Ανοιχτή από σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιδότηση ενοικίου

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Άνοιξε το βράδυ της Τρίτης η πολυαναμενόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιδότησης ενοικίου. Βήμα-βήμα η διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ν

ΑΝΟΙΧΤΗ είναι πλέον από σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δέχεται τις αιτήσεις επιδότησης ενοικίου.
Η πρόσβαση στην πλατφόρμα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.epidomastegasis.gr που δημιούργησε η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης – ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr).
Η είσοδος, όπως και με το επίδομα ΚΕΑ, το Κοινωνικό Μέρισμα και άλλα επιδόματα, γίνεται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet και τον αριθμό ΑΜΚΑ, ενώ, όσοι πολίτες επιθυμούν βοήθεια, μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Κοινότητας της περιοχής τους.
Τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα και οι μονογονεϊκές οικογένειες υποβάλλουν αίτηση αποκλειστικά στους Δήμους ή στα Κέντρα Κοινότητας.
«Η πλατφόρμα θα βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία, ώστε να υποδέχεται αιτήσεις ανά πάσα στιγμή», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου θα εισπράξουν αναδρομικά το επίδομα από την 1η Ιανουαρίου του 2019, εφόσον έχουν μισθωτήριο από την αντίστοιχη ημερομηνία, και για τρεις μήνες στις αρχές Απριλίου 2019.
Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι ηλεκτρονικό και να ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν σε έλεγχο με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 και στη συνέχεια θα γίνει συμψηφισμός των ποσών με βάση τις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2019.
Όσοι πολίτες επιθυμούν βοήθεια μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Κοινότητας της περιοχής τους.
ν

ΥΨΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το ποσό του επιδόματος στέγασης για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια, ορίζεται, ως ακολούθως:
Για τον δικαιούχο του επιδόματος: 70 ευρώ το μήνα.
Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.
Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α, χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ, μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Τα ποσά που θα δοθούν είναι:
Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: 105 ευρώ
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 140 ευρώ
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 175 ευρώ
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 210 ευρώ.
Για τα μισθωτήρια στα οποία το ποσό του ενοικίου είναι μικρότερο των ανωτέρω ορίων, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται έως του αντίστοιχου ποσού.
Η χορήγηση του επιδόματος πραγματοποιείται, κατόπιν αίτησης και δύναται να έχει διάρκεια 12 μήνες.
Ειδικότερα, με την πάροδο έξι μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης κι εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, η χορήγηση του επιδόματος ανανεώνεται αυτόματα για έξι ακόμα μήνες.
ν

Η ΑΙΤΗΣΗ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

Βήμα 1: Από το www.epidomastegasis.gr επιλέγουμε “Πολίτες” και “Είσοδος με διαπιστευτήρια TaxisNet” πάνω δεξιά και πατάμε “Συνέχεια στο TaxisNet”.
Βήμα 2: Βάζουμε τους κωδικούς του TaxisNet και δίνουμε έγκριση στην εφαρμογή.
Βήμα 3: Πατάμε το κουμπί “Αποστολή”.
Βήμα 4: Στη νέα σελίδα που θα ανοίξει και που επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, ελέγχουμε το ΑΦΜ, εισάγουμε τον αριθμό του ΑΜΚΑ και πατάμε “Είσοδος”.
Βήμα 5: Στη νέα σελίδα που θα ανοίξει παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία μας. Πατάμε κάτω αριστερά το κουμπί που γράφει “Νέα Αίτηση”.
Βήμα 6: Κάτω αριστερά τσεκάρουμε το “Ναι” (Συμφωνώ και Αποδέχομαι) και πληκτρολογούμε τον Αριθμό Μισθωτηρίου Συμβολαίου. Πατάμε “Έλεγχος”.
Βήμα 7: Συμπληρώνουμε τα πεδία που χρειάζονται ενημέρωση, όπως ο αριθμός παροχής της ΔΕΗ (χωρίς κενά), ο ΙΒΑΝ και ό,τι άλλο ζητά η αίτηση (θα μας το επισημάνει με ένα κόκκινο πεδίο). Για να εισάγουμε νέα στοιχεία, πατάμε το κουμπί στο αντίστοιχο πεδίο αριστερά που γράφει “200” και στη συνέχεια “Αποθήκευση” και “Επιστροφή στην Αίτηση”.
Βήμα 8: Εφόσον έχουν συμπληρωθεί όλα τα πεδία, πατάμε το κουμπί που γράφει “Οριστική Υποβολή Αίτησης”.
Το σύστημα θα μας πληροφορήσει εάν η αίτησή μας έχει εγκριθεί, καθώς και το ποσό της επιδότησης και τη χρονική περίοδο που θα το λαμβάνουμε.
Παρατήρηση: Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης να είστε ψύχραιμοι, ώστε να εισάγετε τα σωστά στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία. Το σύστημα σάς δίνει τη δυνατότητα να πάτε πίσω και να κάνετε όσες διορθώσεις είναι απαραίτητες.
ν

 


Translate this post