Η Κιβωτός της Διαθήκης βρίσκεται στην Αφρική; (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαία Μυστήρια

ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Από τον Αντώνη Κυριαζή

 

Πιθανόν η θρυλική Κιβωτός της Διαθήκης να βρίσκεται κάπου κρυμμένη στην Αφρική, λένε ορισμένοι μελετητές της Βίβλου.

Η Κιβωτός της Διαθήκης ήταν διακοσμημένη με δύο φτερωτές ανθρώπινες φιγούρες, τα Χερουβείμ. Πηγή: News Media

ν

Η ΚΙΒΩΤΟΣ ήταν, σύμφωνα με την παράδοση, ένα ξύλινο κιβώτιο με χρυσό περίβλημα, μέσα στο οποίο φυλάσσονταν οι δύο πέτρινες πλάκες με τις Δέκα Εντολές, τις οποίες πήρε ο Μωυσής από το Θεό στο όρος Σινά.
Λέγεται επίσης ότι εντός της Κιβωτού βρίσκονταν και άλλα ιερά κειμήλια των Ισραηλιτών, όπως η ράβδος του Ααρών, η οποία θεωρείται ότι είχε μαγικές δυνάμεις.
Το 70 μ.Χ. ο μετέπειτα αυτοκράτορας Τίτος, κυρίευσε την Ιερουσαλήμ και –σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς– μετέφερε την Κιβωτό της Διαθήκης στη Ρώμη και την παρουσίασε στον θρίαμβό του.
Κατόπιν, η Κιβωτός εξαφανίζεται. Έκτοτε κυκλοφόρησαν πολλές θεωρίες για το πού μπορεί να βρίσκεται: στο όρος Νέμπο στην Ιορδανία, ΒΑ της Νεκράς Θάλασσας, στην Αιθιοπία, την Αίγυπτο και σε αρκετές τοποθεσίες στην Ευρώπη.
ν

Ανάγλυφο από την Αψίδα του Τίτου στη Ρώμη, που δείχνει τον θρίαμβο του Ρωμαίου αυτοκράτορα με τα λάφυρα από το Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Πλην όμως των Ιουδαίων, Κιβωτό της Διαθήκης είχαν και άλλοι αρχαίοι λαοί, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Ινδοί και οι Χαλδαίοι. Υπήρχε η Σεκτέτ των Αιγυπτίων, ή ιερό κιβώτιο, που τοποθετούνταν πάνω στον βωμό, και η κιβωτός του Όσιρη με τα ιερά λείψανα του θεού, που ήταν «του ιδίου μεγέθους με την ιουδαϊκή κιβωτό», σύμφωνα με τον αιγυπτιολόγο Σ. Σαρπ.
Η Σεκτέτ μεταφερόταν από ιερείς με δοκάρια περασμένα μέσα από τους κρίκους σε ιερή πομπή, όπως η κιβωτός γύρω από την οποία χόρεψε ο Δαβίδ, ο βασιλιάς του Ισραήλ.
Η κιβωτός ήταν σε κάθε περίπτωση ένα όχημα. Οι Θήβες της Αιγύπτου είχαν μια ιερή κιβωτό μήκους 300 κυβίτων, ή 135 μέτρων, αν υπολογίσουμε ότι το κύβιτο είναι 45 εκατοστά, όση η απόσταση από το αγκώνα έως την άκρη των δακτύλων. Να σημειωθεί ότι Θήβες στα εβραϊκά σημαίνει κιβωτός.
Κάθε κιβωτός έφερε στην κορυφή χερούβ (Χερουβείμ). Στους Ισραηλίτες το χερούβ χρησιμοποιήθηκε πρώτα από τον Μωυσή, ενώ στους Αιγύπτιους τη θέση αυτή κατείχε η φτερωτή Ίσιδα.
ν

Εξαπτέρυγα Χερουβείμ οδηγούσαν το άρμα του Θεού στο όραμα που είδε ο Ιεζεκιήλ. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Κάθε χερούβ ήταν μια μορφή με τέσσερα πρόσωπα –ανθρώπου, αετού, λιονταριού και ταύρου– και ήταν ασφαλώς φτερωτός. Η λέξη φαίνεται να προέρχεται από το Κ, ένα μόριο προσομοίωσης, και το RB ή RUB, μεγαλοσύνη, μεγαλείο, κυριότητα, και συνεπώς μια εικόνα της θεότητας. Οι μαγικές δυνάμεις που λέγεται ότι είχε η Κιβωτός της Διαθήκης ίσως οφείλονταν στην παρουσία των Χερουβείμ.
Πολλά άλλα έθνη έχουν παρουσιάσει ανάλογες μορφές σαν σύμβολα της θεότητας. Για παράδειγμα, οι Αιγύπτιοι είχαν τον Σέραπη, οι αρχαίοι Έλληνες την τρίμορφη Εκάτη και την Περσεφόνη, οι Λατίνοι τα τριπρόσωπα αγάλματα της Αρτέμιδος (Diana), εννοώντας τις τρεις υποστάσεις της θεότητας, αν και πιο σωστή είναι η απεικόνιση με τέσσερα πρόσωπα.
Για κάθε αρχαίο λαό, η δική του Κιβωτός της Διαθήκης ήταν η πηγή της δύναμης στην οποία όφειλε την ύπαρξή του.
ν

Η τελευταία φορά που είδαν τη φερόμενη ως Κιβωτό της Διαθήκης στην Αιθιοπία, σε εκκλησία του Αξούμ, ήταν όσο ζούσε ακόμη ο Χαϊλέ Σαλασιέ (καθισμένος δεξιά στη φωτογραφία). Πηγή: YouTube
ν

Η υπόθεση ότι η Κιβωτός της Διαθήκης μεταφέρθηκε στην Αιθιοπία είναι παλιά. Το ενδιαφέρον όμως για την ανεύρεσή της αναζωπυρώθηκε ύστερα από στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η ομάδα Bible Archaeology, Search & Exploration Institute (BASE).
Είναι γνωστό ότι οι χριστιανοί μοναχοί στην αφρικανική αυτή χώρα υποστηρίζουν από πολύ παλιά ότι η Κιβωτός φυλάσσεται στην Εκκλησία της Παναγίας της Σιών στην πόλη Αξούμ στη βόρεια Αιθιοπία.
Όπως υποστηρίζουν, η Κιβωτός μεταφέρθηκε από το Ισραήλ μέσω του ποταμού Νείλου στα απομακρυσμένα υψίπεδα του αρχαίου βασιλείου του Κους στη Νουβία (σημ. Αιθιοπία), αφού πρώτα στάθμευσε σε μια εβραϊκή κοινότητα στο νησί της Ελεφαντίνης κοντά στο Ασουάν.
Λένε επίσης ότι μεταφέρθηκε εκεί από το Ναό της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μανασσή (709 π.Χ. – 643 π.Χ.).
ν

Η εκκλησία της Παναγίας της Σιών (Chapel of the Tablet) στην πόλη Αξούμ, στις κατακόμβες της οποίας λέγεται ότι φυλάσσεται η Κιβωτός της Διαθήκης, την οποία δεν επιτρέπεται να δει κανείς, ακόμη και ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αιθιοπίας. Πηγή: Flickr
ν

Μέλη της ομάδας BASE συνομίλησαν με έναν μοναχό που τους συστήθηκε ως ο «ακοίμητος φύλακας της Κιβωτού». Τους είπε ότι πέρασε τη ζωή του μέσα στην περιφραγμένη περιοχή γύρω από την εκκλησία και ισχυρίστηκε ότι δεν θα αφήσει τη θέση του μέχρι να πεθάνει και ότι ένας νέος φύλακας θα αναλάβει τότε καθήκοντα στη θέση του.
Ο μοναχός ισχυρίστηκε ότι ήταν ο μόνος άνθρωπος που μπορούσε να αντικρύσει την Κιβωτό, επειδή ήταν ένα ιερό αντικείμενο, και ότι αυτός και οι άλλοι κάτοικοι θα την προστατεύσουν και με τη ζωή τους ακόμα αν χρειαστεί.
Όταν ένας ερευνητής από το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν τον επισκέφθηκε το 2007 και τον ρώτησε ποιος είναι, εκείνος απάντησε: «Είμαι ο φύλακας της Κιβωτού. Δεν έχω άλλο όνομα».
Και η ανακοίνωση της ομάδας BASE καταλήγει: «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι εκεί η Κιβωτός, αλλά ούτε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν είναι. Αυτό στο οποίο καταλήξαμε είναι ότι η εκκλησία της Παναγίας της Σιών (Our Lady Mary of Zion) στο Αξούμ της Αιθιοπίας είναι ο τόπος ανάπαυσης είτε ενός απίστευτου αντιγράφου της βιβλικής Κιβωτού είτε της πραγματικής Κιβωτού της Διαθήκης».
Ωστόσο, η ομάδα δεν διευκρινίζει σε ποια ακριβώς εκκλησία αναφέρεται, καθώς στο Αξούμ υπάρχουν τρεις εκκλησίες με αυτό το όνομα. 
Η πιο αρχαία χτίστηκε όταν αυτοκράτορας ήταν ο Βασιλίδης (1632 – 1667), η δεύτερη (Chapel of the Tablet) χτίστηκε το 1950 από τον αυτοκράτορα Χαϊλέ Σαλασιέ, και η τρίτη εκκλησία είναι μια υπερσύγχρονη κατασκευή.
Οι Αιθίοπες ιερείς ισχυρίζονται πως η εκκλησία της Παναγίας της Σιών υπήρχε με τη μια ή την άλλη μορφή σε αυτό το μέρος ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ. 
Πάντως πολλοί βιβλικοί μελετητές λένε ότι στην Αιθιοπία έχουν ένα πολύ καλό αντίγραφο και ότι η Κιβωτός δεν έφυγε ποτέ από το Ισραήλ.

ν

ν

 


Translate this post