Ο Ιησούς δεν ήταν Υιός Θεού, αλλά Θεός! (vid)

Κατηγορία Αρχαία Μυστήρια

ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Από τον Αντώνη Κυριαζή

 

Επιστολές από την εποχή του Ιησού αναφέρουν ότι ήταν Θεός ο ίδιος και όχι Υιός Θεού, ανατρέποντας την καθιερωμένη γι’ αυτόν εικόνα του Θεανθρώπου.

Ο Ιησούς δεν στάλθηκε από τον Θεό, αλλά ήταν ο ίδιος Θεός, σύμφωνα με τον Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, επίσκοπο Αντιοχείας. Πηγή: YouTube

ν

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ που γράφτηκαν από τον Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, επίσκοπο Αντιοχείας (περ. 35-117 μ.Χ.), η μνήμη του οποίου εορτάζεται στις 20 Δεκεμβρίου, αναφέρονται στον Ιησού ως πραγματικό Θεό και όχι ως Υιό Θεού, όπως δέχεται η χριστιανική Εκκλησία.
Ο Ιγνάτιος φαίνεται ότι ήταν κάποιος μυημένος, καθώς στις επιστολές του, που είναι γραμμένες στα ελληνικά, αναφέρει ότι στη διάρκεια της ζωής του συναντήθηκε με τον Ιησού και έμαθε γι’ αυτόν ορισμένα απόρρητα πράγματα, τα οποία τον ενέπνευσαν να στείλει επτά επιστολές στα πληρώματα άλλων εκκλησιών (Έφεσος, Τράλλεις, Μαγνησία, Σμύρνη. Ρώμη κ.ά.), με τις οποίες μοιράζεται τις εμπειρίες του.
Οι επιστολές, γραμμένες 2.000 χρόνια πριν, ήρθαν πρόσφατα στην επικαιρότητα χάρη σε ένα ντοκυμαντέρ του Λάρι Χουρτάντο (Larry Hurtado), από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, με τίτλο “Son of God?” που προβλήθηκε στο Amazon Prime.
Τις επιστολές αυτές ο Ιγνάτιος λέγεται ότι τις έγραψε στα αρχές του δεύτερου αιώνα, μεταξύ 110 και 115 μ.Χ.
ν

Ο Άγιος Ιγνάτιος, η μνήμη του οποίου εορτάζεται στις 20 Δεκεμβρίου. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Στις επιστολές του, ο Ιγνάτιος, αναφέρει τον Ιησού ως «Θεό μου» και «Θεό μας», και όχι ως Υιό Θεού, τον οποίο έστειλε ο Πατέρας του για «να σώσει τον λαό Του από τις αμαρτίες του». Το «Υιός Θεού» αφορά τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με τον Λάρι Χουρτάντο, ο χαρακτηρισμός του Ιησού ως Θεού ήταν κάτι γνώριμο στα πληρώματα των εκκλησιών με τις οποίες αλληλογραφούσε ο επίσκοπος Αντιοχείας.
Άλλωστε, οι πρώτοι χριστιανοί βαφτίζονταν και προσεύχονταν στο όνομα του Ιησού και όχι του Θεού.
Στις επιστολές του Ιγνάτιου απαντάται συχνά η φράση «ο Ιησούς ο Θεός μου» και «ο Ιησούς ο Θεός μας», που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το πώς έβλεπαν οι πρώτες Εκκλησίες τον Ιησού. Τον έβλεπαν δηλαδή ως Θεό και όχι ως Θεάνθρωπο.
Αυτό δεν πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς ο Ιησούς, από κάθε άποψη, δεν ήταν άνθρωπος – δεν είχε τα μειονεκτήματα, τις ατέλειες και τις αδυναμίες που είναι εγγενείς στο ανθρώπινο είδος.
Αυτά τα έξοχα όντα, που έφτασαν μετά από μακρά εξελικτική πορεία στο σημείο να διαφέρουν τελείως από τα ανθρώπινα όντα, οι αρχαίοι λαοί τα αποκαλούσαν «θεούς».
Οι επιστολές του Ιγνάτιου, που αναφέρουν τον Ιησού ως θεό, υπονοούν πως ήταν ήδη θεός, όταν εμφανίστηκε, επομένως τα δηλωτικά «υιός θεού» και «υιοί θεού» αναφέρονταν στο ανθρώπινο είδος.
ν

Ο Αμερικανός λόγιος Λάρι Χουρτάντο που επανέφερε τις επιστολές του Αγίου Ιγνάτιου στην επικαιρότητα. Πηγή: Amazon Prime
ν

Εάν σήμερα εμφανιζόταν κάποιο διαστρικό ον, είναι βέβαιο ότι στη συνείδησή μας θα τα κατατάσσαμε σε μια ανώτερη, υπερανθρώπινη τάξη όντων.
Αλλά και ο ίδιος ο άνθρωπος, παρ’ όλο που είναι ένα κατώτερο ον που κυβερνιέται από παράλογες επιθυμίες, έχει μέσα του το σπόρο να εξελιχθεί και να γίνει θεός, εφόσον βέβαια καταφέρει να σπάσει τα δεσμά που τον κρατούν αιχμάλωτο στον υλικό κόσμο, ακολουθώντας τα τρία βήματα που αναφέρονται πιο κάτω.
Επομένως, είχαν δίκιο οι αρχαίοι που έλεγαν ότι υπάρχουν πολλοί θεοί, όπως βεβαιώνει και η Παλαιά Διαθήκη, στο χωρίο που λέει: «Ο Θεός έστη εν συναγωγή θεών, εν μέσω δε θεούς διακρίνει».  Ότι ο άνθρωπος είναι υιός Θεού αναφέρεται τόσο σε αποσπάσματα των Ορφικών («είπον∙ υός Γαίας και Ορανό αστερόεντος» και «όλβιε και μακαριστέ, θεός δ’ έση αντί βροτοίο»), όσο και στον 81ο Ψαλμό του Δαυίδ: «Εγώ είπα· θεοί έστε και υιοί Υψίστου πάντες…»
Αλλά και ο Παύλος, μιλώντας προς τους Αθηναίους χρησιμοποιεί μια φράση των ποιητών Αράτου από τους Σόλους της Κιλικίας και Κλεάνθους από την Άσσο της Τρωάδας, η οποία λέγει «Του γαρ (θεού) και γένος ειμέν».
Αυτό είναι το νόημα της θέωσης, και κάποιοι άνθρωποι φαίνεται ότι το πέτυχαν, όπως ο πολυεπιστήμονας Εμπεδοκλής (495-444 π.Χ.) ο οποίος στους Καθαρμούς (απόσπ. 112) γράφει:
Χαίρετε φίλοι, εσείς που ζείτε στην ξακουστή πόλη του ξανθού Ακράγαντα,
κει πάνω στην ακρόπολη, κι έργα καλά μελετάτε,
Θεός αθάνατος εγώ και όχι πια θνητός
πορεύομαι, απ’ όλους τιμημένος, καθώς τ’ αξίζω,
…και μ’ ακολουθούν χιλιάδες…
ρωτώντας πού ’ναι το στρατί του κέρδους,
άλλοι μαντείες γυρεύοντας, άλλοι ν’ ακούσουν
το λόγο που γιατρεύει κάθε αρρώστια,
Από αβάσταχτους πόνους καιρό τώρα σουβλισμένοι.
Αν δεν σας αρέσει ο όρος «θεός», που φαίνεται αναχρονιστικός στη σημερινή εποχή του υλισμού και της τυφλότητας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον όρο «άνθρωπος από το μέλλον».
Ο Ιησούς ήταν ένας «άνθρωπος από το μέλλον» που εμφανίστηκε με σκοπό να βοηθήσει την ανθρωπότητα να εξελιχθεί μαζικά, καθώς η αρχαία σοφία ήταν απροσέγγιστη από τους πολλούς.
Και σίγουρα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο του ως Σωτήρας, αν σκεφτούμε ότι πήρε τον τίτλο του «Ερχόμενου». Αυτό σημαίνει ότι θα εμφανιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον σε αυτούς που τα ονόματά τους είναι γραμμένα στο Βιβλίο της Ζωής, το οποίο κρατά ο Ιωάννης (Αποκάλυψη 5:5, 13:8, 17:8, 21:27), για να τους δώσει μια νοητική αυτή τη φορά ώθηση, ώστε να προσεγγίσουν τον αθάνατο άνθρωπο.
Οι γνωρίζοντες θα έχουν ήδη αντιληφθεί το βαθύτερο νόημα αυτών των λόγων.
ν

Δείγμα μιας εκ των απόκρυφων επιστολών που έστειλε ο Ιγνάτιος στις εκκλησίες της Εφέσου και της Μαγνησίας. Οι επιστολές περιέχουν πληθώρα γλωσσών και εκφράσεων που αντανακλούν αρχαιότερα γραπτά κείμενα. Πηγή: Ignatian letters by J. B. Lightfoot and Bart Ehrman
ν

ΤΑ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΥΨΩΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ    

Για να μην αφήσουμε σε απορία τους αναγνώστες, θα παραθέσουμε εν συντομία τα τρία βήματα που οδηγούν προς την ανύψωση της ψυχής και κατ’ επέκταση στη θέωση, όπως αυτά περιγράφονται στις αρχαίες γραφές.
ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ: ΚΑΘΑΡΣΗ
Απομάκρυνση όλων των αρνητικών στοιχείων από την ψυχή και το σώμα. Βγάζεις έξω όλα τα σκουπίδια που έχεις μαζέψει. Διώχνεις μακριά τις μικροπρεπείς, κακεντρεχείς σκέψεις. Αποβάλεις οτιδήποτε αρνητικό υπάρχει μέσα σου και σε σαμποτάρει. Ελευθερώνεις τον εαυτό σου από τα βαριά συναισθήματα και τις αδυναμίες. Σταματάς να καταναλώσεις χρόνο σε πράγματα που σε πάνε αλλού.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ: ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ
Το δεύτερο βήμα συνδέεται με την αυτογνωσία. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την καλλιέργεια της ψυχής που οδηγεί στην υπέρβαση του εγώ και στην αναζήτηση του αληθινού εαυτού.
Ο άνθρωπος δεν είναι καθαρός, αλλά αναμεμειγμένος με υλικά στοιχεία. Τα στοιχεία είναι γεμάτα άλογα πάθη που με τη συνδρομή της σκέψης μετατρέπονται σε επιθυμίες και φιλοδοξίες, τις οποίες ο άνθρωπος εκλαμβάνει ως δικές του και γίνεται υπηρέτης τους. Με τα στοιχεία αυτά κατασκευάζει μια ψευδή εικόνα – το εγώ. Για να υπερβεί το εγώ, ο άνθρωπος πρέπει να αλλάξει συνειδητά και από υπηρέτης των επιθυμιών να γίνει αφέντης και κύριός τους. Πρέπει να μάθει να τις εξουσιάζει αντί να τον εξουσιάζουν. Μόνο τότε απελευθερώνεται ο νους και κάνει την εμφάνισή της η αφηρημένη σκέψη.
ΤΡΙΤΟ ΒΗΜΑ: ΘΕΩΣΗ
Επικοινωνία με το θεϊκό στοιχείο εντός μας και τις δυνάμεις εκείνες εκτείνονται πέρα από τη συνείδησή μας. Αυτό γίνεται αρχικά μέσω του καθαρού νου, απαλλαγμένου από πάθη και αδυναμίες. Μόνο τότε μπορείς να ξυπνήσεις μέσα σου το πνεύμα. Μόνο τότε η ανώτερη δύναμη θα έρθει αρωγός στις προσπάθειές σου, διότι το όμοιο υπακούει στο όμοιο.
Φυσικά τα τρία βήματα χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση και διευκρινήσεις, αλλά αυτό είναι αντικείμενο άλλης μελέτης. Προς ώρας αυτό το οποίο πρέπει να έχουμε υπόψη πως η ζωή συντηρείται από έναν σπινθήρα και ο σπινθήρας αυτός είναι η αγάπη.
Αγάπη είναι η δύναμη που παίρνει δύναμη από τον εαυτό της.

ν

ν

© 2019 Youmagazine.gr

 


Translate this post