Θα τρώγατε ποτέ κρέας από ζωντανό κοτόπουλο;

Κατηγορία NEWS, Διατροφή, Καινοτομίες

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Εργαστηριακό κρέας από φτερούγες ζωντανών κοτόπουλων συν «κάτι άλλο» είναι η νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της πείνας στον πλανήτη.

Ονομάζεται «φαγητό των φτωχών» και αναμένεται να αποτελέσει τη λύση για την αντιμετώπιση της πείνας. Image: Supplied

ν

ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ της Γης να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, πολλοί αναρωτιούνται πώς θα τραφούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που προστίθενται καθημερινά στον πλανήτη.
Τη λύση στο πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας φαίνεται πως τη βρήκε η JUST, μια εταιρεία τροφίμων στο Σαν Φρανσίσκο, που παράγει ένα νέο είδος τροφής – μπουκιές από εργαστηριακό κοτόπουλο που παράγεται από το αίμα ζωντανών κοτόπουλων συν «κάτι άλλο», που έχει την υφή και τη γεύση πραγματικού κοτόπουλου!
Όπως μεταδίδει το BBC, η νέα τροφή δεν πρέπει να συγχέεται με τα φυτικά μπιφτέκια των χορτοφάγων και τα άλλα υποκατάστατα κρέατος, όπως η σόγια, που είναι δημοφιλή στα σούπερ μάρκετ.
Η νέα τροφή, τα συστατικά της οποίας δεν γνωρίζει κανείς, είναι πραγματικό κρέας αφού παράγεται από ζωικά κύτταρα, αν και περιγράφεται με μια ποικιλία ασαφών όρων, όπως εξευγενισμένο, συνθετικό, in-vitro, εργαστηριακό, ακόμα και ως «καθαρό» κρέας.
Παρ’ όλο που παράγεται για να ταΐσει τους φτωχούς της Γης, χρειάζονται περίπου δύο μέρες για να παραχθεί μια τέτοια κοτομπουκιά σε έναν μικρό βιοαντιδραστήρα, χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη που έχει αφαιρεθεί από τα φτερά ζωντανών κοτόπουλων, για να ενθαρρυνθούν τα κύτταρα να πολλαπλασιαστούν.
Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα ικρίωμα στον βιοαντιδραστήρα ώστε να δοθεί δομή στο προϊόν καθώς αναπτύσσεται και μεγαλώνει με σκοπό να γίνει… κρέας!
ν

ν

Το αποτέλεσμα δεν είναι ακόμη εμπορικά διαθέσιμο σε κανένα σημείο της γης, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζος Τέτρικ (Josh Tetrick), λέει ότι θα βρίσκεται στο μενού μερικών εστιατορίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
«Όπως παράγουμε γάλα ή παγωτό ή βούτυρο ή άλλα προϊόντα έξω από τα φυτά, έτσι κι εδώ παράγουμε κρέας έξω από το ζώο. Πρόκειται για πραγματικό κρέας, χωρίς να χρειαστεί να σκοτώσουμε το ζώο», λέει ο Τέτρικ.
Προς ώρας το κόστος είναι μεγάλο. Ο πρωτοπόρος του εργαστηριακού κρέατος, Ολλανδός επιστήμονας Μαρκ Ποστ (Mark Post), παρήγαγε το 2013 το πρώτο εργαστηριακό χάμπουργκερ που κόστιζε 300.000 δολάρια!
Όπως ισχυρίζεται, εάν η μέθοδός του μπει στη βιομηχανική παραγωγή, κάθε χάμπουργκερ θα κοστίζει μόνο 10 δολάρια – τιμή που απέχει πολύ από το να την αποκαλέσεις προσιτή.
Ο Τέτρικ όμως και άλλοι επιχειρηματίες δεν κάμπτονται από αυτό το εμπόδιο. Αισιοδοξούν ότι το εργαστηριακό κρέας θα γίνει κάποια στιγμή πάμφθηνο, ενώ δηλώνουν παράλληλα ότι θέλουν να σταματήσουν τη σφαγή των ζώων και να προστατεύσουν το περιβάλλον από την βιομηχανική μόλυνση.
Επιμένουν ότι μπορούν να λύσουν το πρόβλημα μιας υπερπλήρους από ανθρώπους γης, χωρίς να καταστρέψουν τον πλανήτη, ενώ επισημαίνουν ότι το κρέας τους δεν είναι γενετικά τροποποιημένο και δεν απαιτεί την χρήση αντιβιοτικών.
Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο σφάζονται δισεκατομμύρια ζώα για να τραφεί ο άνθρωπος. Λέτε τα συμπαθή κοτόπουλα να έχουν τη λύση στο… αίμα τους;
ν

 


Translate this post