερικανός αστροφυσικός Νιλ ΝτεΓκρας Τάισον, διευθυντής στο Πλανητάριο Χέιντεν που βρίσκεται στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη.

Σε μια διάλεξή του το 2008 αποκάλυψε τους κινδύνους που υπάρχουν για τις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.
ν

Neil DeGrasse Tyson – Death By Giant Meteor
ν


ν

Συγκεκριμένα ο Τάισον φοβάται πως αν ο Άποφις περάσει μέσα από μια ζώνη 965 χιλιομέτρων, που αποκαλείται «κλειδαρότρυπα» της Γης, τότε ο αστεροειδής θα χτυπήσει τη Γη 13 χρόνια αργότερα.

Μεταγενέστεροι υπολογισμοί περιόρισαν το πλάτος της «κλειδαρότρυπας» στα 500 μέτρα, οπότε δεν υπάρχει πολύς χώρος για να περάσει ο Άποφις.
ν

ΜΟΛΙΣ ΠΕΝΗΝΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ

Σε περίπτωση πάντως που ο αστεροειδής περάσει μέσα από την «κλειδαρότρυπα», θα πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό, δυτικά της Σάντα Μόνικα, ένα δημοφιλές παραθαλάσσιο προάστιο του Λος Άντζελες, δημιουργώντας μια «τρύπα» τεσσάρων χιλιομέτρων.

Αυτό σημαίνει ότι θα προκληθεί τσουνάμι με κύματα που θα φτάνουν σε ύψος τα 15 μέτρα. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας του αστεροειδή (37.600 χλμ./ώρα), το χρονικό διάστημα από την πτώση του στον ωκεανό έως το τσουνάμι δεν θα ξεπεράσει τα 50 δευτερόλεπτα!

Όπως δήλωσε ο δρ Τάισον, το τι θα συμβεί θα το ξέρουμε στις 12 Απριλίου 2029. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 60 εκατομμύρια Αμερικανών θα έχουν μόλις επτά χρόνια (έως το 2036) για να μετακινηθούν και να βρουν σπίτια στην ενδοχώρα.

Το τσουνάμι θα σαρώσει όλες τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, εξαφανίζοντάς τες από τον χάρτη.
ν

NASA Warning! Devastating’Empire State Building’ Sized Asteroid to Skim Close To Earth Next 2 Weeks!
ν


ν

Η NASA λέει ότι οι πιθανότητες σύγκρουσης του Άποφι με τη Γη το 2036 είναι μόλις 1 στις 45.000.

Ρώσοι ερευνητές από το Τμήμα Ουράνιας Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης αποκλείουν την πιθανότητα ο 370 μέτρων αστεροειδής να χτυπήσει τη Γη το 2036, δεν αποκλείουν όμως μια σύγκρουση το 2068. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, ο αστεροειδής θα πρέπει να περάσει μέσα από το «μάτι» μιας κοσμικής βελόνας, το πλάτος της οποίας δεν ξεπερνά τα δύο μέτρα, κατά τη διάρκεια της προσέγγισής του στη Γη το 2029.

Οι πιθανότητες πάντως να συμβεί κάτι τέτοιο είναι 1 στις 150.000.

Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχει έστω και αυτή η μια πιθανότητα…
ν

 


Translate this post