Σιλούρια Υπόθεση: Υπήρξε άλλος πολιτισμός πριν τον ανθρώπινο; (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαία Μυστήρια

ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Από τον Νίκο Κατσινόπουλο

 

Αναζητούμε τεχνολογικά εξελιγμένους πολιτισμούς σε άλλους πλανήτες, αλλά δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε κάποιος στη Γη πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Υπήρξε κάποιος τεχνολογικός πολιτισμός εκατομμύρια χρόνια πριν τον ανθρώπινο; Image: Supplied

ν

ΚΑΠΟΥ έξω στο διάστημα, θα πρέπει να υπάρχουν χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, πλανήτες που φιλοξενούν ζωή. Σε κάποιους από αυτούς θα πρέπει να έχουν αναπτυχθεί πολιτισμοί κατώτεροι, εφάμιλλοι ή πολύ ανώτεροι από αυτόν που έχουν αναπτύξει οι άνθρωποι στη Γη.

Δεν πρόκειται για θεωρία, αλλά για μια πεποίθηση που αποτελεί κοινό επιστημονικό τόπο.

Ωστόσο, ο μόνος πλανήτης που γνωρίζουμε ότι φιλοξενεί ζωή, και μάλιστα εξελιγμένες μορφές της, είναι η Γη. Και το μόνο είδος που πιστεύουμε ότι έχει αναπτύξει προηγμένη τεχνολογία στον πλανήτη είναι ο άνθρωπος.

Η πρώτη πρόταση είναι αξίωμα. Η δεύτερη όμως… μάλλον είναι μια «άποψη» που κανένας δεν έχει μπει στον κόπο να εξετάσει με επιστημονικά κριτήρια.
ν

Η ΣΙΛΟΥΡΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ

Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι είμαστε το πρώτο και το μοναδικό είδος που ανέπτυξε τεχνολογία στη Γη;

Αυτό είναι το ερώτημα διατυπώνουν δύο Αμερικανοί επιστήμονες, ο Γκέιβιν Σμιτ (Gavin Schmidt) του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκοντάρντ της NASA και ο Άνταμ Φρανκ (Adam Frank) από το τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, σε μια κριτική μελέτη τους, η οποία τιτλοφορείται “Η Σιλούρια Υπόθεση: Είναι δυνατόν να ανιχνεύσουμε έναν βιομηχανικό πολιτισμό στο γεωλογικό αρχείο;” (The Silurian Hypothesis: Would it be possible to detect an industrial civilization in the geological record?).

«Έχουμε δημιουργήσει μια βιομηχανική κοινωνία μόλις τα τελευταία 300 χρόνια», επισημαίνει ο δρ Φρανκ. «Πολύπλοκη ζωή, όμως, έχει αναπτυχθεί στην ξηρά πριν από σχεδόν 400 εκατομμύρια χρόνια».

«Εάν οι άνθρωποι εξαφανιστούν», συνεχίζει ο Φρανκ, «οποιοσδήποτε άλλος πολιτισμός εμφανιστεί στον πλανήτη, μετά από λίγα εκατομμύρια χρόνια, θα δυσκολευτεί να ανακαλύψει τα ίχνη του σημερινού, ανθρώπινου πολιτισμού».

Αντιστρέφοντας αυτή τη διαπίστωση, ο Φρανκ επισημαίνει ότι «εάν κάποιος πολιτισμός υπήρξε στη Γη πριν από εκατομμύρια χρόνια, είναι πολύ δύσκολο από εμάς να βρούμε τα ίχνη του».
ν

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΤΩΝ

Ο καλύτερος τρόπος για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ενός βιομηχανικού πολιτισμού πριν εκατομμύρια χρόνια, είναι σίγουρα η εύρεση αντικειμένων που ανήκουν σε αυτόν. Ο δρ Φρανκ όμως, πιστεύει ότι είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Οι πόλεις μας καλύπτουν λιγότερο από το ένα τοις εκατό της επιφάνειας του πλανήτη» επισημαίνει. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι μια παρόμοια αναλογία είχε υπάρξει και πριν εκατομμύρια χρόνια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν εκείνες οι πόλεις από τους σύγχρονους παλαιοντολόγους. Το πράγμα γίνεται δυσκολότερο, αν αναλογιστούμε και τις γεωλογικές μεταβολές που έχουν επέλθει στη διάρκεια των τελευταίων εκατομμυρίων χρόνων.
ν

Η Σιλούρια Υπόθεση θέτει το ερώτημα αν οι άνθρωποι είναι οι πρώτοι κάτοικοι της Γης. Image: Supplied
ν

Αφού είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσουμε πόλεις κάποιου τέτοιου πολιτισμού, ας μην μιλήσουμε για μικρότερα τεχνουργήματα.

Ακόμη και η αναζήτηση απολιθωμένων οστών των δημιουργών ενός βιομηχανικού πολιτισμού πριν εκατομμύρια χρόνια είναι χαμένη υπόθεση. Σκεφθείτε μόνο ότι δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε απολιθωμένα οστά του σύγχρονου ανθρώπινου είδους που βρίσκεται στην επιφάνεια του πλανήτη τα τελευταία 100 χιλιάδες χρόνια περίπου.

Με βάση τις αδυναμίες που παρουσιάζουν οι παραπάνω μέθοδοι ανίχνευσης ενός βιομηχανικού πολιτισμού του παρελθόντος, οι δρ Φρανκ και δρ Σμιτ προτείνουν να εστιαστούμε στα αποτυπώματα που μπορεί να αφήσει ο δικός μας πολιτισμός στο γεωλογικό αρχείο, οι οποίες θα είναι εφικτό να αναγνωστούν ακόμη και μετά την πάροδο εκατομμυρίων χρόνων.

Η ανάπτυξη ενός βιομηχανικού πολιτισμού, όπως επισημαίνουν οι δύο επιστήμονες, συνεπάγεται ταχύτατες, βίαιες αλλαγές στο περιβάλλον, αλλά και εκτεταμένες εξαφανίσεις ζωικών ειδών.

Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις αποτυπωμένες στο γεωλογικό αρχείο των τελευταίων 380 εκατομμυρίων ετών, τις οποίες εξέτασαν με προσοχή οι δύο επιστήμονες. Σε καμία όμως, όπως αναφέρουν, δεν βρήκαν ξεκάθαρα στοιχεία που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι προκλήθηκαν από κάποιον βιομηχανικό πολιτισμό.

Ωστόσο, δεν είχαν επαρκή στοιχεία από μια άλλη παράμετρο που θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη ενός τέτοιου πολιτισμού πριν εκατομμύρια χρόνια. Και αυτά δεν είναι άλλα από τα χημικά ίχνη που προέρχονται από τη βιομηχανία.

Χαρακτηριστικά ίχνη αυτού του είδους για τον δικό μας πολιτισμό είναι τα πλαστικά προϊόντα και τα ραδιενεργά κατάλοιπα.

Απαιτούνται, λοιπόν, περισσότερες έρευνες και στοιχεία για το πώς αυτά εναποτίθενται και ανιχνεύονται στα ιζήματα των ωκεανών, όπως επισημαίνει ο δρ Φρανκ. Εάν προσδιοριστούν κάποιες σταθερές και για αυτόν τον παράγοντα, τότε ίσως καταφέρουμε να απαντήσουμε με σιγουριά στο αν είμαστε ο πρώτος και μοναδικός πολιτισμός που αναπτύχθηκε στον πλανήτη μας.
ν

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Υπάρχει όμως και άλλος τρόπος, σύμφωνα με τον αστρονόμο Τζέισον Ράιτ (Jason Wright) του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, να ανιχνευθεί η πιθανότητα ύπαρξης ενός προ-ανθρώπινου τεχνολογικού πολιτισμού στη Γη.

Εάν τα βήματα εξέλιξης του δικού μας πολιτισμού αποτελούν τυπικά αυτής της διαδικασίας σε κάθε πολιτισμό, τότε το βήμα προς το διάστημα είναι μονόδρομος.

«Θα μπορούσαμε λοιπόν, να κοιτάξουμε στη Σελήνη», επισημαίνει ο Ράιτ.

Στην επιφάνεια ή ακόμη και στο υπέδαφος κοντινών ουράνιων σωμάτων, όπως η Σελήνη ή ο Άρης, είναι πιθανόν να βρίσκονται τεχνουργήματα που να προέρχονται από κάποιον προ-ανθρώπινο πολιτισμό.
ν

Was There Intelligent Life On Earth Before Humans?
ν


ν

Και ακριβώς επειδή αυτά τα ουράνια σώματα δεν προσφέρουν ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη εξελιγμένης ζωής, ίσως τα τεχνουργήματα να έχουν καταφέρει να παραμείνουν αναγνωρίσιμα για χιλιάδες, ακόμη και εκατομμύρια χρόνια.

Σήμερα σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε πόλεις στη Σελήνη και στον Άρη. Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων απέχει μόλις λίγες δεκαετίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ένα τέτοιο εγχείρημα πιθανόν δοκίμασε και κάποιος προ ανθρώπινος πολιτισμός. Τα ίχνη τους λοιπόν, ίσως περιμένουν να τα ανακαλύψουμε στην επιφάνεια της Σελήνης ή του Άρη. Ίσως και σε άλλα ουράνια σώματα του πλανητικού συστήματός μας.

Παράτολμη και ακραία η υπόθεση του δρα Ράιτ, την οποία βέβαια εξετάζουν σοβαρά ορισμένοι συνάδελφοί του.

«Υπάρχουν πολλοί ακόμη λόγοι για να αναζητήσουμε περίεργες δομές στον Άρη, στη Σελήνη, ή ακόμη και αστεροειδείς με παράξενη μορφή και συμπεριφορά», λέει ο δρ Ράιτ.

Αυτές οι έρευνες θα αποφέρουν νέα στοιχεία σχετικά με την ιστορία και την εξέλιξη του ηλιακού συστήματός μας. Ίσως μάλιστα δώσουν την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ενεργειακές πηγές που θα βοηθήσουν στις μελλοντικές διαστημικές αποστολές.

Εάν βέβαια καταφέρουμε να εντοπίσουμε και κάποιον «μαύρο μονόλιθο» να ταξιδεύει στο διάστημα, ή καρφωμένο στην επιφάνεια κάποιου ουράνιου σώματος, ακόμη καλύτερα.
ν

The Silurian Hypothesis
ν

ν

 


Translate this post